Haberler

Moskova: Rus Siyaset Uzmanları, Bdt'nin Perspektiflerini Tartıştı

Eski SSCB'nin çöküşünden sonra kurulan Bağımsız Devlet Topluluğu'nun 15. yıldönümünde, birliğin mevcut durumu ve gelecek perspektifleri Rus siyaset uzmanları tarafından değerlendirildi.

Eski SSCB'nin çöküşünden sonra kurulan Bağımsız Devlet Topluluğu'nun 15. yıldönümünde, birliğin mevcut durumu ve gelecek perspektifleri Rus siyaset uzmanları tarafından değerlendirildi.

Rus siyasetçiler, SSCB'nin yıkılmasından sonra kurulan Bağımsız Devlet Topluluğu'nun (BDT) durumunu masaya yatırdı. RIAN Haber Ajansı'nda düzenlenen "BDT'nin modernleşme perspektifleri" konulu toplantıya, aralarında aşırı milliyetçi Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski, Liberal Misyon Vakfı Başkanı ve ünlü ekonomi uzmanı Yevgeniy Yasin, Moskova Siyasi Bilimler Fakültesi Rektörü Aleksey Bogaturov, Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT Şubesi Başkan Yardımcısı Sergey Kopırkin gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda siyaset ve ekonomi uzmanı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Jrinovski, SSCB'nin dağılmasının doğal bir süreç değil, batının dışarıdan müdahalesiyle gerçekleştiğini belirtirken, BDT'nin hiçbir zaman böyle güçlü bir devletin yerini alamayacağını söyledi. SSCB'nin 15 yıl önce çökmesine rağmen halen BDT halklarının Rusya'ya karşı çok iyi duyguları bulunduğunu kaydeden Jirinovski, "Eskiden tüm SSCB'ye bağlı tüm cumhuriyetler, Rusya'nın ekmeğiyle yaşıyordu. Son 15 yılda bu ülkelerin halen ekonomik açıdan Rusya'ya bağımlı kaldıklarını görüyoruz. Rusya, bu ülkelere karşı ekonomik ilişkilerde piyasa fiyatlarına geçerse bu devletler teker teker haritadan silinmek zorunda kalacak. Dolayısıyla BDT ülkelerinin ekonomik ve kültür yönünden Rusya'ya bağlı kalmasını dikkate alarak bu ülkelerin er geç Rusya Federasyonu'na gireceklerine inanıyorum. Bu birlik AB veya eski Sovyetler Birliği şeklinde değil BDT üyesi ülkelerin Rusya Federasyonu çatısı altında birleşmesi gibi bir formülle olmalıdır" dedi.

Konuşmasında, Kafkas ülkelerinin Rusya'ya birleşmesine karşı çıktığını da kaydeden Jirinovski, "Bir tek Çeçenistan yüzünden neler çektik. Kafkasların Rusya dışında kalmasından yanayım. Çünkü Kafkas halklarının Rusya'ya katılması, Rusya'nın tamamen parçalanmasına neden olacaktır" şeklinde konuştu.

Çeçenistan'ın Rusya'dan ayrılmamak için direndiğini savunan Jirinovski, "Biz onlara, 'sizi istemiyoruz' diyoruz. Onlar ise Rusya'yı bırakmak istemiyorlar. Çünkü Rusyasız yaşayamazlar. Rusya sayesinde karınlarını doyuruyorlar" ifadelerini kullandı.

İmparatorluk döneminin geride kaldığını ve halkları zorla birarada tutmanın boşuna çaba harcamak olduğunu kaydeden Yevgeniy Yasin ise "BDT ülkelerinden bugün sadece Beyaz Rusya ve Ukrayna'nın Rusya ile birleşebileceğine inanıyorum. Çünkü bu iki ülke ekonomi, kültür ve dil bakımından bize çok yakınlar" dedi.

BDT'nin kuruluşunun şimdiye kadar beklenen sonuçları vermediğini belirten Aleksey Bogaturov, sıradan bir Kazak ailesi, kendi çocuklarını eğitim almak için Moskova'ya rahat bir şekilde göndermeye karar alıncaya kadar, BDT birliğinden gerçek bir birlik olarak söz etmenin anlamsız olduğunu söyledi. BDT ülkelerinin artık bağımsız yaşama alışkanlığı bulunduğunu ifade eden Sergey Kopırkin ise "BDT üyesi ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Fakat BDT'nin geleceğinin ne olacağı üye ülkelerin kendi tercihleri ile belirlenecektir" şeklinde görüşlerini aktardı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title