Haberler

İran Meydan Okuyor

İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, Devam Eden Nükleer Faaliyetleri Kapsamında 100 Kilogramdan Fazla Zenginleştirilmiş Uranyum Üreterek Depoladıklarını Söyledi.

İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, devam eden nükleer faaliyetleri kapsamında 100 kilogramdan fazla zenginleştirilmiş uranyum üreterek depoladıklarını söyledi.

Öğrenci haber ajansı İSNA'nın bildirdiğine göre Purmuhammedi, Huzistan  eyaletinde yaptığı konuşmada, nükleer programa da değindi ve  “Başlangıçta bizi engellediler ve 20 santrifüjü bile çalıştırmamıza  izin vermediler. Ama şimdi 3 bin santrifüj çalışıyor ve 100 kilogramdan fazla da zenginleştirilmiş uranyum üreterek, depoladık” dedi.

Purmuhammedi, nükleer faaliyetlerin sürdüğünü ve 3 bin santrifüjün aktif  olarak çalıştığını, 150 ton uranyum ham maddesinin de nükleer tesislerde  hazır hale getirildiğini kaydetti.

Nükleer program konusunda açıklama yapma yetkisi bulunmayan  Purmuhammedi, uranyumu yüzde kaç oranında zenginleştirdikleri hakkında  ayrıntı vermedi.

Batılı ülkeler İran'ı nükleer silah peşinde olmakla suçlarken, Tahran  yönetimi nükleer programının barışçıl olduğunu iddia ediyor.

Zenginleştirilmiş uranyum, nükleer silah yapımında da kullanılıyor.  Uzmanlar, bir nükleer bomba için 500 kilogram zenginleştirilmiş uranyum  gerektiğini belirtiyor.

Bu arada, Purmuhammed'in bu açıklamaları, İran Ulusal Yüksek Güvenlik  Konseyi ve nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani'nin  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradei ve AB  Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşmesinden önce yaptığına dikkat  çekiliyor.

BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen uranyum zenginleştirme  faaliyetlerini durdurmayan Tahran yönetimi, işler halde 3 bin  civarındaki santrifüj sayısını 50 bine çıkarmayı planlıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title