Haberler

Latife Hanım'ın "Özel Mektubu" Müzayedede Satılacak

Güncelleme:

Latife Hanım'ın Atatürk'ten boşanırken taleplerini de içeren 7 sayfalık mektubu, müzayede ile satışa sunulacak.

Latife Hanım'ın Atatürk'ten boşanırken taleplerini de içeren mektubu, İstanbul'da düzenlenecek müzayede ile satışa sunulacak.

Levant Antika tarafından 17 Mayıs'ta Rixos Pera Otel'de düzenlenecek müzayedede satışa sunulacaklar arasında, cumhuriyetin ilk dönemlerine ışık tutacak bir belge niteliğindeki  Latife Hanım'ın Atatürk'ten boşanırken taleplerini içeren 7 sayfalık mektubu da bulunuyor.

MEKTUBU İNCELEDİKLERİNDE ÇOK HEYECANLANDILAR

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Levant Antika sahibi Kemal Can Süleymaniye, özel bir koleksiyoner aracılığıyla kendilerine ulaşan mektubu incelediklerinde çok heyecanlandıklarını söyledi.

Mektupta, Latife Hanım'ın taleplerinin yanı sıra cumhuriyetin ilk dönemiyle ilgili çarpıcı bilgiler yer aldığını anlatan Süleymaniye, "Latife Hanım mektubuna, 'dikte edilen' diye başlamış. 7 sayfadan oluşan notlar, kurşun kalemle kaydedilmiş" dedi.

İSMET PAŞA İLE ARALARINDAKİ KONUŞMA

Latife Hanım'ın, notlarında ilk önce İsmet Paşa ile aralarındaki konuşmaya yer verdiğini belirten Süleymaniye, "Ben evden temelli olarak çıkmadım. Ne eşya aldım, ne de almak maksadıyla eşyadan bahsettim. Yalnız bu çıkışın şeklini beğenmediğimden İsmet Paşa hazretlerine, 'Paşam temelli çıkıyorsam ona göre çıkayım. Paşa hazretlerinin hesapları, parası ve bütün evi bana teslim edilmişti." şeklinde ifadeler yer aldığını anlattı.

KENDİSİNE AİT EŞYALARIN BAZILARININ LİSTESİ

Latife Hanım'ın, mektupta kendisine ait eşyaların hatıra niteliği ve maddi kıymet taşıyan bazılarının listesine yer verdiğini bildiren Süleymaniye, bunların mektupta, "Üç adet şal merhum büyük validemden hatıra kalmıştır, bir de altın sedef saplı bir tabanca" şeklinde yazıldığını ifade etti.

AİLE İÇİ YAŞANANLARLA İLGİLİ DETAYLI BİLGİLER DE YER ALIYOR

Latife Hanım'ın mektubun sonunda "Ben bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da leh ve aleyhte hiçbir kelime sarf etmeyeceğim" şeklinde ifadeye yer verdiğini vurgulayan Süleymaniye, şunları kaydetti:

"Mektupta dikkat çekici detay, Latife Hanım'ın evden ayrılırken sadece ailesi tarafından verilen özel eşyaları talep etmesidir. Mektubun geneli incelendiğinde cumhuriyetin ilk dönemine ait gerçekten çok çarpıcı bilgiler yer alıyor. Mektupta aile içi yaşananlarla ilgili geniş ve detaylı bilgilerin yer alıyor. Mektubun gizeminin bozulmaması ve alacak kişinin hakkına saygı amacıyla bu konularda fazla bilgi veremeyeceğim."

KANUNİ'NİN FERMANI DA SATIŞA SUNULUYOR

Süleymaniye, müzayedede satılacaklar arasında Atatürk'ün imzası bulunan bir fotoğraf, 1891'de Osmanlı topraklarında ilk kez kurulan bir sigorta firmasının tabelası, Kanuni Sultan Süleyman'ın Erzurum Beyler Beyine gönderdiği fermanın da dikkat çekici diğer eserler olduğunu belirterek, fotoğraf, harita, cep saati, Osmanlı madalya ve nişanları ile hat levhalarının arasında bulunduğu bin 500 civarında eserin koleksiyonerlerin ilgisine sunulacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Latife Hanım İsmet İnönü Süleymaniye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (23)

ATATÜRKÇÜtirip_rapstar34@hotmail.com:

Meclisi kurban kesip dua ederek açan, Kuran ı herkes anlasın diye Türkçeye çevirten, diğer Türk kardeşlerimize yapılan slavların uyguladığı kiril alfabesinin önüne geçerek Latin alfabeye geçerek diğer Türk kardeşlerimiz ile diyalogumuzun devamını sağlayan birine, Cahilciliği gericiliği bir kenara bırakıp İlimi bilgiyi, bilimi Türkiye'ye getiren birine bunlar neden yapılır doğrusu anlamış değilim.Sanırım olsa olsa tayyibonun kıskançlığı lider kıskançlığıdır.Allah Türkü Korusun ve Yüceltsin.

