Haberler

Minibüsün Üst Geçitten Düştüğü Kazaya İlişkin Dava

Güngören'de minibüsün üst geçitten düştüğü kazaya ilişkin, minibüs şoförü Salim Dalbudak'ın yargılanmasına başlandı.

Güngören'de üst geçitten düşen minibüste 2 kişinin ölümü, 1 kişinin yaralanmasına ilişkin, şoför Salim Dalbudak'ın yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Salim Dalbudak tekerlekli sandalyeyle getirildi. Duruşmada, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları da hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan Dalbudak, olay günü minibüsle Merter'den Tekstilkent'e doğru gittiğini, araçta 3 yolcunun ve kendisinin bulunduğunu anlatarak, sağ tarafından süratli bir aracın geldiğini söyledi.

Kendisine doğru gelen aracın minibüsü devirmesinden korktuğunu ve direksiyonu kavşağa doğru kırdığını ifade eden Dalbudak, "Direksiyonu kavşağa kırınca, araçta bir titreme oldu. Ben ve 3 yolcu panikledik. Ben 2 kez frene basmak istedim ancak minibüs o kadar sallanıyordu ki frene basamadım. Korkuluğa çarptığım gibi korkuluk devrildi ve kaza meydana geldi. Ben 23 yıllık şoförüm. 13-14 yıldır bu hatta çalışıyorum. Kazanın meydana geldiği kavşakta daha önce de 3 kez kaza olmuştu" dedi.

Dalbudak, minibüs güzergahının dışına çıkmadığını belirterek, "Hatırladığım kadarıyla gittiğim yol, üç şeritliydi. Kavşaktan döndüğüm gibi, en sol şeritten yoluma devam ediyordum. Ben kavşağa girmeden sağdan aşağı inecektim. Gri renkli aracı görünce, direksiyonu sola kırdım. Ben minibüsü kullanırken, telefonla konuşmuyordum, normal bir şoför gibi önüme bakıyordum. Ölenlerin yakınlarının acısını anlıyorum. Korkuluk sağlam olsaydı, çarpma olsa bile aracım kesinlikle düşmezdi. Tahliyemi istiyorum" diye konuştu.

Kaza sırasında minibüste bulunan ve yaralı olarak kurtulan Ali Rıza Tüydaş ise çok uzun zamandır aynı hatta yolculuk ettiğini kaydederek, minibüsün güzergah dışına çıkıp çıkmadığını hatırlamadığını aktardı.

Tüydaş, kaza öncesi minibüsün sıçramasından kaldırıma çıktıklarını anladığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Minibüste çok aşırı sarsıntı yoktu. Korkuluğa çarpma anını hatırlıyorum. Minibüs yan yattı. Ben minibüsün tavanındaki tutunma metallerini tutmaya çalıştım, bundan sonra ne olduğunu hatırlayamıyorum. Olay nedeniyle 4 ay tedavi gördüm, 2 ameliyat geçirdim. Beynimden yine bir ameliyat geçirme durumu söz konusu ve kolumdaki kırıklar da tam olarak iyileşmedi. Bana maddi olarak herhangi bir ödeme yapılmadı. Sanıktan ve kazaya sebebiyet veren tüm kişi ve kurumlardan şikayetçiyim."

Duruşmada söz alan katılanların avukatı Özcan Karakoç, "olayın trafik kazası olmadığını, cinayetin söz konusu olduğunu", aynı kavşakta daha önce de benzer kazalar olduğunu savunarak, sorumluların mahkemece yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesiyle tespit edilmesini talep etti.

Dalbudak'ın avukatı Mustafa Çakmak da kazanın meydana geldiği yol, kavşak ve korkuluklarla ilgili belediyenin kusurunun ortada olduğunu ileri sürerek, müvekkilinin 4 aydan fazladır tutuklu bulunduğunu bildirdi. Müvekkilinin tekerlekli sandalyeye bağlı olduğunu, bakmakla yükümlü çocuklarının bulunduğunu anlatan Çakmak, Dalbudak'ın tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, davaya katılma talebinde bulunan 6 kişinin suçtan zarar görme ihtimallerini göz önüne alarak taleplerinin kabulüne, kazanın meydana geldiği yerdeki kaldırım ve korkulukların yapımı ve düzenlemelerle ilgili Güngören Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bilgi istenmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, olayla ilgili görüntüler ve istenilen bilgiler geldiğinde 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulmasını, kusur oranı ve yoldaki farklılıkların tespit edilmesini kararlaştırdı.

Tutuklu sanık Salim Dalbudak'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Güngören'de, 20 Kasım 2013'te Salim Dalbudak'ın, 34 M 3421 plakalı araçla Eski Londra Asfaltı üzerindeki Eşref Bitlis Caddesi'nde seyrederken direksiyon hakimiyetini kaybettiği, kaldırıma çıkarak üst geçitteki korkuluk demirlerine çarptığı anlatıldı.

Kazada Dalbudak'ın tamamen kusurlu olduğu ileri sürülen iddianamede, kaza nedeniyle Seyit Ali Durmaz ile Mustafa Aksoy'un öldüğü, mağdur Ali Rıza Tüydaş'ın ise vücudunda çok sayıda kırık tespit edildiği ve hayati tehlike atlattığı kaydedildi.

İddianamede, Dalbudak hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Çakmak Tekstilkent Bakırköy Güngören Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title