Haberler

İzmir: İzmir Enternasyonal Fuarı Açıldı

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 75. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. İEF'ye bu yıl 60 ülke; 812'si yerli, 217'si yabancı toplam bin 29 firmanın katıldığı bildirildi.

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 75. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. İEF'ye bu yıl 60 ülke; 812'si yerli, 217'si yabancı toplam bin 29 firmanın katıldığı bildirildi.

İEF'nin açılış törenine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, onur konuğu ülke olan Kazakistan Sanayi Ticaret Bakanlığı Ticari Faaliyetler Düzenleme Müsteşarlığı Başkanı Sabirov İmin Abduvaliyeviç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, onur konuğu kent olan Uşak Valisi Kayhan Kavas, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, milletvekilleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ilçe belediye başkanları, oda başkanları ile davetliler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Açılışa ayrıca 9 ülkeden bakan düzeyinde temsilci, çok sayıda ülkeden ise delegasyon katıldığı bildirildi. Bu yılki konsepti "Yenilenebilir Enerji ve Organik Ürünler" olarak belirlenen fuarın açılış töreni, Kazakistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı'nın çalınması ile başladı. İstiklal Marşı'nı ünlü pop müzik sanatçısı Işın Karaca seslendirdi. Ardından bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, ilk açıldığından bu yana İEF'nin Türk sanayi ve ekonomisi için önemli bir rol üstlendiğinin altını çizerek, İzmir'de bu fuarın düzenlenmesi fikrinin çok cesurca bir adım olduğunu dile getirdi. İEF'nin bir çok insan için dünyada üretilen malların ilk kez görüldüğü yer olduğunu belirten Kocaoğlu, "İEF'ye bu yıl 60 ülke katılıyor. Bu demektir ki; dünya üzerindeki 3 ülkeden birinin ürettiği mallar, fuarımızda sergileniyor. Başka bir deyişle, her 3 ülkeden birinden gelen insanlar, Türk ekonomisinin, Türk sanayiinin ürünleriyle İzmir'de Kültürpark alanında karşılaşıyor" dedi.

Fuarın ülke ekonomisinin dinamizmine çok önemli katkılar sağladığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, sürdürdüğü kültürel-sanatsal etkinlikleriyle de Türkiye'de sosyal hayatın bir parçası olduğunu ve bu fuarın işlevini daha uzun yıllar göstereceğini söyledi.

İEF'nin, Cumhuriyet'in kuruluş sürecine kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu, İzmir ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığını dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, fuarın ülkenin yurt dışına açılmasında önemli rol oynadığını, ayrıca İzmir'de kayıtlı 3 bin 700 ihracatçısı ve 4 milyar doları bulan ihracat rakamı ile Türkiye'nin üçüncü büyük ihracat kapısı durumunda olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, 2005 yılı rakamlarına göre dış ticaret hacminin 17 milyar dolarının, Türkiye ihracatının yüzde 20'sinin İzmir'den gerçekleştiğine de dikkat çekerken, ihtisas fuarlarının açılması nedeniyle de emeği geçenlere teşekkür etti.

Hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren 290 bin esnaf, 69 bin ticari işletme, 6 binden fazla sanayi tesisi, 16 organize sanayi bölgesi; kara, deniz, hava ulaşım imkanları ile İzmir'in, Türk ekonomisinin lokomotifi durumunda olduğunu kaydeden Vali Köksal da konuşmasında, "Dünyada değişim rüzgarlarının sert estiği ve rekabetin olabildiğince güçleştiği bir ortamda; bir liman kenti olması nedeniyle daha çok dış ticaret merkezi niteliği taşıyan İzmir, 2005 yılında ülke ihracatının 17.4'ünü, ithalatının yüzde 12.5'ini gerçekleştirirken, 10 milyar YTL vergi ödemiştir" diye konuştu.

İzmir'i EXPO 2015'e aday gösteren Bakanlar Kurulu'na teşekkür eden Köksal, "Türk sanayici ve işadamları ile mühendis ve işçisinin heyecan, birikim, beceri ve başarısını zirvede tutacak olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Bölge Kalkınma Ajansı'nın kurulması, EXPO 2015 adaylığımızın kesinleşmesi, İzmir'in heyecan ve sevinci doruğa taşımıştır. Bundan sonra görev İzmir'e, İzmirliler'e, İzmir'e gönül verenlere kalmıştır" dedi.

"DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMI ÇEKMEK İÇİN KAPSAMLI BİR PROGRAM BAŞLATILMIŞTIR"

İEF'nın, farklı kıtalarda ve farklı coğrafi bölgelerde yer alan dost ve kardeş ülkelerden gelen devlet yöneticileri, sanayici ve işadamının birbirine yakınlaşması, kültürel alanda bir çok kültürel değerlerin birlikte yansıtılması ve paylaşılması, her alanda işbirliğinin geliştirilmesinde çok isabetli bir zemin oluşturacağına inandığını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, şöyle konuştu:

"Yaşadığımız 21. yüzyıl, dünyamızın yeniden yapılandığı küreselleşme sürecinde özellikle ekonomik, teknolojik ve bölgesel güce dayalı dengelerin oluştuğu, ekonomik sınırların kalkarak rekabet yarışının öne çıktığı bir yüzyıl görünümündedir. Böylece, ekonomik ve sosyal gündeme küresel riskler ve rekabet konuları yerleşmiş bulunmaktadır. Ülkelerin ekonomik açıdan kalkınmaları, dünyadaki teknolojik gelişmeleri kısa zamanda uygulayabilmelerine ve özellikle işbirliği ve ticarette etkin ve söz sahibi olmalarına bağlıdır. Bu tablo karşısında biz siyasetçilere ve hükümetlere düşen görev ise, ülkelerimizin uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesi için uygun olan yasal zemini hazırlamak ve bürokratik engelleri kaldırmaktır."

