Haberler

Urfa'da Ekmek Ucuzlar Mı?

Güncelleme:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ekmek fiyatlarına ilişkin indirim yapılsın şeklindeki çıkışı Şanlıurfa'da nasıl bir karşılık bulacağı bilinmiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e "Biraz fazla kar ediyorsun" demesinin ardından, Ankara'da halk ekmeğin fiyatı 15 kuruştan 70 kuruşa indirildi. Bakan Faruk Çelik'in sözlerinden sonra Melih Gökçek'in geri adım atması Urfa'daki tüketicileri heyecanlandırırken, fırıncıları ise endişelendirdi. Bazı vatandaşlar Urfa standartlarına göre ekmeği pahalı bulurken, fırıncılar ise fiyatı az bulup pişirilen tepsilerden de ücret almaya başladı. Şanlıurfa'da ekmeklerin ucuzlaması için tek alternatif yöntem ise Bahçıvan döneminde açılan halk ekmek fabrikasının yeniden faaliyete konulması gibi görülüyor.

HALK EKMEĞİ KALDIRILDI

Ahmet Bahçıvan'ın belediye başkanlığı döneminde faaliyete geçirilen ve vatandaşın ucuz olduğu için tercih ettiği halk ekmek, Şanlıurfa için artık bir hayal oldu. Halk ekmeğinin kaldırılması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılansa da daha sonraki gelen başkanlar yeniden üretim yapmak istemedi. Ucuz ve taze olduğu için tercih edilen halk ekmeği uygulaması her mahalle başında kurulan büfe tarzı yerlerde satışa sunuluyordu. Zaman zaman uzun kuyrukların da oluştuğu halk ekmek büfelerinde fırıncılar tepki gösterince kaldırılmıştı.

EKMEK FİŞİ UYGULAMASI TARİHE KARIŞTI

Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde dar gelirli ailelere yönelik fiş karşılığı ekmek dağıtımı vardı. Halk ekmeğin yerine getirilen bu uygulama muhtarlar aracılığıyla muhtaç ailelere ulaştırılıyordu. Bazı kesimler tarafından bu yöntemin de rant aracı olarak kullanılması üzerine bu uygulama da kaldırılmıştı.

KARRATLI: İNSANLARA BUĞDAY DEĞİL EKMEK YEDİRİYORUZ

Gazete İpekyol'a konuşan Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, şu anda ekmek fiyatlarında bir düşüş ya da artış olmayacağını belirtti. Karaatlı, "Ekmekte şu anda artış ya da düşüş söz konusu değildir. Uygun olan fiyat neyse odur. Biz bunu medya önünde değil de bakanla masada konuşalım dedik. Bakan buğday fiyatları artmadı diyor. Biz insanlara buğday değil ekmek yediriyoruz. Bizim fırıncımız elektrik faturası ödüyor, fatura ödüyor, SGK primi ödüyor. Keşke insanlara buğday yedirebilseydik. Bunu masaya yatıracağız." dedi.

FIRINCI ODASI HALK EKMEĞE KARŞI

Halk ekmek uygulamasına tepki gösteren Başkan Karaatlı, "Halk ekmeği uygulaması yasal olmayan bir uygulamadır. Vatandaşın etinden, tırnağından arttırdığı vergiyi bir başkasına ekmek olarak dağıtma lüksüne sahip değiller. Bunu yaparken esnafıyla haksız rekabete giriyor. Ben belediye başkanı seçiyorsam bana iş yapsın, beni ekmekle kandırmasın. Biz insanlara fiyat olarak en al tabaka da hizmet veriyoruz. Türkiye'nin hangi yerinde ekmek 6 kuruştur. Beni çorba evleri ile halk ekmeği ile kandırmasın. Oda başkanı olarak esnafın sesiyim. Benim verdiğim vergiyle gel esnafımla rekabet yap. Ben hizmet istiyorum" şeklinde konuştu.

EYYÜBİYE'DE EKMEK 50 KURUŞ

Ekmeğin fiyatı ile ilgili tartışmalar sürerken, Eyyübiye'de bazı fırıncılar daha fazla satış yaparak sürümden kazanmak için ekmek fiyatında 10 kuruşluk indirime gitti. Eyyübiye ilçesi Hayati Harrani Mahallesi'ndeki bazı fırınlar ekmeği 50 kuruştan satmaya başladı. Ekmeğin ucuz olmasından dolayı geniş kuyruğun oluştuğu fırında işletme sahibi de halinden memnun, her ekmeği 10 kuruşa daha ucuza alan müşteri de.

Eyyübiye'deki fırıncılar gibi kentin başka bölgelerinde de bazı unlu mamul üreticileri ekmekte rekabet ediyor. Halk arasında somun ve pide olarak tabir edilen ekmeklerin fiyatları, 75 ile 50 kuruş arasında değişiyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title