Haberler

Kritik Gün 11 Temmuz

Şike ve teşvik operasyonunda tüm gözlerin üzerine çevrildiği Futbol Federasyonu, savcılıktan talep ettiği bilgi ve belgeler kendisine ulaştığı anda harekete geçerek tarihi kararını verecek.

Futbol gündemine bomba gibi gibi düşen şike ve teşvik operasyonunda tüm gözlerin üzerine çevrildiği Futbol Federasyonu, savcılıktan talep ettiği bilgi ve belgeler kendisine ulaştığı anda harekete geçerek tarihi kararını verecek. Soruşturmayla ilgili tüm gelişmelerin dikkatle takip edildiği federasyonun İstinye'deki merkezinde her olasılığın değerlendirildiği öğrenilirken, medyada yer alan iddiaların resmi makamlar tarafından birkaç gün içinde TFF yetkililerine ulaşacağı bildirildi. Federasyonun bu bilgiler ışığında pazartesi düğmeye basacağı kaydedildi.

-30 PUAN GÖRÜŞÜLECEK

Kulüpler Birliği Vakfı'nın "Soruşturmaya konu olan takımlar küme düşürülmesin. Lige -30 puanla başlasın" önerisini pazartesi yapılacak toplantıda dinleyecek federasyon kurmayları, gelecek delil ve dosyaların ağırlığına göre daha ağır yaptırımları uygulamak zorunda kalacak.

Milliyet Gazetesi'nin haberinre göre, Kulüpler Birliği Vakfı'nın teklifini medyadan öğrendiklerini belirten federasyon yetkilileri, 4 gün içinde soruşturma kapsamındaki tutuklamaları da göz önüne alarak en geç gelecek hafta sonuna kadar kamuoyunun merakla beklediği konuları aydınlığa kavuşturacak.

SEÇENEKLER

1-Tıpkı geçen sezon büyük tartışma yaratan Bursaspor-Beşiktaş kararında olduğu gibi yönetimler takımla ilgili her türlü olaydan sorumlu tutulacağı için disiplin talimatının 55. maddesi hükümleri işletilir ve küme düşünme cezası verilebilir. En kuvvetli ihtimal bu görülüyor.

55. MADDE

"Müsabakanın sonucunu hukuka ve spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır". 2. fıkra "Bu hükmü ihlal eden kişiler bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla, kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır".

2-Olaya karışan kulüp başkanı ve yöneticilerin eylemleri takımlarından ayrı tutulabileceğine kanaat getirilirse, camialar büyük zarar görmeden şike ve teşvik girişiminin faturası bu şahıslara kesilebilir. Ancak FIFA ve UEFA talimatları bu seçeneğin uygulanmasını zorlaştırır.

3-Fenerbahçe veya bir başka takımın küme düşürülmesine karar verilirse, ligin başlaması beklenmez. Aksi takdirde sezon ortasında yargıdan gelecek bir karar sonrası gerçekleştirilecek küme düşürme işlemi, o takımların bir alt kategoride oynamasına imkan vermeyeceği için, Ankaraspor örneğinde olduğu gibi bir sezon boşa geçecek.

4-Küme düşme kararı çıkarsa, söz konusu takım veya takımların futbolcularına ekstra transfer hakkı tanınacak. Bank Asya 1. liginde 23 yaş altı 3 yabancı oynatma hakkı bulunduğundan, kulüpler kontenjan boşaltmak durumunda kalacak.

5-Süper lig, düşecek olası takımlar sonrası eksik kalacak. Bu durumda Bank Asya 1. liginde play-off'da final oynayıp kaybeden takım lige çıkabilir. Bu da Gaziantep Büyükşehir Belediyespor olabilir. Düşen takım birden fazla olursa 4'li play-off'da puan ve averaj olarak üçüncü görünen ekip bir üst lige çıkabilir.

6-Küme düşürme cezası verildiği takdirde Bank Asya'da takım sayısı artabilir. Ankaraspor'un bu ligde olduğu gözönüne alınırsa devre arası tatil kısa tutulup, sezon daha önce belirlenen tarihte sonlandırılır.

TUTUKLANANLARA TEDBİR

Emniyet ve savcılık faaliyetlerini yakından izleyen ve Federasyonun tutuklan yönetici, teknik adam ve futbolcularla ilgili yaptırımları hemen devreye sokacak. İlk etapta söz konusu şahıslara disiplin talimatının 81. maddesi uygulanacak ve futbolla ilgili tüm işlemleri yargı kararı çıkıncaya kadar askıya alınacak.

