Haberler

"Kabile Devleti Değil, Dünya Devletiyiz"

Güncelleme:

Erdoğan, Eksen Kayması Tartışmalarına, Yabancı Ülkelerin Büyükelçilerine Verilen İftar Yemeğinde Yanıt Verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ekseninin doğuya kaydığı tartışmalarına yabancı ülkelerin büyükelçilerine verilen iftar yemeğinde yanıt verdi. Türkiye'nin AB üyeliği yolundaki çalışmalarını sürdürürken, doğuya sırtını dönmesinin istendiğini savunan Erdoğan, "Her ülkeyle görüşmenin gayreti içinde olacağız. Bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım. Biz bir dünya devletiyiz kabile devleti değiliz" dedi.

AKP Genel Merkezi'nde Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Başbakan Erdoğan, hükümetin AB üyeliği yolundaki çalışmalarına devam etmediği ve ekseninin doğuya kaydığı yönündeki eleştirilere yanıt verdi. AB üyeliği konusunda kararlılığın en önemli göstergesinin Anayasa değişikliği paketindeki düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin dış politika ekseni değişmemiştir. Türkiye'nin aynı şekilde yönünde rotasında da bir sapma asla söz konusu değildir. Sadece bölgemizde proaktif olmak kronik sorunları masaya yatırıp istişare yoluyla çözmek, diyaloğu, iletişimi her türlü sorunun yegane çözüm yöntemi olarak görmek durumundayız. AB'ye tam üyelik Türkiye'nin stratejik hedefidir. Bir devlet politikasıdır. Hükümetimiz bu stratejik ve tarihi hedefi gerçekleştirmek noktasında en kapsamlı ve en somut adımları atan hükümettir. AB'ye üyelik noktasında toplumumuzdaki en önde gelen heyecanın zaman zaman kaybolduğu bir gerçektir. Ancak kimi zaman toplumda görülen heyecan kaybı hükümetin kararlılığının azalmasından değil AB'nin Türkiye'ye yönelik tavırlarından kaynaklanmaktadır. "

-YÜZÜ BATIYA DÖNÜK TÜRKİYE SIRTINI DOĞUYA DÖNEMEZ-

Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda karşısına artık engeller çıkarılmaması gerektiğini belirterek, özellikle Kıbrıs sorununun kendi ekseninden çıkarılıp Türkiye'nin AB üyeliğine bir engel olarak konulduğunu söyledi. Adada 2010 yılı sonuna kadar kalıcı ve adil çözüm çağrısında bulunan Erdoğan, "Türkiye AB'den uzaklaşmıyor anayasa değişikliği örneğinde de görüldüğü gibi Türkiye AB ile bütünleşme yolunda karlılıkla ilerliyor. Yüzü batıya dönük olan Türkiye'nin sırtını doğuya dönmesi ısrarla bizden isteniyor. Böyle bir şeyi isteme hakkı da kimseye verilmiş bir hak değildir. Hükümet olarak biz dünyanın dört bir yanına yüzümüz açıktır, yüzümüz dönüktür. Gelişmiş ülkelerin sırtını döndüğü herhangi bir kıta var mı? Herhangi bir ülke var mı? Hepsiyle de irtibatları var. Türkiye'nin de dünyanın dört bir yanıyla tabi ki irtibatı olacak. Her ülkeyle görüşmenin gayreti içinde olacağız. Bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım. Biz bir dünya devletiyiz kabile devleti değiliz" dedi.

-TALEPLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ-

Erdoğan, İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nin davet edilmediği iftar yemeğinde, İsrail ile yaşanan diplomatik krize de göndermeler yaptı. Erdoğan, henüz yerine getirilmeyen taleplerin geçerliliğini koruduğunu belirterek, "İsrail hatasını kabul etmeli özür dilemeli ve tazminat ödemelidir. Bu şartlarımızın karşılanması için konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz" dedi.

