Haberler

Vali Yurdakul: Türkiye'nin İkinci Jeoparkı Bitlis'e Yapılacak

Bitlis Nemrut Krater Gölü kenarına Türkiye'nin 2'nci jeopark projesi uygulanacak.

Bitlis Nemrut Krater Gölü kenarına Türkiye'nin 2'nci jeopark projesi uygulanacak. Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Manisa'nın Kula ilçesindeki jeoparktan sonra ikincisinin Bitlis'e inşa edileceğini söyledi.

Bitlis Valiliği, kenti turizim alanı haline getirmek için yoğun bir çalışma başlattı. Bitlis'in Tatvan İlçesi sınırları içerisinde bulunan Nemurt Krater Gölü kenarına jeopark projesi uygulamak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Bitlis Valisi Yurdakul, basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları bu çalışmayla ilgili bilgi verdi. Vali Yurdakul, geçen hafta İtalya'nın Palinuro kentinde Avrupa ölçeğinde yapılan bu projenin toplantısına katıldıklarını belirtti. Vali Yurdakul, barış sürecinde ve barışın kalıcı hale gelmesinde bu tür projelerin çok etkili ve yararlı olacağını belirterek şöyle konuştu:

"Bitlis'te hayata geçirmeye çalıştığımız jeopark projesinde arayışlarımız devam ediyor. Jeopark, dünyadaki yükselen turizm alanlarından bir tanesidir. Yayla, resort ve kış turizmi gibi jeopark turizmi de tercih edilen özellikle jeolojik oluşumların olduğu yerler dünyadaki belli kültürlü ve bilinçli turistler tarafından ilgi çekiyor. Bunun dünya ve Avrupa ölçeğinde bir networku var. Bizler ilgili arkadaşlarımızla birlikte geçen hafta İtalya'nın Palinuro kentinde Avrupa ölçeğinde yapılan bu projenin toplantısına katıldık. Oradaki bu işin başındaki Yunanistanlı değerli bilim adamı ile görüştük. Bitlis ilinin bu ağa katılmasını söyledik. Çünkü kaliteli, paralı, yeme, içmeye meraklı zengin turistlerin bölgemize gelmesi söz konusu olacak. Projenin hayata geçmesi için 4-5 yıllık bir zamanı alacağını düşünüyoruz. Biz bu süreyi hızlandırmak için bir çaba içerisine girdik."

KONSEPTE HER ŞEY KOYULABİLİYOR

Vali Yurdakul, jeopark denen turizm konseptinin altına her şeyi koyabildiklerini de belirterek, "İnanç, jeo-sit, kültür turizminden, yemeden içmeden, konaklamadan bu bölgeye gelen turistleri eğlendirmeye varıncaya kadar her şeyi içine alan bir konsept. Dolayısıyla Bitlis'te bu proje bizim önem verdiğimiz konu haline geldi. Bize jeopark projemizin 5 yılda realize olacağı söylense de, biz bunu 2-3 yılda realize etmeye çalışacağız. Bununla ilgili olarak Türkiye'de Manisa'nın Kula ilçesinde belediye tarafından bir jeopark projesi zorda olsa hayata geçirilmiş durumdadır. Biz buradaki uzman arkadaşlarımızla birlikte çalışmayı düşünüyoruz. Üniversitemizle birlikte çalışarak, inşallah bunu Europen Global Network (EGN) Avrupa Jeolojik Parkları ağına Bitlis'in girmesini sağlayacağız. Unesco'nun takip ettiği bu statüyü Bitlis'e kazandıracağız. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde Bitlis, Türkiye'de Manisa'nın Kula ilçesinden sonra 2'nci jeopark bölgesi olacak" dedi.

PROJE, BAKAN EROĞLU'NA ANLATILACAK

Bitlis'e gelecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu'na projeyi anlatacaklarını da kaydeden Vali Yurdakul, "Projemizi Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu'na Bitlis ziyareti sırasında anlatacağız. Nemrut kalderası bu işin merkezi olacak. İtalya'daki toplantı sırasında yapılan sunumlarda oradaki jeopark bölgelerini görme fırsatı bulduk. Bizden iyi olanlar var. Bizden kötü durumda olanlar da var. Bizim avantajlarımız var. Yanardağ olması, bölgede sıcak su olması, soğuk ve sıcak göllerin bulunması bizim elimizi güçlendiren unsurlar oldu. Diğer elimizi güçlendiren şeyler ise florası, faunası ve buradaki yiyecek kültürüdür. Bunların hepsini projenin altına koyup, bir turizm alanı haline getirmeye çalışacağız" diye konuştu. - Bitlis

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Veysel Yurdakul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title