Haberler

KKTC'de, Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlamaları

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "20 Temmuz bizim yeniden doğuş günümüz. 40 yıl önce Anavatan Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı’yla Kıbrıs Türk halkı toplu mezarlara gömülmekten ve esaretten kurtuldu" "Ekonomik gelişmelerinden gurur duyduğumuz Türkiye ile el ele, gönül gönüle kardeşçe çok daha güzel günlere erişeceğiz" "Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs Türk halkının sıkıntılarının aşılması, daha güzel yarınlar için elinden gelen ne varsa yapmaya çalıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  Kıbrıs Türkü için 20 Temmuz'un yeniden doğuş ve coşku günleri olduğunu belirterek, 40 yıl önce Anavatan Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı'yla Kıbrıs Türk halkının toplu mezarlara gömülmekten ve esaretten kurtulduğunu söyledi.

Lefkoşa'da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 40. yıldönümü çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Cumhurbaşkanı Gül'ün törende yerini almasının ardından Yavuz Çıkarma Plajı'ndan tören alanına getirilen ve Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığımı simgeleyen bayraklar Gül ve Eroğlu'na sunuldu. Bayrakları alan Cumhurbaşkanları atletleri tebrik etti.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ramazan ayı içerisinde olunduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türkü'nün dinine, milletine, inancına ve kimliğine sahip çıkarak, nefsini dizginleyerek, Anavatan Türkiye'ye güvenerek 20 Temmuz'a eriştiğini söyledi.

"20 Temmuz bizim yeniden doğuş günümüz. Bugün bizim coşku günümüz. Barış ve Özgürlük Bayramımız" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu,  40 yıl önce Anavatan Türkiye tarafından gerçekleştirilen Barış Harekatı'yla Kıbrıs Türk halkının toplu mezarlara gömülmekten, esaretten kurtulduğunu vurguladı.

Kıbrıs'ın, bulunduğu bölge ve Türkiye için öneminin artarak devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs'ın Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya enerji kaynaklarının dünyaya pazarlanmasında kilit noktada olduğunu, dünya ticaretinin büyük bölümünün Doğu Akdeniz'den geçtiğini ve Kıbrıs'ın bu bakımdan da büyük önem taşıdığını söyledi.

Eroğlu, ekonomik gücün ancak arkasında askeri gücün olduğu takdirde sürdürülebileceğini belirterek, Kıbrıs'ın konumu itibarıyla kara, deniz ve havada askeri etkinlik için çok ciddi avantajlara sahip olduğunu Türkiye ve KKTC halklarının iyice idrak etmesini istedi.

-Su Temin Projesi-

Türkiye'den KKTC'ye su getirecek Su Temin Projesi'ne de değinen Eroğlu, "7 Mart 2012'de başlatılan ve çok haklı olarak bizler için 'Asrın Projesi' olarak tanımladığımız proje, inşallah en kısa sürede tamamlanacaktır" diye konuştu.

Türkiye hükümetleriyle yaptığı tüm temaslarda projenin gerçekleşmesi için üzerinde önemle durduğuna işaret eden Eroğlu, projeye ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gösterdikleri ilgiyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükumetlerinin ilk günden bu yana gösterdikleri kararlılığı şükranla andığını ifade ederek, çok kıymetli doğal nimeti kendileriyle paylaşan Türk milletine de teşekkür etti.

"İnşallah bu projenin tamamlanması ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayide de büyük bir yükseliş yaşayacak, milli gelirimiz artacaktır" diyen Eroğlu, ekonomik gelişmelerinden gurur duydukları Türkiye ile el ele, gönül gönüle kardeşçe çok daha güzel günlere erişeceklerini söyledi.

-"Saygımız sevgimiz Anavatan Türkiye'nin bütününe yöneliktir"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anavatan Türkiye'yi bir bütün olarak gördüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Saygımız sevgimiz Anavatan Türkiye'nin bütününe yöneliktir. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül bizim kardeşimizdir. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı son yedi yıl ve ondan önceki yıllarda Kıbrıs işlerinden de sorumlu Devlet Bakanı, Dışişleri Bakanı, Başbakan olarak görev yaparken her zaman kapısı bize açık oldu. Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs Türk halkının sıkıntılarının aşılması, daha güzel yarınlar için elinden gelen ne varsa yapmaya çalıştı. Kıbrıs Türkü onu asla unutmayacak, daima övgüyle, şükranla anacaktır."

Geçmişe sahip çıkmanın, hizmet edenlerin değerini bilmenin bir vefa gereği olduğunu kaydeden Eroğlu, Kıbrıs davasının bugünlere gelmesine katkıda bulunanlara Anavatan'ın tüm yetkililerine teşekkür etti; ve hayatta olanları şükranla, olmayanları rahmetle andı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye'nin tüm cumhurbaşkanlarına, TBMM üyelerine, hükumetlerine, milli davaya sahip çıkmalarından dolayı teşekkür ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelmiş geçmiş ve bugünkü tüm mensuplarına şükranlarını sundu.

Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesine büyük katkıda bulunan ve hizmet veren Özgürlük Mücadelesi Lideri Doktor Fazıl Küçük'ü, Kurucu Cumhurbaşkanı, Barış Harekatı Dönemi'nin Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı Rauf Denktaş'ı rahmet ve minnetle yad ettiğini söyleyen Eroğlu, kendilerine ilham veren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü de sevgi, saygı ve rahmetle andı.

Şehitlere rahmet dileyen, gazilere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın bayramını kutladı; mutlu ve huzurlu nice bayramlar diledi.

Konuşmaların ardından Gençlik Dairesi Halk Dansları ekibi, Polis motorlu tim ekibi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği gösteri sundu. Paraşütçüler ise sundukları gösteride, 2500 metreden atlayış yaptı, bayraklarla tören alanına indi.

Türk ve KKTC bayraklarıyla alana inen paraşütçüler, Şeref Tribünü'nü selamladı. istanbul Mehteran Birliği'nin konser vermesinin ardından tören sona erdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, milletvekilleri, askeri yetkililer ve vatandaşlar katıldı. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Derviş Eroğlu Abdullah Gül Fazıl Küçük Türkiye Politika Güncel Haberler

title