Haberler

Araçlardaki Vergi Yükünü Fiilen Düşüren ÖTV İndirimi Resmi Gazete'de Yayınlandı

Güncelleme:

Otomotiv sektöründeki ÖTV matrah limitlerinin yeniden belirlenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımladı. Kararla beraber en ucuz otomobillerde fiyat 3 bin lira düşerken, orta halli otomobillerde 8 bin 100 lira düştü.

Otomobillerden ÖTV alınan matrah tutarları yükseltildi. ÖTV matrahı limitlerine yönelik düzenlemenin, otomobil satış fiyatlarına da düşüş olarak yansıması bekleniyor. Bugün itibariyle yürürlüğe girecek kararın hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek. Böylece en ucuz otomobillerde fiyat 3 bin lira düştü. Orta halli otomobillerde fark 8 bin 100 liraya pahalı otomobillerde ise oran olarak aynı kalsa bile otomobil fiyatındaki düşüş miktar olarak 11 bin 500 liraya kadar çıkıyor.

Buna göre, motor silindir hacmi 1600 cc ve altı araçlar için ÖTV matrahının alt limiti yüzde 52 artışla 46 bin liradan 70 bin liraya, üst limiti ise yüzde 50 artışla 80 bin liradan 120 bin liraya yükseltildi.

EN ALT LİMİT 120 BİN TL

Bu kararla bugünden itibaren matrahı 70 bin TL'yi aşmayan otomobiller için ÖTV yüzde 45 olarak uygulanırken, matrahı 70 bin lirayı aşıp 120 bin lirayı aşmayanların ÖTV oranı ise yüzde 50 olacak. Matrahı 120 bin TL'yi aşan 1.6 litre ve altı otomobillerde ise yüzde 60 ÖTV uygulanacak. Matrah limitlerinin artmasıyla ÖTV ve KDV dahil 120 bin TL değerindeki otomobiller en alt dilime, 212 bin 400 TL değerindeki otomobiller ise üst dilime girecek. Daha önce bu limitler 78 bin TL ile 141 bin TL arasındaydı. 141 bin TL'nin üzerindekiler yüzde 60'lık ÖTV dilimine giriyordu. Şimdi 1.6 litre ve altı motora sahip araçlardan sadece 212 bin 400 TL üzerindekiler yüzde 60'lık dilime girecek.

Otomotiv Sektörüne Ötv Düzenlemesi

BÜYÜK MOTORLAR DA DEĞİŞTİ

Diğer taraftan matrah düzenlemesi sadece motor silindir hacmi 1600 cc ve altı için değil 1600 cc'yi geçen ancak 2000 cc'yi geçmeyen araçlar için de yeniden düzenlendi. Buna göre bu segmentte matrah alt limiti 114 bin liradan, 85 bin liraya inerken, üst limit 170 bin TL oldu. Matrahı 85 bin TL'yi aşmayan otomobillerin ÖTV'si yüzde 45 olurken, 85 bin TL'yi aşıp 135 bin TL'yi aşmayan otomobillerin ÖTV oranı ise yüzde 50 olarak belirlendi. Bu segmentte bir tek matrah değeri 170 bin TL'yi aşan otomobillerin ÖTV oranları yüzde 100 ve yüzde 110 olarak değişiyor. Bu sınıfta elektrik motoru da olanlardan motor gücü 50 kilovatı geçip motor silindir hacmi 1800 cc'yi geçmeyen araçlar için ÖTV matrahının limitleri normal motorlu araçlarla aynı olarak belirlendi.

Motor silindir hacmi 2000 cc'yi geçenler için ise limitler 170 bin TL'yi aşmayanlar ve 170 bin TL'yi aşanlar olarak belirlendi. 170 bin TL'yi aşmayanların vergisi yüzde 100 ve 110 olurken, 170 bin TL'yi aşanların ise ÖTV oranı yüzde 160 olarak aynı kaldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title