Haberler

Kayseri: Türk Gençliği Sedanter Hayatı Tercih Ediyor

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fahri Bayram, gençlerin sedanter hayatı tercih ettiklerini ve sedanter hayatın ise insan hayatını olumsuz etkileyecek bir çok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fahri Bayram, gençlerin sedanter hayatı tercih ettiklerini ve sedanter hayatın ise insan hayatını olumsuz etkileyecek bir çok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

Prof. Dr. Bayram, sedanter hayattan kurtulmak için günlük 40 ila 50 dakika tempolu egzersiz yapılması gerektiğini veya en azından tempolu olarak günlük 10 bin adım atılması gerektiğini kaydetti.

Tek düze, hareketsiz, makina şeklinde yaşamaya sedanter yaşam denildiğini kaydeden Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fahri Bayram, bu tarz yaşamın insanları tembelleştirdiğini söyledi. Prof. Dr. Bayram, "Sedanter hayata örnek verecek olursak, 3 adımlık yere araba ile gitmemiz, 2 kat merdiveni yürüyen merdivenle çıkmamız, her şeyi bilgisayarda, masa başında halletmemiz, televizyon karşısında saatlerce oturmamız, mümkün olduğu kadar vücudun günlük yapması gereken hareketleri kısıtlamamız. Makinanın, telefonun, bilgisayarın bir yerde esiri olmuş oluyoruz. Teknik imkanlardan, teknolojinin imkanlarından aşırı derecede faydalanıp, vücudumuz ve sağlığımız için hoş olmayan sonuçlara sebep oluyoruz. Sedanter yaşam sürekli oturuyoruz. Sadece işle kalmıyor, evde de aynı şekilde televizyonun karşısında ve saatlerce televizyon izliyoruz. Ayrıca akşam yemeğinden sonra televizyonun karşısında kuruyemiş, tatlı, meyve ve dondurma gibi kalori değeri yüksek besinlerin alınması sonucunda bir çok hastalığa zemin hazırlıyor. Bu hastalıklar nelerdir diye düşünürsek, en başta kilo alma, vücudunda yağ oranının artması, kanda yağların artması ve bunların neticesi olarak uzun dönemde başta şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği şeklindedir. Bugün tıbbi incelemeler, tıbbi çalışmalar kesin olarak şunu göstermiştir ki, sedanter yaşam, şeker hastalığında, kalp hastalığında, kanda yağ yüksekliğinde, tansiyonda, obezitede, kilo fazlalığında en önemli rol oynamakta" dedi.

Sedanter yaşamdan kurtulmanın en basit yolunun belli sürede, belirli miktarda tempolu ve belirli kalori harcatacak şekilde spor, egzersiz yapmaktan geçtiğini kaydeden Prof. Dr. Bayram, şunları kaydetti:

"Günlük 40 ila 50 dakika arasında tempolu egzersiz, en basitinden yürüyüş yapmanın yanında bu tempolu egzersizi yapamıyorsak, günlük tempolu olarak 10 bin adım atmalıyız. Sedanter yaşam, insanın hem çalışmasını, hem vücudunu, hem de zihni fonksiyonlarına olumsuz etki yaptığı gibi, gelecek nesiller içinde hoş olmayacak durumlara yol açabilir. Bahsettiğimiz bu hastalıkların yanında, daha bir çok psikolojik ve diğer problemlerle karşımıza çıkabilir. Bu rahatsızlıkların tedavisi içinde çok fazla miktarda masraf ortaya çıkmaktadır. Sedanter hayattan uzaklaşmak için, 'Nerde hareket, orada bereket' lafı tam bunun için geçerli söz. Hem sağlığımız, hem gelecek nesiller için, hem de bütçemiz için sedanter yaşamdan uzaklaşmalıyız. Bunun en basit yolu, asansör kullanmamaya, mecbur kalmadıkça kısa mesafelerde araba kullanmamaya, günlük 2 saatten fazla televizyon izlememeye, yediğimiz içtiğimiz gıdaların kalorilerinin çok yüksek olmamasına dikkat etmek, tabi gıdaları kullanmak, kola, cips, şekerleme, gofret ve fasd-food gibi gıdalardan mümkün olduğu kadar kaçınmak, meyve, sebze, tavuk ve balık gibi gıdaları almak gibi genel kurallara dikkat etmeliyiz."

Sedanter hayattan en çok gençlerin etkilendiğini ifade eden Prof. Dr. Bayram, "Bu bahsettiğimiz yaşantıda, gençlerin çok önemli yeri var. Hiç hoş olmayan beslenme tarzı da buna katkıda bulunuyor. Fasd-food dediğimiz hazır gıdalar sağlıksız beslenmeye davetiye çıkartıyor. Çünkü bunlarda konsantre besinler ve kalorili yağ değeri yüksek. Mümkün olduğu kadar yeşil sebze ve meyvelerin tüketilmesi lazım. Beslenme alışkanlığı ile beraber gençlerde bu olay daha ciddi olarak karşımıza çıkmakta. Şeker, tansiyon, şişmanlık, kalp hastalığı gibi hastalıklara eğilim artması ve daha erken yaşta bu hastalıklar ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title