Haberler

Sınava Havuç ve Greyfurtla Hazırlanın

Güncelleme:

YGS için zaman azalırken beslenme uzmanları sınav öncesinde tüketilecek gıdalara dikkat çekiyor.

YGS için zaman azalırken beslenme uzmanları sınav öncesinde tüketilecek gıdalara dikkat çekiyor. Uzmanlara göre sınav gününde sabah kahvaltıda greyfurt, havuç, ceviz, ve bol su gibi gıdalar alınması gerekiyor. Basit şeker veya asitli ürünler kesinlikle alınmayacaklar listesinde bulunuyor. Uzmanlar ayrıca şekeriniz düşüklüğü için sınava girecek öğrencilerin çikolata ve şekerlemeler yerine, kuru üzüm, hurma gibi besinler yanında bulundurması gerektiğini belirtiyor.

İtina Gıda Gıda Beslenme Uzmanı Fatoş Mangas Bıçakçı konuyla ilgili şunları söylüyor:

"İmtihandan çıkıp da cevaplara bir göz attığınızda, "Bu cevabı ben nasıl oldu da yapamadım" diye kendi kendinize kızdığınızı şu anda belki de anımsıyorsunuz. Bu tip günleriniz olduysa şöyle bir geri dönüp o günlere ve o günlere rastlayan beslenmenize bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Yediğimiz besinlerin insanın hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Örneğin vücut ağırlığımızın sadece % 2 ila 3'ü oranında ağırlığı olan beyin, günlük kalorilerimizin ortalama % 25 - 30'unu harcamaktadır. Beynin bu oranda enerji kullanması normal şartlarda geçerlidir. Yoğun öğrenme ve konsantrasyon gerektiren ortamlarda veya stresli anlarda beynin kullandığı enerji miktarı % 80 – 90'lara kadar çıkmakta, bu ortamlarda beyin ihtiyacı olan enerji ve maddeleri yeteri kadar bulamadığı için hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşamaktadır."

B vitaminine dikkat

"B" vitaminlerinin beyindeki önemli reaksiyonların gerçekleştirilmesindeki payı zihinsel potansiyel açısından hayatidir. Ayrıca B vitaminleri beyni strese karşı da korumaktadır. Beyin için enerji üretimine büyük katkısı olan B vitaminlerinin eksikliği yorgunluğa, hafıza ve zekâ performansının zayıflamasına neden olur. Beynin ihtiyacı olan B vitaminlerinin yeterince alınması halinde zihinsel fonksiyonlarda gelişmelerin olduğu açıkça hissediliyor.

Kuru baklagiller, kırmızı et, ay çekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, hindi, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar kombinasyonları B grubu vitaminlerini garanti eden besin kaynaklarıdır.

Ayrıca demirin beyne oksijen taşınmasında çok önemli bir rolü vardır. Özellikle oksijenin beyne taşınması ve beyin tarafından kullanılmasını sağlayan kandaki hemoglobin ve alyuvarların oluşumunda demire ihtiyaç vardır. Daha kısa bir ifadeyle beynin temel enerji kaynaklarından biri olan oksijenin beyne taşınabilmesi için demire ihtiyaç vardır. Dolayısı ile diyetimizde mutlaka demir içeren yiyecekler bulundurmalıyız.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title