Haberler

"Sağlık Alanı Terk Edildi"

Güncelleme:

TEB Başkanı, sağlık alanının rekabet kurallarının insafına ve reklamların cazibesine terk edilemeyeceğini belirtti.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, sağlık alanının rekabet kurallarının insafına ve reklamların cazibesine terk edilemeyeceğini belirterek, "OTC demek, reklam demektir. Dolayısıyla reçetesiz ürünlerin reklamının yapılarak, firmaların satışlarını arttırması, ilaç konusunda en az bilgiye sahip olan kişileri yani halkı daha çok ürüne yöneltecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, bir gazetede "İlaçta Yeni Rota Reçetesiz Ürün" başlığıyla yayımlanan haberde, ilaç firmalarının azalan kar marjlarını arttırmaya yönelik çalışmaları olduğuna ve firmaların reçetesiz ürüne (OTC) yöneldiklerine ilişkin bilgiler yer aldığını ifade etti.

Haberde, "OTC" pazarının büyüme nedeni olarak "sağlık alanındaki genel bilinç ve farkındalık seviyeleri"nin artmasının gösterilmesini "kaygı verici" olarak niteleyen Çolak, sağlık okuryazarlığının ciddi boyutlarda arttığına ilişkin bilimsel veri olmadığını vurguladı.

Çolak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"OTC grubunun içerisinde olan ağrı kesiciler, vitaminler, soğuk algınlığı, çeşitli şuruplar, burun tıkanıklığı gidericiler, hemoroid bileşimleri, deri ve lokal ilaçlar, antifungal, antiseptik, antihistaminikler gibi ilaçların reklamı yapılarak, reçetesiz satılmasına imkan tanınması halk sağlığı açısından son derece tehlikelidir.

Reklamın serbest olduğu ABD'de geçtiğimiz yıl bütün tüketicilerin yüzde 86'sı televizyonda ilaç reklamı görmüş ya da duymuş, milyonlarcası reklamın teşvikiyle söz konusu ilaçla ilgili doktoruyla konuşmuş ve bunların yüzde 46'sı bu ilaç için reçete yazılmasıyla sonuçlanmıştır. Bu veriler, reklamların ne kadar etkili olduğuna bir kanıttır denilebilir. OTC demek, reklam demektir. Dolayısıyla reçetesiz ürünlerin reklamının yapılarak, firmaların satışlarını arttırması, ilaç konusunda en az bilgiye sahip olan kişileri yani halkı daha çok ürüne yöneltecektir. Kontrolsüz kullanılan ilaçların bir insanda nelere yol açacağını tahmin etmek çok da zor değildir."

İlaçlara kolayca ulaşabilmenin rekabeti, rekabetin de reklamı beraberinde getireceğine işaret eden Çolak, açıklamasında, "Oysa sağlık alanı, rekabet kurallarının insafına ve reklamların cazibesine terk edilebilecek bir alan değildir. Bizler eczanelerimizde sağlık hizmeti veren ilaç uzmanlarıyız. Verdiğimiz sağlık hizmetini ilaç satışı şeklinde adlandırmak mümkün değildir" ifadesine yer verdi.

Bilinçsiz, rekabetçi ve reklam kanalıyla özendirilmiş ilaç kullanımının satışları orantısız bir şekilde artıracağına işaret eden Çolak, bunun aynı zamanda ilaç suiistimali, yan etki ve bağımlılık alanlarında da artışa neden olacağını, sağlık giderlerini artıracağına, ilaç sarfiyatına neden olacağına vurgu yaptı.

Reçeteli veya reçetesiz ilaçta, reklamın "ölüm" anlamına geldiğini kaydeden Çolak, TEB olarak ilaçta her türlü reklamın önüne geçilmesini talep ettiklerini belirtti.

Muhabir: Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Erdoğan Çolak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title