Haberler

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Direkt 'Yüzde 10 barajı düşsün' şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat yüzde 10'un devamına da sıcak bakma var. Bu neye bağlı? Şarta bağlıyoruz.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Direkt 'Yüzde 10 barajı düşsün' şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat yüzde 10'un devamına da sıcak bakma var. Bu neye bağlı? Şarta bağlıyoruz. Partiler kendi aralarında görüşecekler, konsensüs nerede sağlanıyorsa, ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmeyi istiyoruz. Sayın Genel Başkanımızın yaptığı, söylediği bu." dedi.

Yalçın, Mecliste düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu konularında, MHP'nin bir birikiminin ve hazırlığının bulunduğunu belirten Yalçın, "Bu hazırlık, karşıdan gelen teklife göre masaya yatırılır, o zaman bir tartışma ortamı meydana gelir. O noktadan itibaren de MHP görüş ve düşüncelerini ifade eder. Yani 48 yıllık bir siyasi partinin hazırlıklı olmaması, bu tip gelişmeler karşısında tavrı olup olmamasını tartışmaya hiç gerek yok. Bir tavrımız var, düşüncelerimiz var." dedi.

İktidarın, uyum yasalarını kamuoyuna getirip diğer siyasi partilere sunmasını beklediklerini dile getiren Yalçın, siyasi partilerin de buna göre görüş ve düşüncelerini aktaracaklarını kaydetti.

Yalçın, "Yani bizim kafamızda çok şey var, hazırız. Ama siyasi iktidar ne diyecek onu görmemiz lazım." ifadesini kullandı.

-"Baraj konusunda Sayın Başbakan'ın ifadeleri doğru"

Başbakan Binali Yıldırım'ın, seçim barajına ilişkin açıklamaları konusundaki değerlendirmesi sorulan Yalçın, "Kanaatimce Sayın Başbakan, Sayın Genel Başkanımızın demecinde söylemeye çalıştığını gayet doğru anlamış. Tam da kendisinin ifade ettiği gibi." dedi.

Yalçın, sözlerine şöyle devam etti:

"Genel Başkanımızın sözleri gayet açık. Yoruma falan da gerek yok. Orada bizim söylediğimiz uyum yasalarının bir an evvel gelmesi, 2019 hazırlığının da bir an evvel bitirilmesi. 2019 hazırlığı yapılırken de bir erken seçimin söz konusu olmaması. Şu ana kadar iktidar partisi temsilcilerinin hiçbirinden bir erken seçim işareti görmedik. Aynıyla biz de doğru bulmuyoruz. Önce büyük bir sistem değişikliği gerçekleşecek ve buna iki yılımız var. Bu iki yıl içerisinde ancak yetişir düşüncesindeyiz. Bunlarla uğraşırken yeni bir erken seçime ihtiyaç duyulacağını zannetmiyoruz. Doğru da bulmuyoruz. Zararlı olur hatta. Önce kurumları, müesseseleri bu yeni düzene oturtmalıyız, alıştırmalıyız, paralel hale getirmeliyiz. O düşüncedeyiz. Dolayısıyla baraj konusunda Sayın Başbakan'ın ifadeleri doğru. Esasında aynı şeyi söylüyorlar. Bir an evvel bir araya gelip, bütün siyasi partiler, bakın orada da bir ayrım söz konusu değil, iktidar eminiz ki uyum yasaları ve o yasalar içerisindeki seçim ve siyasi partiler vesaire konuları gündeme getirecek ve bunu tartışacağız. Sayın Genel Başkanımız '5 mi olur, 7 mi olur yoksa 10'da mı kalır, bakalım göreceğiz' derken işte bu tartışmaya işaret ediyordu. Artık bunu konuşalım istiyoruz biz. Söylemeye çalıştığımız bu. Yoksa direkt 'Yüzde 10 barajı düşsün' şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat yüzde 10'un devamına da sıcak bakma var. Bu neye bağlı? Şarta bağlıyoruz. Partiler kendi aralarında görüşecekler, konsensüs nerede sağlanıyorsa, ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmeyi istiyoruz. Sayın Genel Başkanımızın yaptığı, söylediği bu."

Belli kesimlerce bir algı oluşturulmaya çalışıldığını ve MHP'nin, her seçim öncesinde baraj altı gösterildiğini söyleyen Yalçın, şu anda da bunun yapıldığını belirtti.

Yalçın, "MHP'nin resmi söylemi dışında, belli çevrelerin bunu inatla yapmasını biz bugünün meselesi ve sıkıntısı olarak görmüyoruz. Yıllardır devam edegelen bir sıkıntı. Her 'baraj altı' dediğinde de seçimde baraj üstü olduğumuzu defalarca ispatladık. Ama o malum çevrelerin bu ısrardan vazgeçmedikleri de bir gerçek." değerlendirmesinde bulundu.

