Haberler

Kontrolsüz Antibiyotik Kullanımı Sepsis Hastalığının Tedavisini Zorluyor

Kontrolsüz Antibiyotik kullanımı Sepsis hastalığının tedavisini zorluyorİSTANBUL - Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, sağlık çalışanlarına yönelik Sepsis ile ilgili farkındalık, tanı, ilk tedavi ve ileri tedavileri içeren bir eğitim semineri verdi.

Kontrolsüz Antibiyotik kullanımı Sepsis hastalığının tedavisini zorluyor

İSTANBUL - Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, sağlık çalışanlarına yönelik Sepsis ile ilgili farkındalık, tanı, ilk tedavi ve ileri tedavileri içeren bir eğitim semineri verdi. Uzm. Dr. Zafer Çukurova, "Kontrolsüz Antibiyotik kullanımı Sepsis hastalığının tedavisini zorluyor" dedi.

Dünya'da her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5,5-8 milyon kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı yüzde 8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her yıl 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen "SEPSİS", önemli sağlık problemleri arasında gösteriliyor. 26 Mayıs 2017 tarihinde Cenevre'de gerçekleşen Dünya Sağlık Asamblesinde alınan karar ile Sepsis önemli hastalıklar listesine alınmış ve 13 Eylül Dünya Sepsis Günü olarak resmen kabul edilmiştir. Dünya sağlık örgütü Sepsis ile ilgili bir bütçe ayırarak üyesi olan 194 ülkeye bununla ilgili yapılacakları bildirme kararını da almıştır.

Bu kapsamda hareket eden Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Sağlık Bakanlığı himayesinde, Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenlerince, sağlık çalışanlarına yönelik Sepsis ile ilgili farkındalık, tanı, ilk tedavi ve ileri tedavileri içeren bir eğitim semineri düzenledi. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Op. Dr. Haldun Ertürk Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminere yedi farklı hastaneden doktor, hemşire ve sağlık çalışanı katıldı.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Uzm. Dr. Zafer Çukurova tarafından verilen eğitim seminerinde sepsis'in önemine vurgu yapıldı. Sepsis hastalığına ilk defa 1991 yılında tanı konduğunu belirten Çukurova, "Dünya sepsis konsensüsü, sepsis tanımlamasına bir enfeksiyon odağı ile beraber sistemik inlamatuar yanıt sendromunun birlikte olması diye tanımlamıştır. Bu tanımlama çok yoğun bir sepsis tanısının ortaya çıkmasına neden oldu. Çünkü sistemik inlamatuar yanıt tek başına enfeksiyon olmadan da birçok travma veya benzeri durumda da ortaya çıkabiliyor ve çok basit sepsis tanımlamasına neden olabiliyor. Sepsis tanımlaması bir organ disfonksiyonu ile birlikte değerlendirilmiştir. Yani bir klinik şüphe veya kanıtlanmış bir enfeksiyon ile birlikte bir organ disfonksiyonun yada yetmezliğinin birlikteliğine ancak sepsis diyoruz. Burada eğer sirkülatuar bir yetmezlik veya doku perfüzyonu da bozuluyorsa o zaman bunun adına septik şok diyoruz. Dolayısıyla enfeksiyona karşı düzensiz konak tanıtının oluşturduğu hayatı tehdit eden bir organ fonksiyon bozukluğundan sepsis olarak bahsediyoruz. Yani aslında sepsis enfeksiyona karşı oluşturduğu düzensiz immünolojik yanıttan kaynaklanan hayatı tehdit eden bir organ fonksiyon bozukluğudur. Tam olarak tanımlama bu şekildedir" diye konuştu.

Sepsis'in tedavisinin en zor ve en pahalı tedavi olduğunu belirten Çukurova, "Sepsis en sık karşılaşmamıza rağmen en az bilinen bir hastalıktır. Bu nedenle Dünya Sağlık Asamblesi tarafından 13 Eylül dünya sepsis günü ilan edildi. Bu kapsamda bize sağlık çalışanlarına bu farkındalığı anlatmak için seminer düzenledik. Tanımlanmasını ve tedavisi ile ilgili bilgiler aktarıyoruz. Ülkemiz için en önemli problemlerden biri de antibiyotik kullanımıdır. Yaşadığımız coğrafyada antibiyotik kullanımının fazla olması sepsis tedavisinde bizi çok zorluyor. Sepsise neden olan mikroorganizmaların antibiyotik direnci bulunduğumuz coğrafyada çok artmaya başladı. Bunun da en önemli sebebi kontrolsüz antibiyotik kullanımıdır" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

İstanbul Çukurova Eylül Genel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title