Haberler

İsrail'in Kefer Kasım Katliamının 60. Yılı

İsrail meclisi Knesset'teki Filistin asıllı milletvekili Mesud Ganayim, "1956'daki Kefer Kasım katliamının İsrail nezdinde Filistinlilerin canının değersizliğinin göstergesi" olduğunu söyledi.

İsrail meclisi Knesset'teki Filistin asıllı milletvekili Mesud Ganayim, "1956'daki Kefer Kasım katliamının İsrail nezdinde Filistinlilerin canının değersizliğinin göstergesi" olduğunu söyledi.

AA muhabirine konuşan Knesset'teki Filistin asıllı milletvekili Ganayim, katliam emrini veren İsrailli komutan İshar Şadmi'ye işaret ederek "Şadmi hakkında 1959'da mahkemeden 1 kuruş para cezası kararı çıktı. Bu, Arap kanının İsrail nazarında ne denli değersiz olduğunun en büyük delilidir." dedi.

Katliamdan sonra bölge halkının barış yapmayı reddetmesinin ardından İsrail'in Kefer Kasım beldesi çevresinden kendisine yakın bazı isimleri ve muhtarları devreye soktuğunu ve Şadmi'nin sulh olarak "1 kuruş" ceza ödemesi konusunda anlaşıldığını anlatan Ganayim, "Katliamın üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen İsrail Arap vatandaşlarına hala 'güvenlik' mantığıyla yaklaşıyor. Yani tehcir ve topraklarımızdaki meşru varlığımızı silme mantığıyla." diye konuştu.

Kefer Kasım katliamının Filistinlileri korkutarak Ürdün'e göçe zorlama amacı taşıdığını belirten Ganayim, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın Filistinlilerin yaşadığı Ummu'l Fehm bölgesinden kurtulmak istediği yönündeki söylemlerini duyduklarını, yani bugün de İsrail'de aynı düşüncenin hakim olduğunu dile getirdi.

Ganayim, "İsrail'de ırkçı düşünce hala mevcut. Arap vatandaşları demografik bir tehdit olarak görüyorlar ve içinde Arapların yer almadığı saf bir Yahudi devleti isteniyor." ifadelerini kullandı.

Filistin asıllı milletvekili Ganayim, İsrail'in şimdiye kadar katliamın sorumluluğunu tam olarak üstlenmediğine de dikkati çekti.

Öte yandan Kefer Kasım Belediye Başkanı Adil Bedir, katliamın 60'ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Kefer Kasım katliamını unutmayacaklarını ve sorumluları affetmeyeceklerini söyledi. Bedir, "Bizler şehitlerin çocukları ve torunlarıyız. İntikam arzusuyla yetiştirilmedik ancak topraklarımızda onurlu bir şekilde emniyet ve istikrar içinde yaşama hakkımızdan da vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Bedir ayrıca İsrail'den "Kefer Kasım katliamını kabul etmesini ve sorumluluğunu tam olarak üstlenmesini, baskı ve yıkım siyasetini derhal durdurmasını, Filistinlilere ait arazilere el koymaktan vazgeçmesini" istedi.

Katliam emri veren komutanın, 1 kuruş para cezasıyla serbest bırakılması nedeniyle "Bir Kuruş" olarak da anılan Kefer Kasım katliamı 29 Ekim 1956'da aynı adlı Filistin beldesinde gerçekleşti. Olayda, İsrail askerleri tarafından sokağa çıkma yasağına riayet etmediği iddiasıyla, 23'ü çocuk olmak üzere 48 kişi öldürüldü.

Bazı kaynaklarda ise hayatını kaybeden kadınlardan birinin hamile olması nedeniyle ölü sayısı 49 olarak aktarılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

title