Haberler

Gösterilerde Parlamento İşgal Edildi

Güncelleme:

Çin Devlet Başkanı Şi'nin Pakistan ziyareti gösteriler nedeniyle ertelendi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, demokrasi ve anayasa üzerine pazarlık yapılamayacağını söyledi.

Pakistan'da, Pakistan Adalet Hareketi ve Pakistan Halk Hareketi partilerinin 14 Ağustos'ta Başbakan Navaz Şerif'in istifası talebi ile başlattığı hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Geçen salı gününden itibaren parlamentoda gösterileri tartışmak üzere başlatılan görüşmeler bugün de devam etti.

Pakistan Halk Partisi liderlerinden Etizaz Hasan ile İçişleri Bakanı Nisar Ali Han arasında sürtüşme yaşandı.

Bunun üzerine arayan giren Başbakan Navaz Şerif, meclis oturumunda yaptığı  konuşmada, Pakistan Halk Partisi liderlerinden Etizaz Hasan ve muhalefetten özür diledi.

Şerif, ülkenin gösteriler nedeniyle kritik bir dönemden geçtiğinin bilincinde olduklarını belirterek "Hepimiz demokrasiyi korumak amacıyla birleştik. Böyle devam edelim istiyorum. Bu yüzden Sayın Etizaz Hasan ile İçişleri Bakanımız Nisar Ali Han arasında geçen tartışmadan dolayı, Etizaz Bey'den özür diliyorum. Krizleri atlatınca kimin ne sorunu varsa oturarak yavaşça hallederiz. Ancak demokrasi ve anayasa üzerine kimse ile  pazarlık yapılamaz" diye konuştu.

Kendilerini destekleyen Pakistan Halk Partisinin iktidarda olması durumunda kendilerinin de aynı tavrı takınacaklarını dile getiren  Başbakan Şerif, "İktidar derken güllük gülistanlık anlamına gelmesin. Bu koltuğun çiçeklerle değil dikenli tellerden kuşatıldığını hatırlatmak isterim. Pakistan Halk Hareketi lideri geçen sene Halk Partisi iktidarda iken de gösterilerle hükümeti yıkmaya gelmişti. Biz de anamuhalefet olarak halk partisini desteklemiştik" diye konuştu.

-Çin Devlet Başkanı Şi'nin ziyareti ertelendi-

Öte yandan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ile müzakere heyetlerinin görüşmeleri devam etti.

Pakistan Adalet Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Şah Mahmud Kureyşi ile bir araya gelen Ekonomi Bakanı İshak Dar, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "PTI'nın  bize sunduğu talepleri değerlendiriyoruz. Yarın da görüşmelerimiz olacak. Ancak gösteriler yüzünden ülke ekonomisi ciddi bir şekilde olumsuz etkileniyor. Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping devam eden siyasi krizden dolayı ziyaretlerini ertelediler. Hükümet olarak bir an önce bu krizin çözülmesini istiyoruz. Ekonominin daha fazla etkilenmesinin önüne geçilmesi lazım" dedi.

Başbakan Navaz Şerif'in Ulusal Güvenlik ve  Dış Politika Danışmanı Sartaj Aziz de Şi Cinping'in Pakistan ziyaretinin kırmızı bölgede devam eden gösterilerden dolayı ertelendiğini açıkladı.

Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Han ise taraftarlarına seslenerek müzakereler devam etse de Başbakan Navaz Şerif'in istifasını talep etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Han, gösterilerin arkasında Pakistan ordusunun olduğu iddialarını kesin bir dille reddederek, "Müzakere heyetlerinin görüşmeleri yanlış anlaşılmasın. Başbakan istifa edene kadar gösteriler sona ermeyecek. Pakistan ordusunun planı üzerine değil, halkın isteğiyle gösterileri düzenliyoruz. Ordu siyaset dışındadır.  Böyle iftiralar atarak ordunun ismini kötüye çıkarmak istiyorlar" ifadesini kullandı.

Bu arada Pakistan Halk Hareketi taraftarları, 30 Ağustos gecesi çatışmaların başlamasının ardından işgal ettiği parlamento bahçesini tamamıyla boşalttı. Liderleri Tahir-ul Kadri'nin 3 gün önce boşaltılması çağrısının ardından bahçedeki çadırlarını sökmeye başlayan yüzlerce kişinin çıkışı bugün itibarıyla tamamlandı.

Parlamento bahçesinin kırılan demiri son göstericinin de ayrılmasının ardından yeniden yerine takıldı ve etrafı dikenli teller ile örüldü. Göstericilerin bahçeye girmesinin ardından parlamento binasına çekilen ve sadece binanın korumasını yapan askerler ise tekrar bahçenin güvenliğini sağlamaya başladı.

30 Ağustos gecesi Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri'nin, taraftarlarına, Başbakanlık Ofisi'ne yürüme çağrısı yapmasının ardından göstericiler ile polis arasında çatışmalar başlamış, olaylarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 500 kişi yaralanmıştı. İmran Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş, tüm yasal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han ve destekçileri, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a yürümüştü. Devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını isteyen PAT lideri Tahir-ul Kadri de yürüyüşe ve muhalif gösterilere destek vermişti. - İslamabad

Kaynak: AA / Güncel

Navaz Şerif Pakistan Politika Güncel Haberler

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 16 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 16 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
Korkutan rapor! Deprem bölgesinde intihar vakalarında artış yaşanıyor, 8 yaşında girişimde bulunanlar var

Korkutan rapor! Deprem bölgesinde intihar vakalarında artış yaşanıyor, 8 yaşında girişimde bulunanlar var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title