Haberler

Rusya ile Dış Ticaret Son Altı Yılda Yüzde 400 Arttı

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Rusya ile Türkiye Arasındaki Ticari İlişkilerin Geliştirilmesi İçin Beraberindeki Heyetle Birlikte Bulunduğu Temaslarda, Ticari Potansiyelin Giderek Yükseldiğine İşaret Etti. Kayalar Ayrıca, Türkiye'nin Rusya'ya Olan Dış Ticaretinin Son 6 Yılda Yüzde 400 Arttığına Dikkat Çekti.

-Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için beraberindeki heyetle birlikte bulunduğu temaslarda, ticari potansiyelin giderek yükseldiğine işaret etti. Kayalar ayrıca, Türkiye'nin Rusya'ya olan dış ticaretinin son 6 yılda yüzde 400 arttığına dikkat çekti.

Kayalar yaptığı açıklamada, 26 Şubat-1 Mart 2007 tarihleri arasında ticaret ve müteahhitlik heyetleriyle Güney Rusya'nın en önemli iki şehri olan Rostov ve Krasnodar'a yapılan ziyaretleri değerlendirdi. Kayalar, 27 Şubat'ta Rostov Bölgesi Ekonomi Ticaret ve Uluslararası ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı ve Vali Vekili Deryabkin Viktor Yefimivic ile görüşmüş ve daha sonra Rus yetkililerle birlikte Türk-Rus İş Forumu'nun açılışını yapmıştı. Kayalar ayrıca, aynı gün Rusya Devlet Başkani Putin'in atadığı Güney Rusya sorumlusu Dimitri Kozak ile önemli bir görüşme yapmıştı.

Kayalar, Güney Rusya Sorumlusu Kozak'la yaptığı görüşmede, Türk ekonomisinin son yıllarda elde ettiği gelişmeleri özetleyerek, Rusya'nin Türkiye'nin diş ticaretinde çok önemli bir konuma geldiğini ve yakın bir gelecekte 1'inci sıraya yerleşeceğine işaret etti. Ayrıca her iki ülkenin Avrasya coğrafyasının iki güçlü ülkesi olduğunu vurgulayan Kayalar, iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesinin bölge barış ve huzuruna önemli katkı sağlayacağını anlattı.

Kayalar, halen bölgedeki 50'nin üzerindeki Türk firma sayısını gelecekte daha da artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kozak ise, bölgenin Ukrayna'dan sonra 2'inci büyük ticari partnerinin Türkiye olduğunu belirterek, gelecekteki turizm yatırımlarında Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanılsanın istendiğini bildirdi. Kozak, Türk firmalarının mevcut faaliyetlerinden memnun olduklarını ve 2007'nin ikinci yarısında Türkiye'yi ziyaret edebileceklerini kaydetti.

Açıklamada, görüşmeler sonunda Türkiye ve Rusya, geleceğe yönelik yol haritasının belirlenmesi için en kısa sürede teknik gruplar düzeyinde çalışmaların başlanmasında fikir birliğine varıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Kayalar'ın Güney Rusya Gümrük İdaresi Başkanı Igor Litvinov ile yaptığı görüşmenin odak noktasını ise, iki ülke arasindaki ticaretin daha süratli bir mal akışının sağlanabilmesi için Rus gümrüklerinde oluşturulabilecek mekanizmalar ve iki ülke gümrük idarelerinin ikili görüşmelerde bulunmaları oluşturduğu bildirildi.

Kayalar, Vali Alexander Tkacev ile heyetlerarası bir görüşme yaptı. Kayalar bu görüşmede, Tükiye'nin dış ticaretinin son 6 yılda ABD ile yüzde 50, AB ile yüzde 140 oranlarında gelişme gösterirken Rusya ile bu rakamın yüzde 400'e ulaştığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Kayalar, Türkiye'nin artık Rusya'nın tüm bölgeleriyle ticari ilişkilerini olması gereken seviyelere çıkartmak istediğini anlattı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title