-"Temsilde adalet nasıl gözetilir bunu düşünmemiz lazım"

Seçim sistemine ilişkin bir önerilerinin olup olmadığı sorusuna ise Yalçın, "Kafamızda, gelecek olan teklifi görmeden bir öngörü yapmaktan imtina ediyoruz. Bugüne kadar da yapmadık. Yani iktidar partisi neyi getirir, onun görmek istiyoruz. Ondan sonra fikirlerimizi beyan etmek istiyoruz. Böyle olunca da bir öngörü olması söz konusu değil." yanıtını verdi.

Yalçın, ancak arka planda ve zihinlerinde birtakım çalışmaların bulunduğunu ve MHP'nin, seçim sistemlerini tek tek ele alarak değerlendirdiğini aktararak, "Ama bunlar daha masaya çıkmadı. Masaya çıkabilmesi için karşının göstereceği, ortaya koyacağı teklifi görmek lazım. 'Dar bölge mi, daraltılmış bölge mi, milli bakiye mi, en yüksek oranlı seçim sistemi mi' diyecek, yoksa (D'Hondt'ta mı kalalım) diyecek? 'Barajlı mı yapalım'. Bir çok yolu var bunun. Seçim sistemini eğer değiştireceksek, o zaman temsilde adalet nasıl gözetilir bunu düşünmemiz lazım. Bizim söylemeye çalıştığımız bu." dedi.

Dar bölge sistemini, tuzak olarak değerlendirmediklerini kaydeden Yalçın, dar bölge sisteminin, Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir seçim sistemi olmadığını vurguladı.

Bu sistemde, mezhepçilik, etnik yapı, ağalık gibi bir çok unsurun devreye gireceğini belirten Yalçın, bir bölgede etkin olan, zengin bir kişinin para dağıtarak seçimi kazanabileceğini söyledi.

Yalçın, "Alevilik-Sünnilik, bunlar devreye girer. Tarikat anlayışı devreye girebilir. Bu tip mahsurları var. Bu sebeplerden dolayı dar bölge sistemi, Türkiye'nin bünyesine uygun bir sistem değil. Bunu kaldıracak durumda değiliz diye düşünüyorum." görüşünü dile getirdi.

-"Seçim ittifakı teklifimiz olmadı"

Seçim ittifaklarına ilişkin değerlendirmesi sorulan Yalçın, MHP olarak iktidara böyle bir tekliflerinin olmadığını, onların da böyle bir teklifte bulunmadığını ve perde arkasında da bir görüşmenin yapılmadığını anlattı.

Demokrasilerde ittifakların olabileceğine işaret eden Yalçın, "Yani yüzde 10 barajı demokrasi ölçütü içerisinde mahsurlu görülüyorsa bunun da olmamasını mahsurlu görmek lazım." diye konuştu.

Yalçın, "Eğer siyasi partiler, siyasi programlarından, halka verdikleri sözlerden vazgeçerek bir ittifak yaparsa çelişki olur, doğru da olmaz. Öyle bir ittifak, o partilerden bir müddet sonra birinin, diğerinin içerisinde kaybolmasına sebep olur. Ona kimse yanaşmaz. Ama kendi kimliğinle, parti programınla, halka verdiğin sözlerle, yapını muhafaza ederek bir ittifak oluşturuyorsan demokrasiler içerisinde bu mümkün görülebilir." açıklamasında bulundu.

-"Boylarının ölçüsünü alırlar"

Off-shore iddialarıyla ilgili soru üzerine Yalçın, "Sayın Başbakan, çok net olarak araştırılmasını zaten kendi istedi. Madem böyle bir iddia var, Sayın Başbakan bu işin muhatabı olarak 'Araştırılsın' diyorsa mesele yok. TBMM'ye konu geldiğinde de MHP, yetkili organlarında görüşür, kararını verir." dedi.

TBMM Başkanlığı için daha önceden de olduğu gibi kendi adaylarını çıkaracaklarını ve onu destekleyeceklerini aktaran Yalçın, şu anda belli bir ismin olmadığını, 12 Kasım'a kadar muhtemelen isim üzerinde bir karara varacaklarını söyledi.

"İyi Parti sözcülerinin, yüzde 20 barajını aştıkları şeklindeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise Yalçın, "Seçime az kaldı. 2019'un Mart'ında da Kasım'ında da seçim var. Hep birlikte milletin karşısına çıkacağız. Yüzde 20 mi, yüzde 1 mi olur göreceğiz. Boylarının ölçüsünü alırlar." yanıtını verdi.

Parti çalışmalarına ilişkin takvim konusunda da bilgi veren Yalçın, Ankara'da 16 Kasım'da MYK ve 3 Aralık'ta il başkanları toplantısını yapacaklarını, 8-10 Aralık'ta ise Antalya'da belediye başkanları toplantısını gerçekleştireceklerini aktardı.

Kaynak: AA / Politika

Milliyetçi Hareket Partisi Binali Yıldırım Semih Yalçın Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title