Haberler

Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişleri azalıyor

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Türkiye'ye olan siyasal ve ekonomik güvenin azaldığını ve doğrudan yabancı sermaye girişlerinin düştüğünü belirtti. Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye çekme potansiyelini kaçırdığı miktar 330 milyar dolar olarak açıklandı.

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Türkiye'ye olan siyasal ve ekonomik güvenin her geçen gün azaldığını ve buna paralel olarak doğrudan yabancı sermaye girişlerinin de düştüğünü belirterek, "AKP hükümetinin Türk milletine en az 330 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı borcu vardır. Doğrudan yatırım çekemeyen hükümet ülkeyi sıcak paraya mahkum bırakmıştır" dedi.

CHP'li Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Ekonomik Özgürlük Endeksinde Gabon ve Fas'ın ardından 103'üncü, Demokrasi İndeksinde Gambiya'nın ardından 102. sırada bulunduğuna dikkat çekti. Demir, " Türkiye, dünya ortalaması kadar doğrudan yabancı sermaye çekebilseydi 490 milyar dolar, OECD ortalaması kadar çekebilseydi 598 milyar dolar yatırım çekilmiş olacaktı. Bu durumda bu haliyle Türkiye en az 330 milyar dolar doğrudan yatırımı kaçırmış durumdadır" değerlendirmesini yaptı.

Demir, şunları kaydetti:

"2023 yılında Türkiye, sadece 10.6 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye çekebilmiştir. Bu, Dünyada 2023 yılındaki 1.36 trilyon dolar doğrudan yabancı sermaye hareketinin sadece binde 8'i kadardır. Türkiye'ye gelen sermayenin yaklaşık yüzde 34'ünü yabancıların gayrimenkul alımları, yaklaşık yüzde 18"ini Türkiye de mukim yabancı sermaye şirketlerinin yurt dışından borçlanmaları, yaklaşık yüzde 25'ini hizmet sektöründeki yatırımlar oluştururken, toplamın sadece yüzde 23 ünü sanayi ve tarım sektörleri oluşturmaktadır. Diğer taraftan mevcut tesislerin satın alınmaları dışında yabancı sermayenin sıfırdan yatırımları (yeşil yatırımlar) neredeyse durma noktasına gelmiştir.

Türk firmalarının yurt dışındaki doğrudan yabancı sermaye stoku 62 milyar dolara ulaşmıştır. Giren ve çıkan sermaye arasındaki fark hızla azalmaya başlamıştır. 2023 yılında Türkiye'ye 10.6 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye gelirken; 5.8 milyar dolar doğrudan Türk sermayesi yurt dışına çıkmıştır. Türkiye'den çıkan sermaye gayrimenkul ve borçlanma miktarı dışındaki doğrudan yabancı sermaye girişinin (5.6 milyar dolar) üstündedir."

"Yatırım sermayesi girişleri yüzde 42 azaldı"

Demir, 2024'ün ilk çeyreğinde, Türkiye'ye net 1.2 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girdiğini, bunun yaklaşık 800 milyon dolarının yabancılara gayrimenkul satışları olduğunu vurguladı. Demir, "2024 ilk çeyreğinde yatırım sermayesi girişlerinin toplam hacmi geçen yılın aynı dönemine göre (2.1 milyar dolar) yüzde 42 oranında bir azalışı işaret etmektedir" dedi.

"Türkiye'ye olan siyasal ve ekonomik güven her geçen gün azalıyor"

Demir, Türkiye'ye olan siyasal ve ekonomik güvenin her geçen gün azaldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının, yüzde 59'u Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri olmak üzere, yüzde 80'inin gelişmiş demokratik ülkelerden geldiği görülmektedir.  Ekonomik Özgürlük Endeksinde Gabon ve Fas'ın ardından 103'üncü, Demokrasi İndeksinde Gambiya'nın ardından 102. sırada bulunan ve diğer bir çok global  ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmişlik endeksinde hızla son sıralara gerileyen, ekonomisi günlük kararlarla yönetilen  Türkiye'ye olan siyasal ve ekonomik güven her geçen gün azalmakta ve bunu paralel olarak doğrudan yabancı sermaye girişleri hızla rakamsal ve oransal olarak düşüş göstermekte, tam aksi önde Türk sermayesi artan bir hızla yurt dışına çıkmaktadır.

Diğer taraftan daha kısa bir süre önce demokratik düzene geçmiş olan Çek Cumhuriyeti (yüzde 67), Polonya (yüzde 40), Macaristan (yüzde 60), Romanya (yüzde 38), Bulgaristan (yüzde 63) gibi doğu Avrupa ülkeleri bile yabancı sermaye çekme konusunda (stok/GSYİ) Türkiye'nin çok önüne geçmişlerdir."

Kaynak: ANKA / Güncel

Volkan Demir Türkiye Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Bakmadan Geçme

Kurban eti yıkanır mı, kırmızı et yıkanır mı? Kurban kesildikten sonra et yıkanır mı? Eylem Tok ve oğlu yakalandı mı, nasıl yakalandı? Eylem Tok ve oğlu olayı ne, suçu nedir? Yurt dışı harç pulu ne kadar 2024? #9992 Yurt dışı çıkış harcına zam mı geldi? TV YAYIN AKIŞI 16 HAZİRAN: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir?
Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title