Haberler

Somalı Kadınların Ürettiği Sabunlara Büyük İlgi

Güncelleme:

Bodrum'da, düzenlenen kermese katılan Somalı kadınların, kömür karasından kendilerini kurtaran 'kömürün isi, sabunun misi' projesinde ürettikleri sabunlar ilgi gördü.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, düzenlenen kermese katılan Somalı kadınların, kömür karasından kendilerini kurtaran Kömürün isi, sabunun misi projesinde ürettikleri sabunlar yoğun ilgi gördü. Soma'da 13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından Gıda Bankacılığı ve Temel İhtiyaç Derneği'nin (GBTİDER) girişimiyle başlatılan Kömürün isi, sabunun misi projesiyle Yırca köyü kadınlarının ürettiği hediyelik kokulu sabun ve taşlar, ilk kez bir davetle Bodrum'a satışa sunuldu. Bodrum Yaka Mahallesi'ndeki Dibeklihan Sanat Köyü avlusunda kurulan hediyelik ve süs eşyası bulunan 60 stanttın yer aldığı kermeste Yırca Köyü kadınlarının ürettiği kokulu sabunla yoğun ilgi gördü. Yırca Köyü'nde hayata geçirilen proje ile mesleki eğitimlerini tamamlayan 37 kadının kömür haricinde farklı bir iş imkanıyla gelir elde etikleri belirtildi. Kermesi düzenleyen Sernur Salbaş Yeni yıl kermes organizasyonumuza Somalı kadınlarımızı da davet ettik. Diğer stantlarda yapılacak satışlardan Soma'ya yardımda bulunmak isteyen arkadaşlarımız var. Anlamlı bir gün oldu dedi. Proje koordinatörü Yasemin Tutal Soma'daki facia ve Yırca köyünün zeytin ağaçlarının termik santral için yerlerinden sökülüp atılıyor olması beni çok etkilemişti. Soma'da Gıda Bankacılığı ve Temel İhtiyaç Derneği ile birlikte çalışma yapıyorduk. Yırca köyüne gittik. Köy kadınları kömür kamyonlarının altından elleriyle tek tek kömür toplayıp gelir sağlamaya çalışıyordu. Onu temizleyebilmek ve farklı bir bakış açısıyla başka bir üretim alanıyla geçimlerini sağlayabilecekleri bir iş yapalım diye 'Kömürün isi, sabunun misi' projesini oluşturduk. Başarıya ulaştığımızı düşünüyorum. Projenin gerçekleşmesinde ilk sponsorumuz İnci Vakfı'na ve Bodrum'da olduğu gibi duyarlılık gösterip destek olanlara teşekkür ederim dedi.

SANTRAL KURULMASINA KARŞI ÇIKACAĞIZ

Bodrum'daki kermese katılan Yırca Köyü sakinlerinden Fatma Saygılı daha önceleri santralin atık kömürlerini topladıklarını, bir kaç çuval toplayıp hem yaktıklarını hem de sattıklarını belirtti. Köylerinde termik santral yapımı için zeytin ağaçlarının kesildiğini ve buna üzüldüklerini anlatan Saygılı Şimdi tekrar dikeceğiz. Hava kirliğinden dolayı köyümüzde hasta olanlar var. Biz tane santral var, bir tane daha kurmak istediler biz engel olduk. Buna karşı çıkacağız. 301 işçimiz öldü. Onun üzüntüsünün üzerine zeytin ağaçlarının kesimi oldu. İki facia birden oldu diye konuştu. 'Kömürün isi, sabunun misi' projesi ile mutlu olduklarını dile getiren Saygılı, Kömürden sabuna geçtik. Bununla aile bütçesine katkıda bulunacağız. Kömür işi bayanlara ağır geliyor. Kömüre artık erkekler gidiyor. Yırca köyü kadınları sabun üretiyor. Kömürün pisliğinden kurtulduk dedi.

FACİA GÜNÜ İZİNLİYMİŞ

Projede gönüllü olarak çalışan Bilal Çal ise Soma'da facianın yaşandığı maden ocağında çalıştığını ancak olayın yaşandığı gün izinli olduğunu söyledi. Olayın üzüntüsünü üzerinden atamayan Çal, GBTİDER üyelerinin Soma'daki yakınlarını kaybedenlere yardım ettikleri sırada kendileri ile tanıştığını ve gönüllü olduğunu belirtti. Çal Soma olarak yıkılmıştık. Arkadaşlarım hayatlarını kaybetti. Bende onlarla çalışıyorum ama o gün izinliydim. Yakınlarını kaybedenlere yardımcı olmaya çalışan dernek görevlileriyle tanıştım. Bende birilerine yardımcı olmak istedim. Gönüllü olarak başladım. Soma'ya yardım eden herkese çok teşekkür ederiz dedi.

Somalı kadınlara destek olmak için 100 adet sabun siparişi veren Bodrum Mutfak adlı firma yetkilisi Sevim Erol Bizlerinde katkısı olmasını istiyoruz. Ürettikleri sabunları da çok beğendik dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yırca Köyü Bodrum Soma Çal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title