Haberler

'İstanbul'un Ulaşım Sorunları' Toplantısı

Bakanlar Kurulunun 27 Kasım 2006 Tarihli Toplantısında İstanbul'daki Trafik Sorunun Çözümü İçin Komisyon Kurulduğunu Dile Getiren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul'un Trafik Sorunları ile İlgili Olarak Kurulan Komisyonun Ön Toplantısı, 30 Kasım 2006 Tarihinde İçişleri Bakanlığında Gerçekleştirdiğini Söyledi.

Bakanlar Kurulunun 27 Kasım 2006 tarihli toplantısında İstanbul'daki trafik sorunun çözümü için komisyon kurulduğunu dile getiren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul’un Trafik Sorunları ile ilgili olarak kurulan komisyonun ön toplantısı, 30 Kasım 2006 tarihinde İçişleri Bakanlığında gerçekleştirdiğini söyledi.

Komisyonun esas toplantısının ise bugün yapılacağını ifade eden Aksu, "İstanbul’umuz, özellikle 1980'li yıllardan sonra hızlı nüfus artışı ve beraberinde plansız gelişim sonucunda sağlıksız ve kontrolsüz bir büyümeye maruz kalmış, oluşan düzensiz iskân alanları ve sosyal donatı alan eksikliği sonucu da ulaşım ve trafik sorunları oluşmuştur. Hükümetimiz döneminde çıkardığımız 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bütün İstanbul mülkî hududu belediye hududu kabul edilmiş ve bütün köyler belediyelerimizin mahalleleri haline, bütün Belde ve İlçe Belediyeleri de Büyükşehir belediyesine dahil olmuştur. Ayrıca, 5216 sayılı Yasayla il trafik komisyonlarının bütün görev ve yetkileri de Büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde kurulan Ulaşım Koordinasyon Merkezlerine, (UKOME’ lere) diğer illerde de il belediyelerine bırakılmıştır" dedi.

"BAHSEDİLEN ANA SORUNLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN BAŞLATILMIŞ; ŞEHİR PLANLAMA VE ULAŞIM MASTER PLAN ÇALIŞMALARINA DA BAŞLANARAK İKİ YIL İÇERİSİNDE BİTİRİLMESİ HEDEFLENMİŞTİR"

Aksu konuşmasına şöyle devam etti: "İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi tarafından; 'Sürdürülebilir her ölçekte, çok merkezli şehir planları oluşturulması; cazip ve kullanım kapasitesi yüksek bir toplu taşıma sisteminin kurulması; ulaşım altyapılarının, bilhassa yol, kavşak ve otopark kapasitelerinin artırılması; geçerli bir trafik yönetim ve denetim sisteminin kurulması çalışmaları yapılmaktadır. Yine, kontrolsüz ve düzensiz nüfus artışının önlenmesi çalışmaları da hızla devam etmektedir. Ayrıca tüm İstanbul ilini kapsayacak şekilde planlı bir gelişim stratejisi üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bahsedilen ana sorunlara yönelik çalışmalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılmış; şehir planlama ve ulaşım master plan çalışmalarına da başlanarak iki yıl içerisinde bitirilmesi hedeflenmiştir. Ulaşımda büyük kolaylık getirecek raylı toplu taşımacılığı artırmak amacıyla da, mevcut 53 kilometrelik raylı sisteme ilaveten, 72 kilometresi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, 14 kilometresi DLH ( Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) tarafından raylı sistemin inşaatı çalışmalarına İstanbul Büyükşehir Belediyesince devam edilmektedir."

"DÜNYANIN TÜM BÜYÜK ŞEHİRLERİNDE KENTİÇİ ULAŞIMDA SORUNLAR YAŞANMAKTA"

Dünyanın tüm büyük şehirlerinde kentiçi ulaşımda sorunlar olduğunu ve yaşandığını dile getiren Aksu, bugün, New York, Londra, Berlin gibi büyük kentlerin hepsinde şehiriçi trafikte ve ulaşımda sorunlar yaşandığını söyledi.

İstanbul’a her yıl iç göçten kaynaklanan 400.000 yeni nüfus eklendiğini ifade eden Aksu, "İstanbul'da her gün, ortalama, 450 araç tescil edilip trafiğe katılmaktadır; bu da, yılda yaklaşık 120.000 araç etmektedir. Motorlu araçların bu seviyede, hızla artması karşısında yeni yolların, kavşakların yapılması gerekmektedir. İstanbul genelinde yaklaşık 300 civarında yol ve kavşak etüt - plan ve proje çalışmalarına başlanmış, bunlardan 2004 yılından bu güne kadar 103 yol ve kavşağın yapımı tamamlanmış 67‘sinin inşaatı devam etmekte, 36’sının yapım ihalesi, 49’unun uygulama pojesine devam edilmekte ve 21’inin etüt – plan aşamasına devam edilmektedir" dedi.

İstanbul’un trafik sorunu konusunda oluşturulan komisyonun kuruluşunun İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kentin ulaşım ve trafik sorununu çözümünde yetersiz kalışından kaynaklanmadığını belirten Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kentin trafik ve ulaşım sorununun çözümü noktasında olağanüstü gayret gösterdiğini söyledi.

"DOLAYISIYLA, İSTANBUL İLİMİZİN TRAFİK SORUNLARINA KÖKLÜ ÇÖZÜM BULUNABİLMESİ İÇİN, BÜTÜN BU BAKANLIK VE KURUMLARIN KOORDİNASYON, DESTEK VE YARDIMLARINA İHTİYAÇ OLDUĞU AÇIKTIR"

Ulaşım ve trafik sorununun çözümü noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi dışında değişik aktörler olduğunu dile getiren Aksu, "Dolayısıyla, İstanbul ilimizin trafik sorunlarına köklü çözüm bulunabilmesi için, bütün bu Bakanlık ve kurumların koordinasyon, destek ve yardımlarına ihtiyaç olduğu açıktır. Örneğin deniz ve demiryolu ulaşımında Ulaştırma Bakanlığı, otobanlar, köprüler ve gişeler konusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, trafik denetiminde İçişleri Bakanlığı gibi...Bu nedenlerledir ki Büyükşehir Belediyemiz, aldığı kararları uygulamaya koyarken, diğer kurumların ciddi karar ve yardımlarına ihtiyaç duyabilmektedir" şeklinde konuştu.

Aksu konuşmasını şöyle tamamladı : "İstanbul başta olmak üzere, ülkemizin sorunlarının çözümü konusunda; tüm gayretlerimizi, Hükümet olarak ve ilgili alanlarda Bakanlıklar olarak yerel yönetimlerimizle birlikte sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam etmekteyiz. Oluşan sıkıntıları da minimize etmek için her türlü tedbiri alıyoruz ve bu sorunların da en kısa sürede üstesinden geleceğiz."

İçişleri Bakanı Aksu'nun yaptığı açıklamanın ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve bürokratlar katılıyor. Toplantıya İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu başkanlık yapıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title