-TERÖRE KARŞI SAMİMİYET BEKLİYORUZ-

Başbakan Erdoğan, büyükelçiler aracılığı ile ülkelerine terör konusunda mesajlar da gönderdi. Özellikle referandum sürecini baltalamak için son dönemde eylemlerin arttığına dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğine ve istikrarına olduğu kadar bölgenin ve Avrupa'nın da güvenlik ve istikrarına kast eden terör örgütüne karşı tüm dostlarımızdan daha aktif ve daha samimi bir tutum sergilemelerini bekliyoruz. Bütün uyarılarımıza bütün delillerimize rağmen verdiğimiz belgelere bilgilere rağmen bazı ülkeler tarafından terör örgütüne karşı müsamaha gösterilmesi bizi gerçekten üzmektedir. Açık bir şekilde taşeron olarak kullanılan terör örgütüne karşı dayanışma beklediğimizi samimiyet beklediğimizi artık somut adımlar beklediğimiz hatırlatmakta fayda görüyorum" diye konuştu.

ÇELİK: ADALET VE HAKKANİYETLE ÇELİŞEN POLİTİKALAR BU GENEL MERKEZİN KAPISINDAN GİREMEZ

AKP Dış ilişkiler Başkanı Ömer Çelik, ev sahipliği yaptığı iftar yemeğinde İsrail'in politikalarına göndermeler yaptı. AKP Genel Merkezi'nin "adalet ve hakkaniyet için siyaset yapanların mekanı" olduğunu söyleyen Çelik, "Yıllardır alışılagelen ve mutlak hakikat gibi sunulan bazı politik tutumlar, eğer adalet ve hakkaniyetle çelişiyorsa bu genel merkezin kapısına giremez" dedi.

Çelik, iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"AK Parti Genel Merkezi sıradan bir parti binası değildir. Sadece iktidar partisinin genel merkezi olduğu için de önemli değildir. Burası parti binası olmaktan önce adalet ve hakkaniyet için siyaset yapanların mekanıdır. Siyaset yaparken Evrensel hukuk ve adalet değerlerine bedeli ne olursa olsun sadakat göstermeye kararlı bir kadronun evidir. Bu nedenle yıllardır alışılagelen ve mutlak hakikat gibi sunulan bazı politik tutumlar eğer adalet ve hakkaniyetle çelişiyorsa bu genel merkezin kapısına giremez. Her uluslar arası politika platformunda duyduğumuz bir şablon olan dış politikada değerler yoktur çıkarlar vardır sözünü de bu genel merkezin ruhu da beyni de reddetmektedir. Biz temel insanlık değerleri ile çelişen hiçbir dış politika adımını desteklemiyoruz. Dış politikada yüksek prensiplere dayanmayan bir çıkar anlayışını tanımıyoruz."

-ARAP BÜYÜKELÇİ'DEN ATATÜRK VURGUSU-

Çelik'in ardından kürsüye çıkarak konuşma yapan Suudi Arabistan Büyükelçisi Mohammed Raja Abdullah Al Hussaini Sharif, Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözlerini Türkçe söyleyerek, Türkiye'nin dış politikada izlediği yöntemlere övgüler yaptı.

-223 KONUK KATILDI-

AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen iftar yemeğine Ankara'da bulunan yabancı ülkelerin büyükelçileri, misyon şefleri ve basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri katıldı. Toplam 223 kişinin bulunduğu davette, Başbakan Erdoğan'ın masasında Suudi Arabistan, Rusya, Filistin, Romanya ve Polonya Büyükelçileri hazır bulundu. Davetlilere iftar yemeği çıkışında Türkçe ve İngilizce Kuran-ı Kerim hediye edildi. Ayrıca AKP'nin Anayasa Değişikliği için hazırladığı kitapçıkların İngilizce versiyonları da büyükelçilere sunuldu.

-MERCANDEDE'DEN NEY DİNLETİSİ-

İftar davetinde konuklara Adana'ya özgü yemeklerin ikram edilmesinin ardından bir de müzik ziyafeti sunuldu. Ünlü sanatçı Mercandede sahne alarak, davetlilere Ney dinletisini sundu. Mercandede'nin ardından Semazenler sahne alarak Sema gösterileri yaptı. Başbakan Erdoğan, gösterilerin ardından semazenlerin arasında bulunan çocuk yaşta bir semazeni öperek tebrik etti. Erdoğan, Mercandede'ye de Kuran-ı Kerim hediye etti

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title