33
20
yanıtYanıtla
nazlısuuuuu.19@hotmail.com:

ya ne kadarda cahilsin.demek ki tayyibi atatürke rakip görüyorsun ki bunun çığırkanlığını yapıyorsun:DDD ak partiliyim.ama bende başbakanın yeri ayrıdır.atatürkün yeride.biz atatürkü seviyoruz ona tapmıyoruz.yanlışlarınında olduğunu ama herşeye rağmen günün şartlarına göre verdiği kararlara sonuna kadar saygı duyuyoruz.bu millet için liderdir atatürk.biz chp gibi atatürkü kullanmıyoruz.atamızın arkasına sığınmıyoruz.istiyoruz ki başka liderlerde çıksın atatürkün kurduğu ülkeyi daha iyi yerlere getirsin.bu ak parti olur olmaz tartışılır.fakat atatürkten sonra chp elinden bu millet çok çekti.başbakana sığındık.eğer rakibiniz yoksa çığırtkanlığı bırakıp saygı duymayıda bilin.

yanıt0
yanıt0
kara alikaraali@yahoo.com:

cok akilisin sen kendin öyle zanediyorsun! Okadar akilli isen 100 sene önce atalarinin yazdigi bir kitabi veya bir yaziti bana okuya bilirmisin? Nah okursun, onun icin atatürke bol bol tesekür edersin. Orta asyadaki türk yandaslarinla diyaloguda latin alfabesi ile yapiyorsan öylemi? Sen her halde daha taze beyni yikanmis bir ilk okul ögrencisisin, veya tam cahil kalmis kafaya bir sey sokamak istemiyen beton kafali birisisin.

yanıt0
yanıt0
semsisdepsen@hotmail.co.uk:

Cahilik diz boyu. Dunyadaki Turkler arap alfabesini kullaniyordu. Ben uygurluyum ve benim babamlar eski turkce ve arap alfabesini kullaniyordu. Eger gercek TURK ise ORHUN alfabesini getirseydi. Eger onlarin alfabesini, medeniyetini, istiyorsak neden savasa girdik.? Kuran turkceye cevrildigi icin sen kurani anlayamamissin be kardes. Cunku islamda irkcilik yasaktir. Bunu ogrenememissin.

yanıt0
yanıt0
cahilsinsenchlov@hotmail.com:

Kuran ı herkes anlasın diye Türkçeye çevirdiler ama sen bişey anlamamışsın pir Atatürkçü ırkçı şahıs

yanıt0
yanıt0
neymişfikret_601121@hotmail.com:

valla ben atatürk matatürk sevmem sadece asgari ücretin yükselmesini adaletli maaş olmasını istiytorum

17
36
yanıtYanıtla
kemalistermanogur@hotmail.de:

sana biraz ot versek Atatürk hayvanlarida severdi hadi gene iyisin.

yanıt0
yanıt0
Konyaliorka8@mynet.com:

AKP ve Erdoğan eger iyi para versinler pardon yani (ana ve bacisini da satarlar) zihniyet bu AKP de. Para, para ve para. Kim demiş Napolyon.

17
24
yanıtYanıtla
ATATÜRKÇÜtirip_rapstar34@hotmail.com:

ANTALYALI HEM ATATÜRKÜ SEVMEDİĞİNİ VS.VS.VS. SÖYLÜYORSUN HEMDE ATATÜRKÜN SÖZLERİNİ DİLE GEİTİRİYORSUN.AÇIKCASI ÇOK ÇELİŞKİLİ İNSANSIN.OKUMUŞUN CAHİLİ DAHA KÖTÜDÜR DERLER.

yanıt0
yanıt0
xxxaaa@bc.com:

dangalan satan kim hic baktinmi hemen akpye laf atiyon

yanıt0
yanıt0
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title