Haberler

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Carfi Köşkü'nü Restore Etti

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tilkilik'teki Carfi Köşkü'nü restore ederek şehrin zengin mimari mirasını gün ışığına çıkardı. Yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda köşk, çocukların ve kadınların eğitimi ve sosyalleşmesi için kullanılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin zengin mimari mirasını yeniden gün ışığına kavuşturuyor. İzmir'in tarihi semtlerinden Tilkilik'teki Carfi Köşkü'nü yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, Agora'da adeta parlayan bir yıldız yarattı.

Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Smyrna Antik Kenti'nin parçası niteliğindeki Tarihi Carfi Köşkü'nün yapımını tamamladı. Köşkten günümüze sadece bir duvar ile hamam yapısı ulaşan ve yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla şehre yeniden kazandırılan tarihi Carfi Köşkü, aslına sadık kalınarak restore edildi. Yapı EÇEV'e devredilerek bölgede yaşayan çocuklar ve kadınların eğitimi, sosyalleşmesi için kullanılması sağlanacak. Tarihi yapının açılışı ise önümüzdeki günlerde bölge halkının da katılımı ile yapılacak.

MEVCUT AĞAÇLAR DA KORUNDU

Carfi Ailesi'nin Büyükşehir Belediyesi'yle yaptıkları protokol sonucunda tarihi yapıyı restore etmeye başladıklarını ifade eden Tarihi Yapılar Şube Müdürlüğü Restoratörü Şeyhmus Çakmak, "20 yıl önce projesi çizilmişti ancak 2020 yılında gerekli prosedürler tamamlanarak binanın restorasyon çalışmalarına başlandı. Biz binayı devraldığımızda büyük bir tahribat vardı. Önce binanın sınırlarını belirledik. Ana binadan günümüze kalan tek bir duvar ve hamam vardı. Kazıyla devam ettiğimiz restorasyon çalışmalarında bodrum kat seviyesinde tonoz örtü sistemine sahip bir hacim bulduk. Arkeolog eşliğinde kazı yapıldı ve aslına sadık kalınarak inşa ettiğimiz yapıyı tamamladık. Bina içerisinde mevcut ağaçları da koruyarak çocukların rahat oynayabileceği bir alan haline getirdik" dedi.

1997'DE EÇEV'E BAĞIŞLANDI

Carfi Ailesi'ne ait geniş bir bahçe içindeki iki katlı köşk, Tilkilik semtinde 945 Sokak'ta bulunuyor. Yapı, UNESCO Dünya Mirası yolunda Tarihi Liman Kenti alan yönetim sınırları içerisinde en önemli kültür miraslarından biri durumunda. Aile, köşkü 1997'de EÇEV'e bağışladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen yapının restorasyonu ve rekonstrüksiyonunu üstlendi.

Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği binanın tek katlı müştemilat yapısında sergi atölyeleri ve eğitim salonu bulunacak. İki katlı konut yapısında ise seminer salonları, sergi alanı, konferans salonu ve idari ofisler yer alacak. Başta bölge halkı olmak üzere tüm İzmirlilerin bölgenin yenilenen tarihi ile yeniden buluşması sağlanacak.

Kaynak: ANKA / Kültür Sanat

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Eğitim Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Hititler Türk mü? Hititler günümüzde hangi devlet, millet? 1 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title