Haberler

Taner Yıldız: Uzan Davasını Takip Ediyoruz

Bir gazetecinin Uzanlar'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığı davanın dün yapıldığını hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, davayı sıcağı sıcağına takip ettiklerini söyledi.

Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki sempozyumun ardından AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın'ı ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Uzanlar'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığı davanın dün yapıldığını hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, davadan önce ve sonra konuyla ilgilenen hukuk bürosuyla iletişime geçtiğini kaydetti. Davayı sıcağı sıcağına takip ettiklerini ifade eden Yıldız şunları söyledi:

"Türkiye artık farklı bir Türkiye'dir. 8 yıldan beri ülkenin yönetilmesi adına konan iradenin gösterdiği performans, eğri ile doğruyu hukuk kuralları çerçevesi içerisinde ayırt etmenin kurallarını ortaya koymuştur. İster uluslararası mahkemelerde, ister yurt içi mahkemelerde bunun istisnası yoktur. Eğer kanunlar karşısında birisi yanlış yapmışsa, onun gerekleri yine hukuk çerçevesi içerisinde ortaya konulacaktır. Doğru yapanlar da hukuk çerçevesi içersinde ödüllendirilecek. Uzanların uluslararası tahkim heyetinde açtıkları 3 dava var. Bu davaların 2'si Uzarlar tarafından kaybedildi. Enerji bakanlığımız tarafından kazanıldı. Şimdi Libananco ile ilgili bir dava var. Bu dava ile ilgili bizim söyleyeceklerimiz sınırlı ve net. Uluslararası tahkim heyetinin vereceği karara şimdiden saygılıyız. Doğrunun temsilcisi olacağından hiçbir şüphemiz ve endişemiz yok. Çünkü biz burada ulusal hukuk sistemimize kanunsuz davranılan bir yapı ile alakalı bir tasarrufta bulunduk. ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmesi ile ilgili konudur ve orada kendileri hileli bir şekilde devrettikleri hisselerini geri almak istemektedirler. Biz de her zaman olduğu gibi her vatandaşımızın bu konu üzerinde hakkı olduğunu biliyoruz. Bu sürecinde doğru bir şekilde sonuçlanacağını biliyoruz. Kendilerinin muvazaa alanları aradıklarını ve yeni tartışma alanları oluşturmak istediklerini biliyoruz. Ama ben Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bu konunun Türkiye'nin lehine sonuçlanacağından hiçbir kuşkum yok."

"TÜRKİYE BÖLGEDE BİR ÇOK PROJE GERÇEKLEŞTİREBİLİR"

WikiLeaks belgelerinde, Haydar Aliyev'in, Türkiye'nin Rusya ile anlaşma yaparak bölgede enerji merkezi olmasını istememesi yönündeki sözlerinin sorulması üzerine Bakan Yıldız şu karşılığı verdi:

"Ben Aliyev'in bu tarzda görüş belirttiği kanaatinde değilim. Biz kardeş ülke Azerbaycan ile birlikte Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajlarla birlikte, bölgede bütün bölge ülkeleriyle birlikte karşılıklı menfaatlerin oluştuğu bir enerji yapısı ortaya koyuyoruz. Kimse kendi menfaatine olmayan bir enerji yapılanması içerisine girmez. Türkiye de tabi olarak milli menfaatlerini düşünerek ve coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını kullanarak uluslararası enerji arenasındaki yerini alacaktır ve bir çok proje gerçekleştirecektir. Türkiye'nin siyasi istikrarı ve ekonomideki derinlikle birlikte Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan ve şartlar yerine gelmesi halinde İran, Irak gibi bir çok bölge ülkeleriyle birlikte geliştirebileceği projeler vardır. Türkiye kuzey güney aksı, isterse doğu batı aksında petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla birlikte projeler geliştirecek bu hem Avrupa ülkelerinin hem de bölgede bulunan ülkelerin işine yarayacaktır. Ben bu açıdan Türkiye'nin doğru bir strateji izlediğini ve bütün bölge ülkelerinin bundan müstakil olacağına inanıyorum."

Bakan Yıldız, AK Parti İl Başkanlığı'nın ardından Valilik Binası'nda Bursa Valisi Şahabettin Harput ile bir araya geldi. Yıldız daha sonra İl Koordinasyon Kurulu ile bir toplantı düzenleyerek Bursa'daki enerji yapılarını değerlendirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title