Haberler

Kültür Adamları Gaün'de Bir Araya Geldi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Senato Toplantı Salonunda, Gaziantep'in yetiştirdiği kültür ve sanat adamları düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Senato Toplantı Salonunda, Gaziantep'in yetiştirdiği kültür ve sanat adamları düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Birçok farklı ilden gelen Gaziantepli sanatçıların katıldığı toplantıya; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, (GAÜN) Genel Sekreteri Ercan Eroğlu katıldı.

Günümüzde artık değişim toplumu olduğumuzu belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, toplumun değişim taleplerini görmek ve bunu yönetmek gerektiğini ifade etti. Şahin, değişimi yaşadıkça kültürün daha çok güçlendiğini söyledi. Kültürün kimlik, medeniyet mirası olduğuna dikkat çeken Şahin, "Amacımız güç birliği yapmak. Biz bu medeniyetin torunları olarak bize düşen çok önemli görevler var. 20'ye yakın medeniyete ev sahibi yapmış toprakların üzerinde oturuyoruz. UNESCO'ya iki tane önemli

projeyi geçirmiş bir şehrin yetiştirdiği çok önemli insanların beyinleriyle, kapasiteleriyle, bilgi ve tecrübeleriyle bugün bu masada bir aradayız" dedi.

Şahin, "Bugün kültürel güç askeri, ekonomik, politik, diplomatik güç kadar önemli bir güç özellikle son 10 yılda şehrimiz bu konuda bir sanayi şehri, bir yatırım şehrine paralel olarak bir kültür ve turizm şehri olma noktasında büyük bir hamle yaptı. Bu hamlenin içini dolduracak olan siz yetişmiş olan beyinlerimizle bunu zenginleştirmek, kurumsallaştırmak ve burada yarınlara, evlatlarımıza, torunlarımıza çok daha güçlü bir mirası bırakmak durumundayız. Ortak akıl toplantısında bir araya gelmeyi çok

önemsedik. Tarihçilerimizle, sanatçılarımızla bu alanda kendini yetiştiren hocalarımızla bir araya gelmek ve onların birikiminden istifade etmek bizim için çok önemli" diye konuştu.

Eğitim ile ilgili çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Gaziantep'te eğitime yeteri kadar önem verilmiyor. Türkiye verilerine göre ilimizde okuma yazma bilmeyen kişi sayısı 93 bin. Okur - yazar kişi sayısı ise 411 bin. Yani ikisini topladığınız zaman 500 binin üzerinde bu kentte yaşayan insanlar okulla hiç tanışmamış. Böyle bir kentte kültürel değerlere yeteri kadar sahip çıkılması mümkün değil. Keşke 10 yıl önce yapılan çalışmalar bundan 40 sene önce yapılsaydı bugün belki

birçok eser ayakta kalırdı. Hedefimiz eğitimle ilgili sorunları çözmek. Gerek ilimizde gerekse ülkemizde eğitimle ilgili sorunları çözemezsek başka sorunları çözmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

Gaziantep'in kültürüne dair fikir alışverişinde bulunmak amacıyla toplantının düzenlendiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, GAÜN tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Coşkun, "Toplumla bütünleşen, katma değer üreten, gerçekten ürün almaya yönelik, hayatın içinde, çok özgün örnekleriyle soluk alan bir üniversite ortaya çıkarmaya çalıştık. Hem sosyal bilimler, hem sağlık bilimleri hem de fen bilimleri alanlarında fakültelerimiz mevcut. Öğrenci sayımız 11 bin

667'den bugün 27 binlere çıktı. Özellikle bunun içinden yüksek lisans ve doktora programındaki 300 - 400'lü rakamların bugün 2 bin 500'lere çıktığını görüyoruz. Yabancı uyruklu öğrenci alımında bugün en fazla öğrenci alan üniversitelerden biriyiz. 800 civarında yabancı uyruklu öğrencimiz var" diye konuştu.

Medeniyetin olmazsa olmaz ayağı kültür ve sanat alanında somut projeler ortaya koymak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Coşkun, fikirlerin bir havuz halinde toplanması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Coşkun, Gaziantep'in kültür varlıklarına dair bir Gaziantep ansiklopedisi ortaya çıkarılabileceğini ifade etti.

"Kültür şehirlerin kurulduğu dört sütundan birisi değildir" diye konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "UNESCO dünya kültür mirası listesi açıklandı. Bu listede Gaziantep iki alan ile listeye girdi. Bunlardan biri Zeugma, diğeri ise Yesemek. Tabi ki bu hummalı bir çalışmanın ürünüydü. Herkes bu konuya çok büyük destek verdi. Bizim hedefimiz 2013 iken 2012 yılında biz listeye girdik. Bu Gaziantep'in kültür konusunda çağ atladığının bir göstergesidir. Artık lahmacun, kebap dışında da

kültürümüzle de ön plana çıkmaya başladık" ifadelerine yer verdi.

Sanat ve kültür insanlarının yaşarken onura edilmesi gerektiğini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf, hangi mesleğe maddi ve manevi imkanlar sunulursa gençlerin o mesleğe ilgisinin daha fazla olduğunu belirtti.

Kültürel gücün olması için kültür endüstrilerine yatırım yapmak gerektiğine dikkat çeken Gazeteci Zeynep Göğüş, Gaziantep'i kültürel gücünün yüksek olması gerektiğini söyledi.

Büyük düşünmeyenlerin küçük kalacağını belirten Mehmet Hengirmen, Gaziantep Üniversitesi'nin kampusunu çok beğendiğini kampusun adeta bir şehir gibi olduğunu belirtti. Hengirmen, GAÜN'ün gerçekten 'Parlayan Yıldız' olduğunu ifade etti.

Zeugma'nın Gaziantep için bulunmaz bir kültür mirası olduğuna dikkat çeken Abdulkadir Evişen, mozaiğin sadece Zeugma'da değil Gaziantep'in her yerinde olduğunu kaydetti.

Toplantıya; Ali Esat Göksel, Zeynep Göğüş, Mehmet Hengirmen, Bülent Ağcabay, Özay Erkılıç, Uğur Türkan Dai, İhsan Güvenç, Ülkü Tamer, İnal Aydınoğlu, Mustafa Süzer, Berrin Süzer, Mehmet Mutaf, Adil Dai, Kaya Öztaş, Melda Duygulu, Mehmet Yakar, Mustafa Uğur, Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu, Ufuk Ekinci, Fikret Turhal, Kamil Gereçci, Abdulkadir Evişen, Sıtkı Severoğlu gibi çok sayıda kültür ve sanat adamı da katıldı.

Toplantının sonrasında, Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Muzaffer Uslu'nun şefliğinde GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde "Itri" adlı konser gerçekleştirildi. Konser sonrasında GAÜN Seyirtepe Sosyal Tesisleri'nde yenen yemekle program sona erdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Yavuz Coşkun Fatma Şahin Erdal Ata Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title