Haberler

Karayalçın'dan MB Başkanı'ndan Alıntılı Uyarı

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "2007 Yılında Yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi Gerginlik Yaşatabilir, Güveni Sarsabilir, Yabancı Çıkışı Yaşanabilir, Kurlar Etkilenebilir ve Bundan Dolayı Sıkıntı Olabilir" Sözünden Hareketle, Milletvekilleri ve Parti Genel Başkanlarına Bir Mektup Gönderdi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın “2007 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi gerginlik yaşatabilir, güveni sarsabilir, yabancı çıkışı yaşanabilir, kurlar etkilenebilir ve bundan dolayı sıkıntı olabilir” sözünden hareketle, milletvekilleri ve parti genel başkanlarına bir mektup göndererek, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi uyarılarda bulundu.

Karayalçın, milletvekilleri ve parti genel başkanlarına gönderdiği mektupta, “2007 Mayıs ayının ilk günlerinde Türkiye’nin onbirinci Cumhurbaşkanı seçilmiş olacaktır. TBMM’nin bugünkü yapısı ve Türkiye’nin 2007 koşulları bu seçimi çok tartışmalı bir hale getirmektedir” dedi. 3 Kasım 2002 seçimlerinin temsilde adaletsizlik yarattığını savunan Karayalçın, “3 Kasım 2002 seçimlerinde TBMM’nin sandalye dağılımı 41,4 milyon kayıtlı seçmenden yalnızca 17,2 milyon seçmen tarafından belirlenmiştir. Bunun anlamı, kayıtlı seçmenlerin yüzde 58,8’inin Meclisin ve bir şekilde Cumhurbaşkanlığı seçiminin dışında kalmasıdır” diye konuştu. Karayalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanının böyle bir yapı tarafından seçilmesi, Cumhurbaşkanlığı kurumunun yıpranması yanında, seçilecek Cumhurbaşkanının görevi süresince zor ve tartışmalı bir durumda kalmasına neden olacaktır.

Son gelişmelerin ardından ‘Türk Milletinin birliğini’ temsil edecek olan tarafsız bir Cumhurbaşkanının ‘uzlaşma’ ile seçilmesini beklemek artık olanaksızdır.

Türkiye ekonomisinin siyasi risklere ne kadar duyarlı olduğu bilinmektedir. Bu, Merkez Bankası Başkanı tarafından da dile getirilmiştir. Sayın Durmuş Yılmaz ‘2007 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi gerginlik yaşatabilir, güveni sarsabilir, yabancı çıkışı yaşanabilir, kurlar etkilenebilir ve bundan dolayı sıkıntı olabilir’ demiştir. Cumhurbaşkanlığı kurumu etrafında yaşanacak olumsuzluklar ancak tartışmasız bir seçimin koşullarının sağlanmasıyla önlenebilir.

Yukarıda özetlenen nedenlerle, TBMM’nin önünde, Cumhurbaşkanlığı seçimi için yeni bir yöntem geliştirilmesi tarihi bir sorumluluk olarak durmaktadır.

Bu yöntem, Anayasanın 101. ve 102.maddelerinin değiştirilerek, Cumhurbaşkanın TBMM tarafından değil, halk tarafından iki turlu olarak seçilmesi olmalıdır. Bu durumda Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından ve en az yüzde 51’lik bir oy oranı ile seçilecektir. Böyle bir yasal düzenlemenin yapılabilmesi için önümüzde çok kısa bir süre kalmıştır.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title