Haberler

Sarıkamış Şehitleri Anıldı

Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde düzenlenen organizasyona katılım kar yağışına rağmen yüksekti.

Ocak ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Yalova Belediyesi ile Sanat Gönüllüleri Eğitim ve Araştırma Derneği'nin birlikte düzenledikleri organizasyonda ' Sarıkamış Harekatı ve Sonuçları' anlatıldı.

"FARKLI KÜLTÜRLERLE İÇİÇE YAŞAMIŞ BİR MİLLET ZULÜM YAPMAZ"

Asılsız Ermeni İdalarıyla Mücadele Derneği'nin düzenlediği serginin açılışı ile start alan gece Prof. Dr. Bingür Sönmez'in paneli ile devam etti. Panel öncesi kısa bir açılış konuşması gerçekleştiren Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, şunları dile getirdi; "Tarihimizi yalnızca başarılarımızla değil, yapılan hatalarla da çok iyi bilmeliyiz. Sarıkamış harekatı tarihte yapılan bir hatadır. Bunuda çok iyi analiz ederek öğrenmeliyiz.

Anadolu coğrafyasından bir çok millet gelip geçmiştir. Bu milletler bir arada yaşamış farklı kültürleri görmüştür. Bu farklılıkları gören, bu farklılıkları yaşayan bir millet asla ırkçı olamaz ve zulüm yapamaz. Tarihimizde böyle şeyler olmamasına rağmen bizler hep suçlanmışızdır. Ancak şu varki lafın bittiği yerde söz konusu bir metrekare dahi toprak ise gereken yapılır. Tarihin matematiği yoktur. Bizler Kurtuluş Savaşı'nı kazanırken tüm matematiksel hesapları da alt üst ettik. Tarihimizle övünürken en çok kaprissiz bir millet olduğumuzu ön planda tutmalı başarının ayrımcılık yapmadan bir bütün olarak elde edildiğini asla unutmamalıyız. Bu gecenin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum."

"EKONOMİK SIKINTILAR NEDENİYLE SAVAŞA GİRMEK ZORUNDA KALDIK"

Başkan Koçal'ın ardından, Prof. Dr. Bingür Sönmez "Sarıkamış Harekatı ve Sonuçlarını" değerlendirdi. Sönmez yaptığı araştırmalar sonucu arşivlerden çıkarttığı resim ve videolarla Sarıkamış Harekatı'nın gerçeklerini paylaştı. Harekatta yapılan hataları anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez "İçinde bulunulan ekonomik zorluklar nedeniyle milletimiz Almanya'dan alınacak olan borç karşılığında savaşa girmek zorunda bırakıldı. Rusya'ya karşı kara ve deniz harekatlarıyla bu savaşta yer aldık. Arşiv incelemelerinde ve bölgedeki yaşayan halkla yapılan görüşmelerde sefere giden asker sayısının 120 bin olduğu ve geri dönenelerin sayısının 12 bin dolayında olduğu belirtilmekte. Ancak şehit rakamı hep 90 bin olarak lanse edilmekte.

Başka bir üzücü olay ise bu şehitlerimizin tek bir kurşun dahi sıkmadan soğuktan donarak öldüklerinin belirtilmesi. Aslında böyle bir şey yok. Şehitlerimiz 15 gün harp yapmış bir kısım toprakları ele geçirmiştir. Bunların hiçbiri göz ardı edilmemelidir. Bizler her yıl bu konuda yaz ve kış olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Artık bu etkinlikler askeri ve siyasi kanattan da destek ve kabul görmeye başladı. Yaptığımız incelemelerde şuana kadar 50'ye yakın şehitlik tespit ettik. Tespit edilen şehitliklerde gerekli çalışmaları yaparak halkın bunu bilmesini ve buraların ziyaret edilmesini sağladık. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

PROGRAM ŞEHİTLER İÇİN YAZILAN TÜRKÜLER İLE SON BULDU

Panelin ardından gecenin son programı ise şehit türküleri oldu. TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı Aysun Gültekin ve TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Gürsoy Babaoğlu'nun seslendirdiği türküler ile düzenlenen anma programı son buldu. Program sonrasında Başkan Koçal programa katılanlara plaket ve çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bingür Sönmez Raif Dinçkök Sarıkamış Yalova Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları! Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
title