Haberler

Hazar Zirvesi'nden Nükleer Enerji ve Barışa Destek

İran'da Yapılan Hazar Denizi'ne Kıyısı Olan Ülke Liderleri Zirvesi'nde İmzalanan Sonuç Bildirgesinde, Her Ülkenin Barışçıl Nükleer Enerji Elde Etme Hakkı Teyit Edildi.

İran'da yapılan Hazar Denizi'ne Kıyısı Olan Ülke Liderleri Zirvesi'nde imzalanan sonuç bildirgesinde, her ülkenin barışçıl nükleer enerji elde etme hakkı teyit edildi.

İran Resmi Haber Ajansı'nın (İRNA) haberine göre, Tahran'da bugün yapılan Hazar Denizi'ne Kıyısı Olan Ülke Liderleri Zirvesi'nde imzalanan sonuç bildirgesinde, her ülkenin barışçıl nükleer enerji elde etme hakkına sahip olduğu maddesi yer aldı. 25 maddelik sonuç bildirgesinin 19. maddesinde şu ifadeler yer aldı:

"Tüm taraflar, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT) uluslararası istikrar ve güvenliğin en önemli temellerinden biri olarak kabul ediyor ve bu anlaşmanın genelleştirilmesini talep ediyor. Taraflar, NPT'yi kabul eden her ülkenin, bu anlaşma çerçevesinde ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) nezaretinde gelişme, kalkınma ve araştırma için, hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmadan, barışçıl nükleer teknoloji elde etme, ondan istifade etme hakkını teyit ediyor."

Bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasına işaret eden 14. ve 15 maddeler ise şöyle:

"Taraflar, silahlı güçlerini, Hazar'a kıyısı olan hiçbir ülkenin aleyhine kullanmamayı taahhüt ve teyit ediyor. Taraflar, hiçbir şekilde kendi topraklarını Hazar'a kıyısı olan hiçbir ülkeye saldırı ya da askeri başka faaliyetler için, yabancı başka bir ülkeye kullandırmamayı taahhüt ve teyit ediyor."

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında İran'ın nükleer enerji programını desteklediklerini söyledi. İran ile Rusya arasında uzay ve havacılık da dahil bir çok alanda işbirliği olduğunu belirten Putin, "Nükleer enerji konusunda da Rusya'daki sorumlu teşkilatlar, İran'ın barışçıl nükleer enerji programına yardım ediyor" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da toplantıda yaptığı konuşmada, "Hazar'a kıyısı olan ülkeler ilk kez siyasi bir belgeyi imzaladılar. Bu büyük bir kazanımdır" şeklinde konuştu.

Konuk ülke liderlerine zirveye katıldıkları için teşekkür eden Ahmedinecad, "Hazar'ın ilelebet barış ve dostluk denizi olmasıyla milletler arsındaki birlik sağlanmış olacak" diye konuştu.

Ahmedinecad, söz konusu sonuç bildirgenin imzalanmasını da 5 ülkenin bölgede barış, istikrar, huzur ve güvenliğe verdiği değerin ve bu alandaki kesin iradesinin nişanesi olarak değerlendirdi.

(SS-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title