Haberler

Necef: Iraklılar, Ekmeğini 'Çamurdan' Çıkarıyor

Savaşın yakıp yıktığı Irak'ta fakir insanlar, ekmeklerini çamurdan yaptıkları tuğlalardan çıkarıyor. Yakıcı güneşin altında saatlerce durmadan kadın-erkek çoluk-çocuk çalışan Iraklılar, ayda sadece 200 bin Irak Dinarı (yaklaşık 200 YTL) kazanıyor.

Savaşın yakıp yıktığı Irak'ta fakir insanlar, ekmeklerini çamurdan yaptıkları tuğlalardan çıkarıyor. Yakıcı güneşin altında saatlerce durmadan kadın-erkek çoluk-çocuk çalışan Iraklılar, ayda sadece 200 bin Irak Dinarı (yaklaşık 200 YTL) kazanıyor.

Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Mezopotamya bölgesinde bulunan Irak, tam bir ekonomik çöküntü yaşıyor. Gerek İran Savaşı gerekse de 1. ve 2. Körfez savaşlarının olumsuz etkilerini en yakından hisseden Irak halkı ise, zor koşullar altında geçimlerini sağlıyor. Resmi rakamlara göre işsizliğin yüzde 35 civarında olduğu ülkede, bombalardan ve silahlardan kurtulan Iraklılar, şimdilerde açlıkla mücadele ediyor. Her gün onlarca insanın öldüğü, mezhep çatışmalarının dinmek bilmediği, istikrarsızlığın hüküm sürdüğü ve gelecek adına umutların yitirildiği ülkede, insanlar günü yaşamak için de olsa geçim savaşı veriyor.

Ülkenin güneyinde yer alan ve Şiilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Necef'in Civaniye bölgesinde fakir insanlar, çamurdan yaptıkları tuğlaları satarak para kazanıyor. 6-7 yaşında çocukların dahi çalıştığı geniş bir alanda herkesin ayrı bir görevi var. Erkek toprak kazarken, kadınlar da toprakları çamur yapılan alana taşıyor. Burada su ile karıştırılan toprak, çamur haline getirildikten sonra kalıplara konularak tuğlaya dönüştürülüyor. Kurumaları için yakıcı güneşe bırakılan tuğlalar, ardından satılmaya hazır hale getiriliyor. Bin tanesi 50 bin Irak Dinarı'na satılan tuğlalardan ayda sadece 200 YTL kazanılıyor. Çok yoğun çalışma saatlerine ve yakıcı güneşe rağmen çocuklar, adeta oyun oynar gibi üretimin her aşamasında yer alıyor.

Tuğla yapan Yasir Sabır, "Önce çamur yapılıyor ve bekletiliyor. Ardından kalıplara konuluyor ve güneşte bekletiliyor. Bunları fakir insanlar alıyor" dedi. Abdullah Ali de toprağın 3 günde satışa hazır tuğlaya dönüştürüldüğünü belirterek, "Burada çalışanlar oldukça fakir insanlar. Haftada bin tane tuğla yapılıyor ve bu 50 bin dinara satılıyor" diye konuştu.

Kestiği ağaç dallarından çatı için malzeme yapan Hüseyin El Kerim de, "Bunları çamurdan yapılmış evlerin çatılarını kapatmak için yapıyoruz. Bin dinardan satıyoruz. Benim babam ve dedem de bu bölgede çalışmıştı" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title