Haberler

Küçük Arkeologlar İş Başında

Güncelleme:

Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışma Birimi Proje Yöneticisi Gözde Durmuş; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğimiz çok öncelere dayanıyor.

Çocuk Hakları Birimi çok önemli bir alan. Biz Çocuk Haklarını yaygınlaştırmak için çalışan bir birimiz. Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi de aslında bunu yapıyor. Bizi ve materyallerimizi en çok kullanan ve bizden daha fazla başka belediyelere ilham kaynağı olan bir birim. Bu nedenle birlikte çalışmaya uzak değildik. En son gerçekleştirdikleri 'Kırılmayan Hayaller' projesi bizim için de ilham verici oldu. Çünkü Çocuk Hakları alanında çocuklarla birlikte üretilen bir kitap.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi bize geldi. Çocuk Hakları konusunda kendileri araştırma yapıyor ve işbirlikleri geliştiriyor. Kendileri bu alanda bir şeyler yapmaya çalışıyor, bu çok önemli bir şey. Çünkü, 'Söz Küçüğün Kutu Oyunu' ile işbirliğimiz başlamıştı. Biz önermedik oyunu bizden onlar istediler. Çok farklı kurumlar ve STK'larla bu konuda işbirliği yaptılar. Çocuk Hakları alanında Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi gerçekten ses getiren çalışmalara imza attılar.

Sadece çocuklarla küçük programlar değil, Eskişehir'de olduğu gibi Büyükşehir Belediyesinin bir merkezini çocuklara ayırarak, onlara farklı programlar ve sürekli kendini geliştiren bir şeylerin yapılması çok önemli. Eskişehir'de çocukların için yapılanlar konusunda örneklerin artmasını umuyorum. Çocuklarında ilham aldıklarını, yaratıcı olduklarını ve yerel yönetimlerin onlara değer verdiklerini hissetmeleri onlar için çok önemli. Masal Şatosu'nda çocukları masallarla buluşturmanın yanı sıra bunu daha interaktif, daha eleştirel bir şekilde yapabilmek çok önemli. Buradaki birçok çalışmada olduğu gibi, biz toplumsal cinsiyet alanında çalışıyoruz. Masal Şatosu'nda çocukların Rapunzel Masalına ve başka masallara eleştirel, ya da sorgulayan bir bakış açısıyla yeniden yorumlama olanağı veriliyor. Burada bir de şu var; çocuğun potansiyeline, kendisini ifadesine, keyif almasına odaklı bir yaklaşım var. Masal Şatosunun her yerinde bu hissediliyor. Bunun için Büyükşehir Belediyesi'nin ve karar verici olan Başkan Büyükerşen'in vizyonu çok önemli. Çünkü çocuklar için bir bütçe ayrılıyor. Çocukların doğrudan hizmet alacağı alanlar üretiliyor. Bunu da yetişkin aklıyla değil, çocuk buradan daha fazla nasıl keyif alır düşüncesiyle yapılması gerekir. Bence bu çok kıymetli, çocuk buraya geldiğinde hem Büyükşehir Belediyesi ile bir ilişki kuruyor, hem de keyif aldığı iyi bir deneyimle ayrılıyor. Bence bu anlamda bugünün çocuklarına değer ve önem veren bir belediyecilik anlayışının olması çok kıymetli. Umuyoruz ki çocuk odaklı bu yaklaşımın diğer belediyelerde de artsın. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda örnek olduğunu biliyoruz.

ÇOÇA, Türkiye'de çocuk haklarının yaşama geçmesi amacıyla 20 Kasım 2007'den beri çalışıyor ve çalışmalarını İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi'nin (STÇM) çatısı altında Bu amaca yönelik çalışmalarını, çocukların haklarını bilmesi ve kullanması ile çocuklarla beraber çalışan yetişkinlerin çocuk haklarını korumak için güçlenmesi hedefine odaklayan ÇOÇA, çalışma alanıyla ilgili araştırmalar yapıyor; bunlardan hareketle eğitim materyalleri ve modelleri geliştiriyor ve yaygınlaştırıyor; aynı zamanda çocukların seslerini duyuracakları araçlar geliştiriyor. ÇOÇA yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin çocuk politikasının gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye'de Çocuk Hakları konusunda en başarılı çalışmaları gerçekleştiren ve Avrupa Birliği İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA) de bunlardan biri… ÇOÇA, Türkiye'de çocuk haklarının yaşama geçirilmesine katkı sağlamak; çocukların kendi haklarını bilmesi ve kullanması, yetişkinlerin çocuk haklarını koruması hedefiyle 10 yıl önce kuruldu.

ÇOÇA kurulduğu günden bu yana çocukların kendi haklarıyla günlük yaşamları arasındaki ilişkiyi kavramaları için birçok eğitsel materyal geliştirdi. Bunların arasında çizgi filmler de var, "Söz Küçüğün" adlı bir kutu oyunu da... Bunlara ek olarak çocuklarla çalışan yetişkinlere yönelik birçok eğitim de gerçekleştirildi. Ayrıca çocukların hazırlayıp sunduğu bir radyo programıyla, "Demokratik Okullara Doğru" projesi gibi birçok farklı çalışmaya imza attı. Bu çalışmalarla şimdiye kadar 50 binden fazla çocuğun hayatına dokunulmuş oldu.

TOPLAM 10 BİN KİŞİYE ULAŞILDI 2011-2017 YILLARINDA

Beşte Bir Kampanyası, Söz Küçüğün Kutu Oyunu, Çocuk Hakları temalı atölyeler, Çocuk Kulübü, Ergenlik Eğitimleri, Aile Eğitimi (Aile Sosyal Politikalar Bakanlığından alınan Aile Eğitimi Programı kapsamında verilen eğitim), Grafik Atölyesi ve Karikatür Okulu, Kırılmayan Hayaller, EBB Zabıta ekibi ile sokakta dilenen-dilendirilen çocuklara yönelik saha çalışması, Masal Anlatan Gönüllüler Projesi, Dijital Vatandaşlık Atölyesi - Teknolojik ortamdaki hak ve sorumluluklar, Bursa Çocuk Hakları Film Festivali'ne katılım, ESMEK Yaz Okulunda Çocuk Hakları temalı eğitim

Şehir dışı belediyelerden gelen eğitim ve etkinlik talepleri de değerlendirilmekte ve uygun görüldüğü takdirde gidilmektedir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Eskişehir Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title