Haberler

Perge'de 8 Sütun Ayağa Kalktı

Antalya'da UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Perge Antik Kenti'nin kuzey- güney ve doğu- batı akslarının kesişim noktasındaki 8 sütun ayağa kaldırıldı.

Antalya'da UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Perge Antik Kenti'nin kuzey- güney ve doğu- batı akslarının kesişim noktasındaki 8 sütun ayağa kaldırıldı. Sütunlar Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın da katıldığı törenle kaidelerine yerleştirildi.

Troia Savaşı sonrası kurulduğu tarih sayfalarında yer alan, ancak arkeolojik buluntuların İ.Ö. 3 bin yılını gösterdiği Perge Antik Kenti'nde Antalya Müzesi'nce yürütülen kazı çalışmalarında restore edilen 8 sütun, törenle ayağa kaldırıldı. Antik kentteki törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Perge'de uzun yıllar kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel ve antik kentte çalışan arkeolog ve işçiler katıldı.

İLK SÜTUN 1957'DE AYAĞA KALDIRILDI

Törende Prof. Dr. Abbasoğlu, kültür varlıklarının korunması ve ortaya çıkartılması ile bilimsel değerlendirmesinin önemli olduğunu kaydetti. Perge'nin, asistanlığından emekliliğine kadar geçen dönemde eşi ve çocuğundan sonra üçüncü aşkı olduğunu belirten Prof. Dr. Abbasoğlu, şöyle konuştu:

"Perge Antik Kenti'nde ilk sütün 1957 yılında Prof. Dr. Arif Müfit Mansel tarafından ayağa kaldırıldı ve halen ayaktadır. Benim kazı başkanlığımı yaptığım dönemde Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'na yapılan bağışlarla 89 sütun ayağa kaldırıldı. Bu bağışları yapanların isimlerini de küçücük plaketlerle sütunların altına yerleştirdik. Bu bir antik gelenektir. Antik gelenekte kente hizmet edenleri onurlandırmak için kitabeler hazırlanırdı. Biz de küçük şekilde onları onurlandırdık."

Müze Müdürü Demirel ise sütunların ayağa kaldırıldığı noktanın Perge Antik Kenti'nin ana caddesinin Demetrius Takı'nın bulunduğu kesişme noktası olduğunu kaydetti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı ise ortaya çıkartılan mimari yapıların şaheser olduğunu belirterek, "Bundan sonraki süreçte yollar ileriye doğru gidecek. Su arklarından sular da akıtır ve Perge hak ettiği yeri alır, diye düşünüyorum. Bizim katkımız artarak devam edecek. Gerekli güvenlik önlemleri ve ışıklandırmayı yapabilirsek uzmanların görüşü doğrultusunda gece de ziyarete açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından restorasyon çalışmaları tamamlanan Batı Caddesi'nin yaklaşık 6 metrelik 8 sütunundan ilki vinçle kaldırılarak, çelik kazıkların üzerine oturtuldu. Yerleştirme öncesi özel kimyasallarla kaplanan kazık ve yüzeylerin, 6 saat sonunda donduğu belirtildi.

PERGE 67 YILLIK KAZI TARİHİ

Tüm Anadolu'nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biri olan, mimarisi yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlü Perge Antik Kenti'nde kazılar, 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfit Mansel başkanlığında başladı. Prof. Dr. Jale İnan tarafından devam ettirilen, son olarak Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu başkanlığında devam eden kazılar, 2012 yılından itibaren Antalya Müzesi Başkanlığı'na devredildi.

Perge Antik Kenti'nde 67 yıldır devam eden kazılarda elde edilen buluntular Antalya Müzesi'nin bugün sahip olduğu tarihi eser varlığının önemli bölümünü oluşturuyor. Antik çağ askeri mimarisine dair değerli bilgi kaynağı oluşturan Perge, sahip olduğu birçok özellikle 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterildi.

Bu yıl 17 Şubat'ta başlayan ve aralıksız devam eden kazı, restorasyon ve temizlik çalışmalarında 5 arkeolog, 3 restoratör ve 40 işçi çalışıyor. Antalya Müzesi 2012 yılında üniversite ekibiyle çalışırken bu yıl kazıyı Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla kendi bünyesine aldı. Son iki yılda kazılar kentin kuzey- güney aksının batı- doğu aksıyla kesiştiği Demetrius Takı'nın bulunduğu alanda devam ediyor. Bu yıl Şubat ayında başlayan kazılarda ise şu ana kadar Kuzey Gymnasion'un güney cephesi ve kentin batı kapısı yönünde sütunlu batı caddenin bir bölümünün kazısı tamamlandı. Kazılarda 800 mimari blok belgelenerek, taş tarlasına nakledildi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdurrahman Arıcı Mustafa Demirel İbrahim Acar Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title