Haberler

Çavuşoğlu: "Brüksel ziyareti son derece başarılı geçti"-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Sayın Başbakanımızın, 21 Ocak'taki Brüksel ziyareti son derece başarılı geçmiştir.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Sayın Başbakanımızın, 21 Ocak'taki Brüksel ziyareti son derece başarılı geçmiştir. Dün Brüksel'de yaptığım temaslarda, ikili görüşmelerde edindiğim izlenim de budur" dedi.

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu'nun yerine MKYK Üyesi Yasin Aktay'ın getirilmesi dolayısıyla parti genel merkezinde devir teslim töreni düzenlendi.

Çavuşoğlu, törende, Prof. Dr. Yasin Aktay'ın çalışmalarını takdir ettiğini, Dış İlişkiler Başkanlığının bundan sonra da önemli hizmetlerde bulunacağına inandığını ifade etti.

Dünyanın değişik bölgelerinden, hem siyasi partilerin hem siyasilerin, Japonya'dan ABD'ye kadar doktora ve master öğrencilerinin, AK Parti'nin başarısını görmek için Türkiye'ye geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığının, bununla ilgili doktora tezi yazmak isteyen öğrencilerin destek aldığı önemli bir birim olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, "AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı, Türkiye'nin en önemli dış politika projesi olan ve devlet politikası olan Avrupa Birliği sürecinin başarılı geçmesine bugüne kadar çok büyük katkı sağlamıştır. Yeni Avrupa Birliği Bakanı olarak, AK Parti Dışilişkiler Başkanlığımızın bu sürece aynı şekilde destek vereceğine inanıyoruz. Biz de AB Bakanlığı olarak genel merkezimizin, Dış İlişkiler Başkanlığımızın, Yasin Aktay Hocamızın her zaman yanında olacağız" diye konuştu.

-Başbakan Erdoğan'ın Brüksel ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çavuşoğlu, "Sayın Başbakanımızın, 21 Ocak'taki Brüksel ziyareti son derece başarılı geçmiştir. Dün Brüksel'de yaptığım temaslarda, ikili görüşmelerde edindiğim izlenim de budur" dedi.

Erdoğan'ın ziyaretinin, hem Türkiye hem Avrupa Birliği tarafından çok başarılı geçen bir ziyaret olarak değerlendirildiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Orada, Avrupalı dostlarımızın vurguladığı gibi bu düzeydeki ziyaretlerimizi ve diyaloğumuzu daha da artırmamız gerekiyor. Böylesine bir hasretin olduğunu Avrupa Birliği nezdinde görmüş olduk" şeklinde konuştu.

-"AB bizim için vazgeçilmez bir hedeftir"

Bakan Çavuşoğlu, Brüksel ziyareti öncesinde, Türkiye'nin AB müzakere sürecinin durdurulacağı, Başbakan Erdoğan'a ve Türkiye'ye çok sert uyarılar geleceği yönünde beklentisi olanlar bulunduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bugün Türkiye, Avrupa Birliği için çok önemli bir ülkedir. Avrupa Birliği bizim için vazgeçilmez bir süreç ve vazgeçilmez bir hedeftir. Dolayısıyla iki tarafta da bu anlayış devam ettiği sürece bazen sorunlar olabilir bazen eksiklikler olabilir, bazen de karşılıklı sitemlerimiz olabilir, aile içinde de olabilir parti içinde de olabilir ama önemli olan bu hedeften sapmamaktır, bu hedeften kesinlikle geri adım atmamaktır. Dolayısıyla Avrupa Birliği sürecimizde, Yasin Hocamızın ve Dış İlişkiler Başkanlığımızın bize olan desteği, ülkemize olan desteği aynı şekilde devam edecektir."

-AK Parti'nin 5 bakan çıkaran birimi

Çavuşoğlu, konuşmasında ayrıca AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığında görev yapan birçok ismin kabineye girdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dış İlişkiler, çok verimli, bereketli başkanlıktır. Bugüne kadar çok sayıda bakanı buradan kabineye göndermiştir. Dış İlişkilerden sorumlu ilk genel başkan yardımcımız Yaşar Yakış'tır ve Dışişleri Bakanı olmuştu. Benden önce görev yapan arkadaşlarımız Egemen Bağış yine Dış İlişkiler Başkanlığından sonra AB Bakanı olmuştu. Yine Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik buradan, genel başkan yardımcılığından Kültür ve Turizm Bakanlığına atanmıştır. Daha önce Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen bakanlıktan sonra buraya gelmiştir ve en son benimle beraber Çağatay Kılıç kardeşim de bu birimdeydik. Bu sefer iki bakan birden çıkardı. Dış İlişkiler Başkanlığı, bu kadar bereketli olan bir başkanlıktır."

-"Devrim niteliğinden değişimlere imza attı"

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Yasin Aktay da kendisini bu göreve layık gören Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

Başkanlığın çok önemli bir mutfak olduğunu, Türkiye'nin dış politikasının oluşumunda önemli katkıları bulunduğunu ifade eden Aktay, şöyle konuştu:

"Bunu görüyorum, bunu biliyorum. Türkiye'nin dış politikasının ise, yani bu mutfaktan pişirilmiş, bu mutfaktan üretilmiş olan dış politikası, Türkiye'yi bugün nereye getirdiğini hep birlikte izliyoruz, hep birlikte şükranla izliyoruz. Çünkü Türkiye, 12 yıl içinde, AK Parti iktidara geldikten sonra içeride devrim niteliğinde değişimlere, gelişmelere imza attı. Bu iç devrimin bir de dışa yansıyan boyutu var. Türkiye'nin dış politikasının paradigması AK Parti iktidara geldiği andan itibaren değişmeye başlamıştır."

Türkiye'nin daha önce tek seçenekli, neredeyse kendinden ürken dış politika anlayışı olduğunu ifade eden Aktay, yeni politikanın ise son derece özgüvenli, dışarıya açık, seçenekleri de çoğaltan bir durum arz ettiğini dile getirdi.

"Avrupa Birliği bizim istikametimizdir, vazgeçebileceğimiz bir istikamet değildir ama Türkiye'nin aynı zamanda başka seçenekleri de var" diyen Aktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bu seçenek bir alternatif olarak seçenek değil yanı sıra bir seçenektir tabii ki. Türkiye bu vesileyle dünyanın hemen hemen tarafıyla ilgilenir hale geldi. Bu süreç içerisinde bunun da sonuçlarını, meyvelerini gördük. Türkiye dünyanın her tarafında sorun parçası olmaktan ziyade çözüm parçası olan bir ülke haline gelmiş oldu. Çözüm parçası olduğu ölçüde etkinliği, itibarı büyük ölçüde artmış oldu."

Konuşmaların ardından Bakan Çavuşoğlu ve Yasin Aktay, birbirlerine çiçek takdim ederek, görevlerinde başarı dilediler.

Kaynak: AA / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Türkiye Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title