Haberler

Konya: Tarım Ve Köyişleri Bakanı Eker, Konya'da...(1)

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Konya Ticaret Borsası ve Konya Valiliği işbirliğiyle düzenlenen 2. Hasat Bayramı'na katıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Konya Ticaret Borsası ve Konya Valiliği işbirliğiyle düzenlenen 2. Hasat Bayramı'na katıldı.

Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen 2. Hasat Bayramı'na, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, protokol mensupları ve çiftçilerin de aralarında bulunduğu vatandaşlar katıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisiyle başlayan 2. Hasat Bayramı, halk oyunları gösterisiyle devam etti. Gösterinin ardından konuşan Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, tarımın hiçbir zaman ihmal edilemeyeceğini belirterek, "Tarımsal çalışmalar hızla devam edecektir. Kaliteli ürünün elde edilmesi için teknolojik ve bilimsel çalışmaların en iyi şekilde yürütüldüğünü biliyoruz. Modern sistemlere hızla geçtiğimiz takdirde kaliteli ve daha fazla ürün elde edeceğimize inanıyorum" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, hububatta Türkiye'nin bu yıl beklentilerin üzerinde verim ve verimlilikle hasat dönemine girdiğini ifade ederek, "İş başına geldiğimiz günden beri gayret içinde olduk. Bu gayretimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bundan 3-4 yıl öncesine baktığımızda 765 bin üreticimiz 2.7 milyar YTL krediyi ödeyemediği için hacizliydi. Biz gelir gelmez 1.5 milyar YTL'lik borç silerek işe başladık. Çiftçimiz kalan borcunu rahatlıkla ödemeye başladı. Ödeyemeyenlerin borçlarını taksitlendirerek yardımcı olduk. Türkiye'de çiftçimiz kalite sorunu yaşıyordu. Bununla ilgili hiçbir çaba yoktu. Fazla buğday üretiyorduk ama kaliteli olmaması nedeniyle ithal ediyorduk. Biz sertifikalı tohumculuğu başlatarak kaliteli ürün elde etmeyi tüm çiftçilerimize öğrettik. Süne çalışmasında uçakla ilaçlamayı bıraktık. Yerden ilaçlama ve biyolojik çalışmalara önem verdik ve süne zararlısından kurtulduk. Çiftçimiz bundan önce yılda 19.5 milyon ton buğday üretiyordu, 1.5 milyon ton buğday da ithal ediliyordu. Kaliteli üretimle biz bu rakamı 21.5 milyon tona çıkarttık ve ithalata gerek kalmadı. Türkiye artık ithal eden değil, ihracat yapan bir ülke konumuna geldi. Bundan önce çiftçimiz yüzde 59 faizle Ziraat Bankası'ndan kredi alıyordu, büyük bir kısmı da kredisini alamıyordu. 2002 yılında 227 milyon YTL krediyi zar zor kullanabilen çiftçimiz 2005 yılında faizlerin yüzde 17.5'e düşmesi nedeniyle 2.4 milyar YTL kredi kullandı. Biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak faizlerin düşmesi için çiftçilerimizin aldığı kredilerde yüzde 60 oranında destekleme yapıyoruz" dedi.

Türkiye'de ilk defa tarım ürünlerinin de sigortalandığını ifade eden Bakan Eker, "Çiftçimizin alığı sigorta poliçesinin yüzde 50'sini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı karşılıyor. Çiftçimiz ürününü üretiyordu, don, dolu, yangın ve sel gibi doğal afetlerde yok olmasını izliyordu. Tarım sigortası ile birlikte bu ürünleri, 1 Haziran'dan itibaren sigortalanıyor. Böylelikle çiftçilerimiz mağdur olmayacaklar. Öte yandan kırsal alanda hayvancılıkla ilgili yatırımların yüzde 50'sini hibe olarak biz karşılamaya başladık. Şu ana kadar tarımla ilgili çıkması gereken 10 ayrı kanunu çıkartmayı başardık" şeklinde konuştu.

Hububat alımı için 300 civarında alım merkezi oluşturulduğunu ve şu ana kadar 257 bin ton buğday alındığını da vurgulayan Bakan Mehdi Eker, çiftçilerin merakla beklediği Doğrudan Gelir Desteği'nin ne kadar olacağı ve ne zaman ödeneceğinin 1 hafta içerisinde açıklanacağını kaydetti.

Konuşmanın ardından Hasat Bayramı etkinlikleri arasında yer alan güreş yarışmasına katılan güreşçilere madalyaları Bakan Mehdi Eker tarafından takıldı. 2. Hasat Bayramı'nda Hasat Ağası ise Bakan Mehdi Eker seçildi. Bakan Eker'e Hasat Ağası kıyafeti giydirildikten sonra güreşçiler Bakan Eker'i omuzlarına alarak gezdirdi. Hasat Bayramı, Kafkas oyunları gösterisi ve Konya Düğün Yemeği ikramı ile sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title