Haberler

"Neyzen Tevfik Harabat Adamıydı"

Güncelleme:

Ünlü Neyzen ve Şair "Neyzen Tevfik" Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen özel bir programla anıldı.

Ünlü Neyzen Neyzen Tevfik ile ilgili kitapları bulunan Mustafa Özdamar, "O'nu tanıyanlar, 'Neyzen'i anlamanın imkanı yok. O'nu herkes algılayabildiği kadar anlayabilir. Hiç kimse Neyzen olamaz. Hiç kimse Neyzen'i hakkıyla anlayamaz anlatamaz' ifadesini kullanmışlardır. Neyzen Tevfik genelde sürekli içen tarafıyla anlatılmış. Onun insani ve irfani tarafları pek anlatılmamış." diye konuştu.

Ünlü Neyzen ve Şair "Neyzen Tevfik" Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen özel bir programla anıldı. Programda konuşan"Harabat adamı Neyzen Tevfik" adlı kitabın yazarı Mustafa Özdamar, O'nun bilinen ve bilinmeyen taraflarına ışık tutan ve onun harabatiliği harabelerinde, o esrarengiz viranelikte gizli kalan hakikat hazinelerinin iyi anlatılması gerektiğini ifade etti.

Neyzen Tevfik'in, 'neyi' ve 'meyi' ile meşhur olduğunu ifade eden Özdamar, insana insan olduğu hasebiyle bakılması gerektiğini belirterek, "İnsanlara Allah'ın halifesi olarak insan gözüyle bakıldığında kimse birbirine dallı budaklı yaklaşmaz. İnsan artısıyla eksisiyle insandır." dedi.

"NEYDE VE MEYDE HİÇLİĞE ERİŞMİŞ HARABAT ADAMIYDI"

Neyzen Tevfik'in bir çok ortamda bulunduğunu ifade eden Özdamar, O'nun sürekli alkol alan bir insan olarak tanındığını ve anlatıldığını ifade etti. Özdamar şöyle konuştu:

"Neyzen'i anlamanın imkanı yok. Neyzen ile bir çok mahvilde bulunmuş insanlar, 'O'nu herkes algılayabildiği kadar anlayabilir. O'nu anlatmak çok zor. Hiç kimse Neyzen olamaz, hiç kimse Neyzen'i hakkıyla anlayamaz ve anlatamaz' ifadesini kullanırlar. O'nun insani ve irfani tarafları pek anlatılmamış. Neyzen, neyde ve meyde hiçliğe ermiş bir harabat adamıydı. Bu hiçliğe ulaşmak ne ile olursa olsun, hangi mertebede olunursa olunsun kendisinin bir hiç olduğunu idrak edebilmek çok önemlidir."

Neyzen'in matarasında sürekli 'rakı' taşıdığını anlatan Özdamar, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in de O'nun olduğu bir çok mecliste bulunduğunu ifade etti. Özdamar, "Bulunduğu mecliste mey olmaması halinde matarasındakiyle idare ediyordu. Bir gün Yücel, 'harçlıksız kalma' diyerek para vermek istiyor. Neyzen de, hırsa kapılmadan, 'Teşekkür ederim mataram dolu' diyor. Yani, bakanlık yapmış adamın parasını almak lazım diye düşünmüyor. Bu tokluk duygusunu taşımak herkesin işi değil. O'nun kadar hiçleşmiş, fena hali yaşamış insan bulmak kolay değil." diye konuştu.

Neyzen Tevfik'in neyde ve meyde harap olduğunu ifade eden Özdamar, harap olmuş insanlardaki gizli hazineleri arayıp bulmak gerektiğini belirterek, Bandırmalı Ali Efendi'nin Neyzen için, 'O sanki, velayet hırkasını tersinden giyinmiş bir insandı' dediğini anlattı.

"AKİF'İN EMEĞİNİN HAKKINI VEREMEDİM"

Neyzen Tevfik'in İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy'un talebelerinden olduğunu da anlatan Özdamar, konuşmasını O'nun şu sözleriyle tamamladı:

"Akif benim Arapça, Farsça ve Fransızca hocamdır.Eğer, ilimde irfanda devam etseydim ve verdiği emeğin hakkını verebilseydim benim önüme kimse çıkamazdı. Ancak, hakkını veremedim"
Selahattin Kocaaslan'ın Neyzen Tevfik'in şiirlerini okuduğu programda ayrıca mini bir ney dinletisi sunuldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Hasan Ali Yücel Neyzen Tevfik Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title