Haberler

Merkez Bankası Enkaz Devraldı

" Mevcut Merkez Bankası Yönetimi, Serdengeçti Döneminden Enkaz Devraldı." Bu Değerlendirme, Denizbank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel'e Ait. Özel, Türkiye'nin Son Aylarda Yaşanan Finansal Dalgalanmadan...

¨Mevcut Merkez Bankası yönetimi, Serdengeçti döneminden enkaz devraldı.¨ Bu değerlendirme, Denizbank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel`e ait. Özel, Türkiye`nin son aylarda yaşanan finansal dalgalanmadan en çok etkilenen ülke olmasını, Merkez Bankası (MB) eski Başkanı Süreyya Serdengeçti döneminde uygulanan hatalı para politikasına bağlıyor.

Serdengeçti döneminde, MB`nin enflasyonu düşürürken büyümeyi de hızlandırmak için ekonomiyi, yabancı fon hareketlerine çok maruz bırakacak şekilde yüksek cari denge açığı vermesine göz yuman bir para politikası uyguladığını belirten Özel, ¨Global risk algılamasının değişmesiyle yeni yönetim kucağında yönetmesi gereken bir döviz krizi buldu. Olayın, MB`ye başkan atanması sürecinin uzamasıyla ilgisi yok. Eski yönetim de başta kalsaydı aynı problemlerle yüz yüze kalacaktı. Nisan ayı başında Türkiye ile birlikte, Brezilya ve Doğu Avrupa ülkelerinde trend değişmeye başlamıştı¨ diyor.

DALGALANMA SÜRECİ İYİ YÖNETİLMEDİ

Dalgalanma sürecinin de iyi yönetilmediğini belirten Özel, Türk Lirası`nda gereken bir düzeltmenin olduğunu ancak gereğinden fazla bir maliyete katlanıldığına dikkat çekiyor. ¨MB, hiç faiz artırmadan döviz piyasasına şiddetli müdahale edip, oynaklığı azaltsaydı döviz kurundaki yükseliş de zamana yayılabilirdi. Hem de beklentilerin bozularak enflasyonun olumsuz etkilenmesine izin vermemiş olurdu¨ diyen Özel, MB`nin bunu yapmamış olmasının faiz oranlarında artış şeklinde, 400 baz puan ek maliyete yol açtığını söylüyor.

Yurtdışında likidite azalışının bir süre daha yaşanacağını, ABD ve AB`de para politikasının sıkılaştırılacağını kaydeden Özel, ¨Ancak, ilk panik bitti. Sadece likidite daralması nedeniyle piyasalarda tekrar bir panik hareketi yaşanacağını sanmıyorum¨ diyor. MB`nin de son yaşananlardan ders çıkardığını ifade eden Özel, bundan sonra, dalgalanmayı yönetememe sorunuyla karşılaşılmayacağını, MB`nin döviz satmada daha kararlı olacağını ve daha aktif davranacağını düşündüğünü vurguluyor.

STAGFLAGSON SÜRECİNE GİRİLECEK

Önümüzdeki dönemde kurlardaki artışın hızlı olmayacağını ve zamana yayılacağını ifade eden Özel, enflasyon üzerinde hızlı kur artışından kaynaklanan bir durumun olmayacağını ve MB`nin yıl sonuna kadar faiz artırmak zorunda kalmayacağını vurguluyor. Özel, doların, yıl sonunu 1.75-1.80 düzeyinde kapatabileceğini kaydediyor.

Faizlerin, mevcut risk primi ile bakıldığında düşmekte zorlandığını belirten Özel, ¨Yıl sonuna kadar faizler şimdiki seviyelerde kalabilir. Faizlerin yüzde 24-25 seviyelerine gelmesi durumunda bono alımı için uygun¨ diye konuşuyor. Ekonominin bundan sonra belli bir süre stagflasyon yani durgunluk içinde enflasyon ortamına gireceğini belirten Özel, enflasyon sürerken, ekonominin yavaş yavaş duraklamaya başlayacağını vurguluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title