Haberler

İskilipli Atıf Hoca İçin Anıt Mezar

Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca için yaptırılan anıt mezar tamamlandı.

Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca için yaptırılan anıt mezar tamamlandı.

İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında Atıf Hoca'nın naaşının bulunarak İskilip'e getirildiğini söyledi.

Halktan gelen talep üzerine Atıf Hoca için anıt mezar yapılması amacıyla çalışma başlattıklarını anlatan Sezer, güzel bir mimarlık örneği olan ve çeşitli anlamlar taşıyan anıt mezar inşaatının tamamlandığını kaydetti.

İlçe halkının Atıf Hoca ile gurur duyduğunu vurgulayan Sezer, "İskilipli Atıf Hoca, hukuksuzluğun bedelini ödemiştir. İskilipliler olarak ona olan görevimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

-Naaşının İskilip'e getirilmesi-

Emekli vaiz ve hafız Ahmet Hamdi Ertekin ise İskilipli Atıf Hoca'nın ilçeye bağlı Toyhane köyünde doğduğunu, anne tarafından soyunun Hazreti Ömer'e kadar uzandığını söyledi.

Ertekin, Atıf Hoca'nın ilk tahsiline bu köyde başladığını ve hafızlık yaptığını, daha sonra tahsilini İstanbul'da tamamladığını kaydetti.

Atıf Hoca'nın profesörlük unvanına kadar ulaştığını belirten Ertekin, Fatih Camisi'nde dersler veren Atıf Hoca'nın sadece bu tür eğitimlerle kalmadığını, çok sayıda dergide yazı yazdığını bildirdi.

Yazıları sayesinde Atıf Hoca'nın yurt dışında bile tanındığını anlatan Ertekin, şöyle konuştu:

"Japonya'dan, Bosna Hersek'ten ziyaretçiler gelmiş, Atıf Hoca'nın bilgisinden yararlanmıştır. Öyle ki Japonya'nın İstanbul Büyükelçisi (Hocam sizin gibi birkaç alim zat olsaydı, Uzak Doğu Müslümanlığı kabul ederdi) demiştir. Aynı zamanda Atıf Hoca çok sayıda esere imza atmıştır. Gençlerin Avrupa'dan Türkiye'ye döndüklerinde tahsil ve bilim yerine kılık kıyafetlerinde değişiklik yaşaması üzerine şapkayla ilgili bir eser yazmıştır. Bu kitap Şapka Kanunu'ndan önce yazılmıştır. O dönemin Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayı alınarak yayımlanan kitabın yayımlanmasından 17 ay sonra yargılanmaya başlamıştır. Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılanıp, savcının bile 3 yıl hapis cezası istemesine rağmen idam edilmiştir."

-Kemikleri DNA testi için 6 ay aracın bagajında saklandı-

İdamın ardından Atıf Hoca'nın naaşının Mamak Mezarlığı'na gömüldüğünü anlatan Ertekin, eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay'ın uzun uğraşlar sonucu kayıp olan naaşa ulaştığını ve DNA testi yaptırmak için yaklaşık 6 ay aracının bagajında kemiklerini taşıdığını söyledi.

Ertekin, naaşın tespit edilmesi üzerine 2008 yılında İskilip'e getirildiğini hatırlatarak, İskilip Belediyesi'nin çalışmaları sonucu ilçeye anıt mezar inşa edildiğini ve bunun tamamlanmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

- ÇORUM

Kaynak: AA / Yerel

İstanbul İskilip Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title