Haberler

Midyat - Açıkta Akan Kanalizasyon Sularına Tepki Gösteren Mahalleli Burnunu Kapatarak Eylem Yaptı

Her Yıl Binlerce Turistin Ziyaret Ettiği "dillerin ve Dinlerin Şehri"ne Yakışmayan Görüntü..

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği "dillerin ve dinlerin şehri"ne yakışmayan görüntü..

Açıkta akan kanalizasyon sularına tepki gösteren mahalleli burnunu kapatarak eylem yaptı

ORTADOĞU'da Süryanilerin merkezi durumunda bulunan, barındırdığı farklı etnik, kültür, dil, din ve açıkhava müzesi görünümündeki tarihi yapılarıyla bölgede örnek gösterilen Mardin'in Midyat ilçesinde bazı mahallelerde halen kanalizasyon sisteminin bulunmaması, tarihi ilçenin güzelliğine gölge düşürüyor. Midyat ilçesinde kanalizasyon sistemi olmadığı için dışarda akan lağım suları, halkın ve özellikle de çocukların sağlığını tehdit ediyor. Vatandaşlar yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bulaşıcı hastalıklara yol açan ve çevreye saçtığı pis kokuyla insanları rahatsız eden kanalizasyon sorununun çözülmesi için burunlarını kapatarak eylem yaptı.

TURİZMİ AÇIKTA AKAN KANALİZASYONLAMI KALKINDIRACAĞIZ

Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği açık hava müzesi konumundaki Mardin'in Midyat ilçesindeki Gölcük ve Sanayi kanalizasyon sistemi olmadığı için açıkta akan lağım suları mahalleliyi canından bezdirdi. Kanalizasyon sorununun çözülmesi için bir araya gelen yaklaşık 100 kişilik grup, seslerini yetkililere duyurmak için ilginç bir eylem düzenledi. Havaların ısınmasıyla birlikte iyiden iyiye mikrop saçar hale gelen üstü açık kanalizasyon sularından dolayı vatandaşlar, burunlarını kapatıp, alkışlarla belediyeyi protesto etti. Eyleme katılan vatandaşlar, açıktan akan kanalizasyon sularının her türlü hastalığa davetiye çıkardığını, yaz mevsiminin gelmesiyle kanalizasyon sularından dolayı dayanılmaz bir koku oluştuğunu söyleyen mahalle sakinlerinden Emin Aydemir, kanalizasyon sularının evlerinin içinden geçtiğini belirterek,ôMidyat TürkiyeÆnin en güzel tarihi ve turistik ilçesi deniliyor ama sadece merkez güzel, bizim mahalleye gelsinler de sonra karar versinler" dedi. Kanalizasyon sorununun bir an önce çözülmesini isteyen Zeki Bulut ise, ôÜstü açık bir şekilde mahallemizde evlerimizin yanından geçen bu suyun içinde her türlü atık var. Adeta evlerimizin önünden zehir akıyor. Yaz aylarında sivrisinekler yüzünden uyuyamıyoruz. Bu manzara MidyatÆa yakışmıyor, biz bu durumu hak etmiyoruz. Bu insanlığın ayıbıdır. Bu suyu gören herkes mahalleliye acıyor." dedi. Atık suların bahçelerin ve evlerin içinden aktığını söyleyen Zeki Bulut, ôYaklaşık 20 kilometre atık su açıkta akıyor. Tarlaların içinden geçen bu suyla yetişen sebze ve meyveler soframıza geliyor. Dağda hayvanlarımız bu sudan içiyor, onun yoğurdu ve sütü soframıza geliyor. Tarihi ve kültürel dokusuyla her yıl ilçemizi binlerce turist ziyaret ediyor. Turistleri bu açıkta akan kanalizasyon sularıylamı karşılayacağız. Bölgemizde turizmi bu şekildemi canlandıracağız. Bu herkes için çok ayıp bir görüntü" diye konuştu.

Açıkta akan kanalizasyonun etrafında toplanan mahallelinin yaptığı eylem olaysız sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title