Haberler

Kıbrıs Çevre Sempozyumu Girne'de Yapıldı

KKTC'de Faaliyet Gösteren Çevre Örgütlerinden Sivil Toplum Diyaloğu Projesi ve Çevre Mühendisleri Odası'nın Birlikte Düzenlediği Çevre Sempozyumu, Girne'de Yapıldı.

KKTC'de faaliyet gösteren çevre örgütlerinden Sivil Toplum Diyaloğu Projesi ve Çevre Mühendisleri Odası'nın birlikte düzenlediği Çevre sempozyumu, Girne'de yapıldı.

Kıbrıs'ı etkileyen çevre sorunlarının belirtilmesi, farkındalığın artırılması ve sorunların çözümü için harekete geçmek amacıyla Girne'de "Kıbrıs Çevre Sempozyumu: Ortak Geleceğimiz" isimli etkinlik düzenlendi. Her iki toplumdan grupları bir araya getirerek, Kıbrıs'ın ortak geleceğini etkileyen konuların tartışıldığı sempozyuma, birçok Kıbrıslı Türk ve Rum çevre grupları katıldı. Etkinlikte konuşan Sivil Toplum Diyaloğu Projesi Koordinatörü İlke Dağlı, Kuzey ve Güney'den 5 firmanın ortaklaşa çalışmasıyla

sürdürülen projenin, Ağustos'ta tamamlanmasının planlandığını belirtti. Proje kapsamında medya, çevre ve ekonomi gibi konuların, çeşitli workshop, sempozyum, konferans ve ortak çalışmalarla sürdürüleceğini dile getiren Dağlı, bu sayede, iki toplum arasında barış inşa edecek diyaloglar geliştirileceğini söyledi.

Kıbrıs AB Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasip Erel de, Kıbrıslılar'ın, günlük hayatlarındaki problemler dışında Kıbrıs sorunu ile uğraştıklarını belirterek, bu arada Ada'daki çevre konusunun ihmal edildiğini kaydetti. Erel, gelecek nesillere yaşanabilir iyi bir çevre bırakabilmek için iki toplumun da bugünden başlayarak ortak çalışma yapmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Terra Cypria'nın Çevre Uzmanı Lyndon Taylor "Sürdürülebilir Doğal ve Vahşi Yaşam", Çevre Mühendisleri Odası'ndan Çevre Mühendisi İbrahim Alkan "İnşaat Patlaması ve Çevreye Etkileri", Akdeniz Rüzgarı Birliği'nden Derviş Yüksel "Karpaz Doğal Park Alanı", Biyologlar Derneği'nden Biyolog Hasan Sarpten de "Küresel Isınma" konularında sunumlar yaptı.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren çevre örgütü Cans For Kids temsilcisi Rosie Charalambous "Atıklar", Karpaz Dostları Derneği'nden Osman Kalfaoğlu "Başka Karpaz Yok" ve Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir "Yenilenebilir Enerji Kaynakları " konulu sunumlar gerçekleştirdi. Sempozyumda yapılan sunum ve makaleler, ileriki günlerde bir kitapçık haline getirilerek yayımlanacak.

(MG-EA-EA-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title