Haberler

Medeniyetler İttifakı Toplantısı (5)

Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı Zapatero ve BM Genel Sekreteri Annan, Medeniyetler İttifakı Toplantısının Ardından Birlikte Ortak Basın Toplantısı Düzenledi. Üçlü Toplantıda Basın Mensuplarının Sorularını Yanıtladı. BM Genel Sekreteri ve Başbakanlara "Medeniyetler İttifakı Mutabakat MetniR...

Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı Zapatero ve BM Genel Sekreteri Annan, Medeniyetler İttifakı toplantısının ardından birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Üçlü toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. BM Genel Sekreteri ve başbakanlara ¨Medeniyetler İttifakı Mutabakat Metni’nde yer alan dinler arası diyaloğun yanı sıra laiklik ilkesine de yer verilmesi gerekmez miydi?¨ sorusu soruldu. İspanya Başbakanı Zapatero, soruya ¨Bu oluşuma başlarken herhangi bir dinin veya inancın önemi yoktu. Bütün dinlere saygı duyulması ilkesinden yola çıktık. Bu tabi ki inanç özgürlüğünü de destekleyen laikliği de destekleyen bir yaklaşımdır¨ diye yanıt verirdi.

¨DEMOKRATİK, LAİK, SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİYİZ¨

Erdoğan ise ¨Sayın Zapatero’nun görüşlerini destekliyorum, kaldı ki laik olan olmayan topluluklar olabilir. Dünyada dini kabul etmeyenler bile felsefik olarak yaklaşıldığında aslında dinsizlik inancına sahip olarak sayılmaktadır. Dinlerin bu noktadaki ittifakına kültürler arası diyalgolara, medeniyetler arasındaki ittifakta çok çok önem verdik. Türkiye mesela demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. İspanya da öyle. Böyle bir sıkıntı zaten aramızda söz konusu değil. Bu sebeple metinde laikle ilgili sıkıntı doğuracak bir ifade yoktur¨ diye konuştu.

¨İŞGALLERİN SONSUZA DEK SÜRMESİ KABUL EDİLEMEZ¨

İspanya Başbakanı Zapatero, ¨Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanması için işgalci ülkelerin buralardan çekilmesi için neler yapılacak?¨ sorusunu ise ¨Burada bahsettiğimiz askeri harekatlar, Irak, Filistin ve Afganistan’dı. Savaşın yaşandığı bu bölgelerde sanki İslam karalanmaya çalışılıyordu. Bu ülkeler medeniyetler ittifakı sayesinde artık başka ülkeler tarafından kullanamayacaklardır. Buraları işgal eden yabancı askerler bir gün mutlaka bu toprakları terk edeceklerdir. Bu işgallerin sonsuza dek sürmesi zaten kabul edilemez¨ diye cevap verdi. Zapatero, ¨Filistin’deki durum çok ciddi bir durumdur. Raporda da bununla ilgili ayrıntılar var. Uluslararası toplum bu konuya acil müdahalede bulunmalıdır. Bu konudaki girişimimiz AB ülkeleri arasında bir haftaya kadar tamamlanacak ve sonuçları açıklanacaktır¨ dedi.

¨ÖZGÜRLÜKLERİN SINIRI OLMALI¨

Başbakan Erdoğan, yabancı gazetecilerin raporda yer alan basın özgürlüğü konusunda Türkiye’deki durumun sorulması üzerine ise ¨Ülkemin basın özgürlüğü noktasındaki aldığı mesafeyi görüyorum ama dünya ülkelerinde basın özgürlüğü ne noktadadır onu dört dörlük bilemem. Ama göreve geldiğimizden bu yana özgürlükler noktasında, düşünce özgürlüğü noktasında çok ciddi mesafeler aldık. Bu dört dörtlük bitmiş midir? Bitmez tabi. Ama bugün de değinildiği gibi özgürlük kavramı sınırsız mıdır, değil midir? Bunlar tartışılıyor. Bizim özgürlük anlayışımızda da şu var: Özgürlük, bir başkasının özgürlük alanına girmeden bu düşünceyi kullanma anlayışıdır ve ya bir başkasının kutsalına saygısızlık etmeden o alanı kullanmaktır. Bunları başarabiliyorsak şu anda Türkiye bu mesafeleri katetmiş bir ülke olarak düşünüyorum. Kalan açığımız da varsa bunları düzeltmeye hazır bir hükümet olduğumuzu belirtmek isterim¨ diye konuştu.

¨RADİKAL YAKLAŞIMLARA KARŞIYIZ¨

Erdoğan ittifakın karşısındaki radikal oluşumlara karşı nasıl bir politika izleneceği konusundaki bir soru üzerine de, ¨Dini, dili, ırkı ne olursa olsun her türlü radikal oluşuma karşıyız. Şiddet şiddeti doğurur. Bunun için önce şiddeti önlemek için barışçı çözümler arayacağız. Ama bu da bir yere kadar. Belli bir aşamadan sonra gerekli tedbirleri de alacağız. Bu konuda biz ilişkilerimizi sıkı tutarsak, irtibat halinde olursak bu problemleri kolaylıkla aşabiliriz¨ dedi.

Erdoğan Papa ile görüşüp görüşmeyeceği yolundaki başka bir soruya ise, ¨Bu ziyaretin başka yönlere çekilmek istenmesi doğru bir yaklaşım değildir. Sayın Papa bir devlet başkanıdır ve sayın Cumhurbaşkanımız’ın resmi davetlisi olarak ülkemize gelmektedir. Dini konularda da Diyanet İşleri Başkanımızla görüşecek. Aynı tarihte Letonya’da bir NATO zirvesi yapılacak ve ben bu zirveye katılacağım. Ben şimdi Papa Türkiye’ye geliyor diye Riga’daki bu önemli zirveye katılmayayım mı ?¨ diye cevap verdi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise bundan sonraki aşamalarda da Medeniyetler İttifakı Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalışmalara her ortamda destek vereceğini vurguladı. Annan Türkiye’nin Kıbrıs konusunda üzerine düşeni yerine getirdiğini belirterek, AB’ye tam üyelik konusunda da desteğinin süreceğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title