Haberler

Sarıkeçililer Göç Kervanı Şöleni

Mersin'in Aydıncık İlçe Kaymakamlığı, Aydıncık Belediye Başkanlığı, Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nce "Sarıkeçililer Göç Kervanı Şöleni" Düzenlendi.

Mersin'in Aydıncık İlçe Kaymakamlığı, Aydıncık Belediye Başkanlığı, Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nce "Sarıkeçililer Göç Kervanı Şöleni" düzenlendi.

Şölene, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Aydıncık Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Aydıncık Belediye Başkanı Hüseyin Bahar, Silifke Olba Platosu Eko Turizm Derneği Temsilcisi Eğitimci-Arkeolog Nazmi Söylemez, Türk Metal-Sen İkinci Başkanı ve Avrasya Program Yapımcısı Ali Balkı Kırkpınar, güreş ağası Mehmet Cadıl, Isparta, Konya ve Karaman Türkmen il beyleri, Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran katıldı.

Yörük kültürünün Anadolu'nun öz kültürü olduğunu belirten Silifke Olba Platosu Eko Turizm Derneği Temsilcisi Eğitimci-Arkeolog Nazmi Söylemez, "Anadolu'nun Türkmenleşmesinde en büyük görev konar-göçerlere düşmüştür. Hayvancılığa dayanan ekonomilerinde devletten hiçbir şey istememektedirler. Yörükler Anadolu'nun Türkmenleşmesinin yanında istiklal mücadelemizde düşmanı Anadolu'dan kovmak için Mustafa Kemal'in yanında atlarıyla, develeriyle, kağnılarıyla yer almışlar; şehit vermişler, gazi olmuşlardır.

Hatta Irak'ın kuzeyine yapılan Güneş Operasyonu adlı kara harekatında Silifke Yörüklerinden İbrahim Okur şehit olmuştur. O acılara, o yoksulluğa, o çilelere rağmen kara çadırın kara çocuğu için şehidimizin babası "vatan sağ olsun" demiştir. Bence devletimizin yetkilileri bu şehit çadırını devlete bağlılığının sembolü yapmalıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde "Toroslara gidiniz; orada bir çadır görürseniz ve o çadırda duman tütüyorsa, Türkiye Cumhuriyeti'ni kimse yıkamaz" demiştir. Atamız çok doğru söylemiştir. Toroslardan Yörük çadırları sökülürse dumanları tütmez olursa asimile edilirlerse, bazı dış mihrakların işi kolaylaşacaktır" diye konuştu Yörükler üzerine oyunlar oynandığını ileri süren Söylemez, "Yörükler iskan ettirilmeye çalışılmakta, sebep olarak da kıl keçilerinin ormana verdiği zarar gösterilmektedir. Hayır, bizce ormana dört ayaklı keçiler değil, iki ayaklı keçiler zarar vermektedir. Kuşu keklik otu kekik olan özgür Toros dağlarının özgür çocuklarını özgür bırakalım. Gelecek nesillerimize kıl keçilerini ve Yörük kültürünü belgesellerden, ders kitaplarından değil, yaşayarak yaşatarak anlatalım" diye konuştu.

Şölende Yörüklerin yayla göçü, kız isteme ve düğün gelenekleri canlandırıldı. Kervan dualar eşliğinde uğurlandı.

Ayrıca Sarıkeçili Yörüklerinin tarihsel geçmişi hakkında seminer düzenlendi. Yörük çadırlarında pişirilen tereyağlı pilav, et kavurma ve ayran davetlilere ikram edildi.

(MŞ-AB-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title