Türk işadamlarının çok çeşitli coğrafi alanlara yayılan ticari ve ekonomik girişimlerinde sağladıkları başarılar sayesinde hak ettikleri saygın mertebeye ulaştığını, hizmet ve üretimlerinin kalite ve marka olarak dünyada tanınır ve aranır hale geldiğini bildiren Bakan Coşkun, "Türkiye, son yıllarda yaşanan küreselleşme süreci ve teknolojideki hızlı gelişmelerle aynı doğrultuda ekonomik politikalara uyum sağlaması ve dinamizmi sayesinde pek çok olumlu gelişmeler kaydetmiştir. Hükümet olarak sanayileşmeyi, Türkiye'nin kalkınmasında temel faktör olarak görmekte ve bu sektöre özel bir önem vermekteyiz. Bu noktada, yatırımcıların sorunlarını onlarla paylaşan ve çözüm arayan hükümetimiz, sanayiimizin yeniden yapılanmasına imkan tanıyacak olan düzenlemeleri hazırlayarak yasalaşmasını sağlamıştır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve endüstri bölgeleri kanunlarında yeni düzenlemeler yapılmış, özellikle yabancı yatırımcılar için cazip şartlar oluşturmak ve daha çok doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmek için kapsamlı bir program başlatılmıştır. Böylece Türkiye, 21. yüzyılda küreselleşen dünyada, sanayi ve ticaret ortamının gereklerini yerine getirmiş ve ekonomik altyapısını hazırlamış bir ülke olarak yoluna devam edecektir " açıklamasını yaptı.

Bakan Coşkun'un kürsüde konuşmasını yaptığı sırada, tören alanının arka kısmında ÖDP'li olduğu bildirilen birisi kadın 3 kişi, "Lübnan'a Asker Gönderilemez" yazılı bir pankart açarak slogan atmaya başladı. Bakan Coşkun, konuşmasına kesmeden devam ederken, güvenlik güçleri de göstericilere müdahale etti. Göstericiler, polis tarafından etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı ve tören alanından götürüldü.

Protokol sıralarının arka kısmında duran bir vatandaş da iş istediğini belirterek yüksek sesle konuşmaya başlarken, bu kişi de etkisiz hale getirilerek alandan uzaklaştırıldı.

Fuarın hayırlı olmasını dileyen Devlet Bakanı Aydın ise, İzmir için son derece önemli olan İEF'nin bugüne kadar önemli işler yaptığını ve gelişmeye, zenginleşmeye devam ettiğini dile getirdi. Kazakistan'ın 'Onur Konuğu Ülke' olmasından da mutluluk duyduğunu, 2 gün önce oradan geldiğini belirten Aydın, iki ülke işadamlarının önemli işler yaptığını söyledi. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 2005 yılı rakamlarına göre 1 milyar doları aştığına dikkat çeken Aydın, bunun 2-3 milyar doları aşmasını arzu ettiğini belirtti. Aydın ayrıca, AB yolundaki Türkiye'nin tanıtıma ihtiyacının olduğunu, İzmir'in bunu başarı ile gerçekleştirdiğini, diğer kentlerinde aynı çaba içerisinde olması gerektiğini kaydetti. Aydın, "Daha çok çalışarak, daha az zamanda daha büyük işler başarmak zorundayız. Daha az zamanda daha çok işleri başaracağız" dedi.

Bakan Aydın'ın konuşmasının ardından '75. Yıl Şarkısı' seslendirilirken, daha sonra fuarın açılışı konfeti gösterisi ile protokol tarafından gerçekleştirildi. Bakanlar ve protokol, daha sonra fuarı gezerken, Onur Konuğu Ülke Kazakistan ve Onur Konuğu Kent Uşak'ın stantlarının açılışlarını da yaptı.

Fuarın açılışı için düzenlenen törende 550 adet protokol koltuğu yerleştirilirken, her koltuğu birer adet 75. Yıl şapkası konuldu. Kültürpark Lozan Giriş kapısına 7x9 metre ebadında büyük bir Atatürk posteri, ayrıca çevredeki binalara da Kuvay-i Milliye şapkalı Atatürk resimlerinin asılması dikkat çekti. Açılış töreni nedeniyle Lozan Meydanı'ndan geçen yollar trafiği kapatılırken, vatandaşlar için de 70'er kişilik 4 adet portatif tribün konuldu. Törene 9 ülkeden bakan düzeyinde, bir çok ülkeden de yüksek düzeyde temsilcinin katıldığı bildirildi.

1-10 Eylül tarihleri arasında açık kalacak olan, bu yıl ilk kez organik tarım ve yenilenebilir ürünlerin de sergileneceği fuarı, yaklaşık 1.5 milyon kişinin ziyaret etmesinin beklendiği bildirildi. Fuara, Onur Konuğu Kent olarak katılan Uşak'ı, bin 750 metrekarelik bir alandaki standında 39 firmanın temsil edeceği belirtildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title