Haberler

Manisa'nın ilk ve tek kadın halk otobüsü şoförü, Kod-29'la işten çıkarıldı

Güncelleme:

Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Manisa Ulaşım Hizmetleri Makine Sanayi Ticaret A.Ş'ye ait kırmızı halk otobüslerinde şoförlük yapan ve Manisa'nın tek kadın halk şoförü olan Fatma Güngör, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde plaket aldıktan 4 gün sonra Kod-29 nedeniyle işten çıkarıldı. Güngör, kendisinin hiçbir yüz kızartıcı suç işlemediğini belirterek, "Ben ahlaksızlık veya yüz kızartıcı bir şey yapmadım. Şimdi beni 5 kuruşsuz tazminatsız ortada bıraktılar" dedi.

Manisa'nın ilk ve tek kadın halk otobüsü şoförü 42 yaşındaki Fatma Güngör, 5 yıldır çalıştığı Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden Kod-29 nedeniyle çıkarıldı.

PLAKET ALDIKTAN 4 GÜN SONRA ÇIKARILDI

Fatma Güngör, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent konseyi Kadın Meclisi tarafından 'Güçlü Kadınlar Mutlu Yarınlar' isimli programda başarılı iş kadını seçilerek plaket takdim edildi. 8 Mart'ta plakete layık görülen kadın şoför Fatma Güngör, 12 Mart tarihinde Kod-29'dan tazminat ödenmeden işten çıkartıldı.

"YÜZ KIZARTICI VEYA AHLAKSIZLIK YAPMADIM"

Sözcü'nün haberine göre; MANULAŞ'ta 5 yıldır halk otobüsü şoförlüğü yaptığını dile getiren Fatma Güngör, kendisine plaket verilmesinin ardından işten çıkartılmasının kendisinde büyük şok etkisi yarattığını belirterek, kendisinin Kod-29'dan çıkartılacak bir hataya sebep olmadığını ifade etti. Manisa'nın tek kadın halk otobüsü şoförü olmaktan hep büyük gurur duyduğuna dikkat çeken kadın şoför Güngör şöyle konuştu:

"Tutulan ufak tefek tutanaklar bahane gösterilerek benim işime son verdiler. Tutulan tutanaklarda her halk otobüs şoförünün yaşadığı ufak tefek kazalar ve araçlara sürtmeler. Ben bir insana çarpmadım, bir durağa girmedim, kırmızı ışıkta geçip trafik kuralları ihlali yapmadım. Ben yolcularıma ve çevremdeki insanlara bir aile gibi davrandım. Elbette ki hatalarım vardır. Olmaması mümkün değil. Ancak hatalarımın hiç biri yüz kızartıcı suçlar değil. Ne kurumumu ne de kendimi zora sokacak hatalar yapmadım. Ben ahlaksızlık veya yüz kızartıcı bir şey yapmadım. Zaten ben öyle bir şey yapmış olsaydım, boynumu önüme eğer ailemle birlikte çeker memleketime giderim. Ben öyle bir kadın değilim. Şoförlük yaptığım sürece erkeklerin içinde erkek gibi kadın oldum. Ya kartımı, otobüsü mü elimden alabilirler. Ama ekmeğimi elimden almalarını istedim."

Manisa'nın ilk ve tek kadın halk otobüsü şoförü, Kod 29'la işten çıkarıldı

"2 AYDIR KİRAMI VE KREDİMİ ÖDEYEMİYORUM"

Kod-29 sebebiyle işten çıkartılmasından dolayı tazminat alamadığını ve işsizlik maaşına başvuramadığını ifade eden kadın şoför Fatma Güngör, şunları söyledi:

"Eşimden ayrıldım. 2 çocuğum var. Ve kredi borcum var. Evim kira. Ben iki aydır kiramı ödeyemiyorum. Beş kuruşsuz küçük şeyler bahane gösterilerek işten atıldım. Kod-29'dan işten çıkartıldığım için ne tazminat alabildim ne de işsizlik aylığı bağlatabildim. Beş kuruşsuz ortada kaldım. En azından Kod 29'dan çıkarmasalardı işsizlik aylığı alıp kiramı ödeyebilseydim. Yeni iş bulana kadar geçimimi sağlayabilseydim. Evini tek bir aylıkla geçindirmeye çalışan kadınlara bu şekilde davranılmasını kabullenemiyorum. Özellikle pandeminin bu döneminde, ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde anlının teriyle para kazanan bir kadına bu şekilde davranılmaması gerekiyordu. Beni çok çaresiz bıraktılar. Ben kadınım ve çocuklarımla birlikte tek başıma hayatta direnmeye çalışıyorum. Haksız yere işten çıkartılmasından dolayı büyük mağduriyet yaşadığını ifade eden Fatma Güngör, tekrar işe iadesi ve halklarını geri alabilmek için dava açacağını dile getirdi."

Manisa'nın ilk ve tek kadın halk otobüsü şoförü, Kod 29'la işten çıkarıldı

KOD 29 NEDİR?

İşten çıkarma yasağının uygulandığı dönemde iş verenler işten çıkarmak istedikleri elemanları Sosyal Güvenlik Kurumu'na '29 kodu'yla bildiriyor.

İş Kanunu'nun "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı 25/2 maddesi, yasakta istisna kapsamında tutuluyor.

Bu maddede belirtilen fiiller dahilinde işçinin, işten ayrılış kodlarına göre 29 kodu ile çıkışı yapılıyor. 25/2 maddesinde belirtilen sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemenin yanı sıra ahlaka aykırı fiiller arasında işyerinde çalışan bir işçiye cinsel tacizde bulunmak, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde alarak gelmek, hırsızlık yapmak gibi yüz kızartıcı suçlar bulunuyor.

Kod 29 ile işten çıkartılan işçi kıdem tazminatı alamıyor, işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Manisa Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (6)

Namik Kemal Erdem:

en kolay yolu bulundu .benden olmayan kod 29 yer.

68
7
yanıtYanıtla
Ege Ege:

cidden üzüldüm ekmeğinin peşindeki bir insana bunu yapmaları cidden hoş değil nice şöförler var alkolden ehliyetini kaptattırıyor ama ehliyetim yanımda değil diyor ehliyeti trafik polislerine teslim etmiyor aylarca ve yıllarca alkolden ehliyeti alınan şöförler dolaşıyor o otobüslerde onlara KOD-29 yok ama dimi? yazık günah

36
5
yanıtYanıtla
karantt1:

İŞVERENLER KAFASINA GÖRE KOD 29 DAN ÇIKIŞ VERİYOR SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN BU KOD29 A DÜZENLEM VE SINIRLAMA GETİRMESİ LAZIM

34
2
yanıtYanıtla
Oktay AKKUŞ:

Yazının içinde "Şoförlük yaptığım sürece erkeklerin içinde erkek gibi kadın oldum. " ibaresi geçiyor?

9
19
yanıtYanıtla
baklavacı çeto :

eee ne olmuş oktay. kadın öyle bir cümle kuramaz mı yani. kadın bunu söylerken biyolojik anlamda söylememiş. ( erkek gibi güçlü olup ayakta kalmayı başardığını anlatmaya çalışıyor. yani o cümlede bir gariplik göremiyorum.)

yanıt3
yanıt2
Hasan Akdemir:

Suçlama- savunma- delillendirme olaylarının olmadığı bir işlemle insanların ekmeğiyle oynamak cehenneme giden yola asfalt dökmek gibi.

5
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title