Haberler

Shçek Müfettiş Yardımcılığı Sınavıyla İlgili Dava

SHÇEK'in, daha sonra iptal edilen 10 Nisan 2010'daki müfettiş yardımcılığı sınavında usulsüzlük iddialarına ilişkin bazı sınav komisyonu görevlileri ve sınava giren 10 kişinin "göreve ilişkin sırrın açıklanması ve bu suça teşebbüs" ile "resmi belgede sahtecilik" suçlarından yargılanmalarına başlandı.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun (SHÇEK), daha sonra iptal edilen 10 Nisan 2010'daki müfettiş yardımcılığı sınavında usulsüzlük iddialarına ilişkin bazı sınav komisyonu görevlileri ve sınava giren 10 kişinin "göreve ilişkin sırrın açıklanması ve bu suça teşebbüs" ile "resmi belgede sahtecilik" suçlarından yargılanmalarına başlandı.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Sabahattin Karakütük, Vedat Kiper, Soner Vardar, Afşin Hatipoğlu, Ali Osman Kaymak, Mustafa Niyazi Yılmaz, Emre Deniz, Ayhan İlhan ve avukatları ile müşteki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının avukatı katıldı.

Olay tarihinde kurumda müfettiş olduğunu ve sınav komisyonunda yer aldığını bildiren sanık Karakütük, sınav sorularının dağıtılmadığını ileri sürdü. Komisyonun soruları sınav sabahı hazırladığını belirten Karakütük, "Sonuçlara göre sınavı 14 kişi kazanmıştı. Halbuki bunun 3 katı kişinin kazanması gerekiyordu ki, onları da mülakata çağıralım" dedi.

Karakütük, sınavı kazanan, dolayısıyla mülakata çağrılacak kişi sayısının azlığı nedeniyle sınavın iptal edildiğini bildirdi.

Olay tarihinde sınav sorularını hazırlama komisyonunda yer aldığını kaydeden sanık Kiper ise kimseye soruları söylemediğini ve suçsuz olduğunu söyledi.

Sanık Vardar ise o dönemde SGK'da memur olduğunu bildirdi ve sınava girenlere bilgi aktarmadığını savundu. Söz konusu sınava girmek için Kpss'den 70 almak gerektiğini, puanının 77,305 olduğunu ancak komisyon puanını "yanlışlıkla" 78,305 olarak kayda geçirdiğini iddia eden Vardar, "Evimde bana veya diğer adaylara soruların sözlü ve yazılı dağıtıldığı doğru değil" diye konuştu.

Sanıklarla yaptığı telefon görüşmelerinin sorulması üzerine, "Ben, Emekli Sandığında çalışıyorum. Bana herkesin işi düşer" ifadesini kullanan Vardar, puanının yetersiz olduğuna ilişkin tebligat aldığını ve mülakat sınavına girmediğini anlattı.

Sanıklar Hatipoğlu ve Deniz ise sınavı kazanan 14 kişi arasında bulunduklarını bildirdiler ve sınav sorularına ilişkin daha önce kimseden bilgi almadıklarını savundular.

Sanık Kaymak da olay tarihinde SHÇEK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olduğunu ve sınav komisyonunda görev yaptığını belirtti. Soruların kimseye verilmediğini söyleyen Kaymak, "Sorular, sınav sabahı 5 kişilik komisyonca hazırlandıktan sonra, sınav saatinde zarf açılarak, sorulur. Soruların önceden hazırlanması söz konusu olmadığı için yazılı dağıtılması da söz konusu değil. Soner Vardar'ın KPSS puanının yanlışlıkla 78,305 yazıldığını fark edince, bunu tebligatla tebliğ ettik" diye konuştu.

Sanık Yılmaz ise olay tarihinde SHÇEK Teftiş Kurulu ve sınav komisyonu başkanlığı yaptığını kaydederek, komisyon üyelerinin sınav sabahı 7.35 sıralarında bir araya geldiklerini ve herkesin farklı konuda soru hazırladığını anlattı.

Soruların zarfa koyularak, kapatıldığını ve sınav salonuna götürüldüğünü ifade eden Yılmaz, burada, sınava katılacak 2 kişinin de imzasını alarak, 7 kişinin huzurunda zarfı açtıklarını söyledi. Yılmaz, bu gerekçelerle, soruların daha önce dağıtıldığına ilişkin suçlamayı kabul etmediğini bildirdi.

Sanık İlhan ise komisyonda görevli olduğunu belirterek, Soner Vardar'ın KPSS puanını aktarırken, maddi hata yaptıklarını kaydetti. İlhan, "Hatta bunun gibi birçok hata daha yapılmıştı. Kontrollerimizde bu hataları tespit ettik ve tebligatla bildirdik. Soner Vardar sonuçta sınava girdi. Puan hatasını kontrollerde göremedik, İdare Mahkemesinde dava açtıktan sonra hatayı fark ettik" diye konuştu.

Sanık avukatları, müvekkillerinin savunmalarına aynen katıldıklarını bildirdiler. Müvekkilleri hakkında daha önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının takipsizlik kararı verdiğini, buna itiraz üzerine Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin takipsizlik kararını kaldırdığını anlatan avukatlar, Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin kararına karşı Adalet Bakanlığına kanun yararına bozma talebinde bulunduklarını bildirdiler ve itirazlarının sonuçlarının beklenmesini istediler.

Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline binaen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının müdahilliğine karar verirken, sanıklardan Samet İldemir'in ifadesinin alınması için İstanbul'a talimat yazılmasını kararlaştırdı.

Sanık avukatlarının, Adalet Bakanlığına yaptığı kanun yararına bozma başvurusunun sonucunun beklenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

İddianamede, soruşturmanın Ankara Emniyet Müdürlüğüne internetten gönderilen ve SHÇEK'in 10 Nisan 2010'daki müfettiş yardımcılığı sınavında usulsüzlük yapıldığı iddialarını içeren mesaj üzerine başlatıldığı belirtiliyor. Soruların sınavdan önce adaylara verildiği, cevaplara çalıştırıldıkları, sınav kağıtlarının komisyon üyelerince objektif değerlendirilmediği öne sürülüyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Karakütük KPSS Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title