Haberler

Lale Koparana Para Cezası

Spil Dağı'nda koruma altında bulunan Manisa Lalesi'ni koparanlara 34 bin lira idari para cezası uygulanacak Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak: "Cezanın miktarından ziyade vatandaşımızın lalelere sahip çıkması önemli. Bu bizim ortak değerimiz ve kültürümüz"

TURGAY DUYAR - Manisa sınırları içerisinde yer alan Spil Dağı'nda yabani olarak yetişen ve koruma altında bulunan Manisa Lalesi'ni (Tulipa Orphanidea) koparanlar 34 bin lira ceza ödeyecek.

Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Spil Dağı'nda yer alan, 6 bin 694 hektarlık alana kurulu Milli Park'ta 78 endemik bitki türünün yetiştiğini hatırlattı.

Bunlar arasında beyaz, pembe, sarı ve kırmızı renkli, kokusuz, kadeh biçiminde çiçekleri bulunan Manisa lalelerinin de olduğunu anlatan Bayrak, her yıl ilkbahar döneminde çiçek açan bitkinin 15 gün boyunca güzel bir görüntü oluşturduğunu ifade etti.

Şu anda koruma altında bulunan ve ekonomik öneme sahip lalelerin gelecek nesillere aktarılması için bazı tedbirler alındığını dile getiren Bayrak, şu bilgileri verdi:

"Lalelere yönelik denetimleri çok sıkı biçimde uyguluyoruz. Bölgeyi ziyarete gelenlere laleleri koparmamaları, bitkilere zarar vermemeleri konusunda uyarıyoruz. Lalelerin çiçek açtığı dönemde parka giriş ve çıkış noktalarında özellikle biyokaçakçılığın önlenmesi için gayret ediyoruz. Geçen yıl laleyi koparmanın cezası 33 bin liraydı. İdari para cezasının miktarı bu yıl 34 bin 290 liraya çıkarıldı. Dolayısıyla cezanın miktarından çok vatandaşımızın lalelere sahip çıkması önemli. Çünkü bu bizim ortak değerimiz ve kültürümüzdür."

Rahmi Bayrak, şu ana kadar hiç kimseye idari para cezası uygulanmadığını sözlerine ekledi.

Manisa lalesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun bir devrine adını veren ve Avrupa ülkelerine de götürülen Manisa laleleri, Spil Dağı'nda doğal olarak yetişiyor.

Osmanlı'nın Lale Devri'nde Spil Dağında yetişen laleler toplanarak İstanbul'a gönderiliyordu. Spil Dağı'nın 1968 yılında "Milli Park" olarak ilan edilmesinden sonra doğal yetişme alanları koruma altına alınan ve sayıları her geçen gün artan laleler, özellikle mart ve nisan aylarında yoğun olarak çiçek açıyor ve duruma göre eksi 15 derece soğuğa bile dayanabiliyor. - Manisa

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title