81. MADDE

"Disiplin ihlallerinin gerçekleştiği konusunda kuvvetli şüphelerin bulunduğu ve disiplin cezasının derhal uygulanmaması durumunda istenilen sonuçlara ulaşılamayacağının anlaşıldığı hallerde, kesin bir ceza hükmü tahsis edilinceye kadar kişilere stadyumlara, soyunma odalarına ve yedek kulübesine giriş yasağı, hak mahrumiyeti veya her türlü müsabakaya katılmaktan men yönünde geçici yaptırımlar uygulanmasıdır".

Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden UEFA'nın Futbol Federasyonu ile temasta olduğu kaydedildi. Futbol Federasyonu'nun vereceği kararlar doğrultusunda Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin kaderini belirleyecek olan UEFA'nın "Deliller ve bilgiler çok dikkatli değerlendirilsin, ileride telafisi olmayacak kararlara imza atılmasın" görüşünün TFF'nin titiz soruşturma yapmasına yol açacağı ileri sürüldü.

'KABUL EDİLEMEZ'

Fenerbahçe yönetimi, Başkan Aziz Yıldırım'ın süren soruşturması, Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'nun tutuklanması üzerine durum değerlendirmesi yaparken, Kulüpler Birliği'nin Fenerbahçe'nin lige -30 puanla başlaması teklifini de değerlendirip, "Kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Sarı lacivertli yöneticiler, şampiyonluğun elden alınması halinde Fenerbahçe'nin, Bank Asya 1. Ligi'ne düşmesinin daha mantıklı olacağını, diğer kulüplerin ligin selameti ve kendi kazanacakları para nedeniyle Fenerbahçe'yi ligde tutma çabalarının anlamsız olduğunu kararlaştırdı.

TEPKİLER

Kulüpler Birliği Vakfı'nın önereceği "Fenerbahçe düşmesin, ama lige -30 puanla başlasın" teklifine futbolseverlerden farklı tepkiler geldi. Bazı futbolseverler şu görüşleri savundu:

İyi o zaman şike yapmayanlar da +30 puanla başlasın.

Bu öneriyi yapanlar hukuku, mevzuatı bilmiyor galiba. Takıma göre muamele olmaz. Şike yapan küme düşer başka çözüm yok.

Türkiye'nin en zengin kulübü o kadrosuyla futbol oynayıp haketmek yerine hâlâ şikeye tenezzül ediyorsa bence en ağır ceza verilmeli. Yoksa böyle giderse şampiyonluklar açık arttırmayla yapılır.

Kulüpler Birliğinin böyle bir istemde bulunma hakkı var mı? Bunun doğru olabileceğine inanmam. Şikeyi inkar etme, şikeyi kabullenme anlamı taşır. Tüm kulüpler bu vebalin altında ezilir.

River Plate, Arjantin'de düştü. Kaldı ki, Arjantin Ligi Boca-River rekabetine endekslidir. Federasyon araya girip aman River düşmesin demedi, hakemleri ayarlamadı. Şimdi oturup Fener düşmesin demek bu ligdeki şeffaflığa, rekabete inancı yıkmaktır.

Bir Galatasaray'lı olarak bu fikre katılıyorum. Fenerbahçe'nin ligden düşürülmesini istemem.

Bu ligin temeli FB-GS rekabeti üzerine kuruludur. Fener düşürüldükten sonra tekrar çıktığında bile o rekabetten eser kalmayacak. Ondan sonra ne Fener, o eski Fener olacak ne de lig o eski çekişmeli lig.

Fenerbahçe yönetimi, Başkan Aziz Yıldırım'ın süren soruşturması, Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'nun tutuklanması üzerine durum değerlendirmesi yaparken, Kulüpler Birliği'nin Fenerbahçe'nin lige -30 puanla başlaması teklifini de değerlendirip, "Kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Sarı lacivertli yöneticiler, şampiyonluğun elden alınması halinde Fenerbahçe'nin, Bank Asya 1. Ligi'ne düşmesinin daha mantıklı olacağını, diğer kulüplerin ligin selameti ve kendi kazanacakları para nedeniyle Fenerbahçe'yi ligde tutma çabalarının anlamsız olduğunu kararlaştırdı.

Kaynak: Haberler.Com / Spor

Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title