Haberler

Kıyafetler Genç Değil

Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Gösterilerinde Genç Kızlara Giydirilen Kıyafetler Uzmanların Tepkisini Çekti. Psikologlar ve Modacılar, 19 Mayıs Gibi Önemli Bir Günde Kullanılan Kostümlerin, Çağdaşlığın Simgesi Olan Gençlere Uygun Olmadığı Fikrinde Birleşti.

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerinde genç kızlara giydirilen kıyafetler uzmanların tepkisini çekti. Psikologlar ve modacılar, 19 Mayıs gibi önemli bir günde kullanılan kostümlerin, çağdaşlığın simgesi olan gençlere uygun olmadığı fikrinde birleşti.

ATATÜRK’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerinde Ankara’da genç kızlara giydirilen kıyafetler, uzmanların tepkisini çekti. Psikologlar ve modacılar, 19 Mayıs gibi önemli bir günde kullanılan kostümlerin, çağdaşlığın simgesi olan gençlere uygun olmadığı fikrinde birleşti.

Modacı Cengiz Abazoğlu, "Kostümleri çok amatör buldum. Giyinilmiş değil örtünülmüş bir ifade var" dedi. Psikolog İlkim Öz Tan ise, "Kostümleri uygun bulmuyorum. Yaşamda her şeyin belli bir yeri vardır. Aşırıya kaçıldığı zaman sıkıntı çıkar. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi bir günde daha modern ve çağdaş kıyafetler kullanılmalıydı" diye konuştu.

Görüntülerin, amatör bir karnaval havasında olduğunu ifade eden Modacı Cengiz Abazoğlu, "Genç kızlarımız kapatılmak istenmiş. Çocukların çoğunun yüzünde de mutsuz bir ifade var. Dekolte anlayışının bedende değil beyinde başladığını düşünüyorum. Bu görüntüleri beğenmedim. Giyinilmiş değil örtünülmüş bir ifade var. Kostümleri çok amatör buldum. Renk uyumu, etekler hiç hoş değil. Öğrencilik dönemimden hatırladığım kadarıyla, eskiden tasarım anlamında çok daha güçlü, hareket imkanı sağlayan kostümler kullanılırdı" dedi.

Kostümleri uygun bulmadım

Kostümlerin çocukların yaşlarına uygun olması gerektiğine dikkat çeken Psikolog İlkim Öz Tan şunları söyledi:

"Bu bir bayram gösterisi olduğuna göre, gençler kostümlerin içinde rahat hareket edebilmeliler. Kıyafetler mevsime de uygun olmalı. Her yerleri kapalı olunca kendilerini rahat hissedemezler ve gösteri, yürüyüş, dans gibi etkinliklerde hareketleri kısıtlanır. Kılık kıyafetin doğuracağı sonuçların belli bir ölçüsü yoktur. Kostümün etkileri çocuktan çocuğa, geleneklere ve alışkanlıklara göre değişir. Ancak belli standartlar vardır. Yaşamda her şeyin belli bir yeri vardır. Aşırıya kaçıldığı zaman sıkıntı çıkar. Kostümleri uygun bulmuyorum. Çağdaşlıktan, aydın olmaktan bahsediyorsak, ilerde aydın ve medeni olmalarını istediğimiz, bu ülkeyi taşıyacak gençlerin de bu tip etkinliklere uygun kostümler giymesi yerinde olur. Bu gençlerin hepsi pırıl pırıl beyinler. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi bir günde daha modern ve çağdaş kıyafetler kullanılmalı."

Başları da bağlı olsaydı

"Öğrencilerimizin kıyafetlerinin bir eksiği var. Kızlarımızın başları da bağlı olmalıydı. Saçlarını sımsıkı örten boneler giymeli ve üstüne de kocaman eşarplarını takmalıydılar" diye konuşan Psikiyatr Prof. Dr. Aysel Ekşi ise şunları söyledi:

"Belki çok geçmeden bizim kızlarımız da abaya denilen boynundan ayak topuklarına kadar uzanan siyah elbise giymek ve başlarını siyah eşarp ile örtmek zorunda kalabilirler. Kuşkusuz bunu kızlar ve erkekler için ayrı okullar, ayrı sınıflar, ayrı işyerleri, ayrı cinsten eğiticiler ve iş yerinde ayrı cinsten idareciler izler. Suudi Arabistan, İran, Afganistan, gibi ülkelerde ilginç bir durum var. Bu ülkelerde kadınlar üzerindeki büyük baskılar artık hükümetlerden gelmiyor. Hükümetler seyrediyor. Kadınlar üzerindeki baskı ve yasaklamalar aşırı dinci gruplardan geliyor. Dini saptırma ve kötüye kullanma, bir norm haline gelmiş. İşte mahalle baskısı ve dinci baskısı bu. Biz 1950’li yıllarda bile, lise öğrencisi olarak 19 Mayıs gösterilerine beyaz şort ve beyaz bluzlarla katılırdık. Hiçbirimiz yoldan çıkmadık. Bizi seyreden hiçbir erkek de yoldan çıkmadı. Oysa kendi bilim adamlarının yaptığı araştırmalar gösteriyor ki, örneğin Suudi Arabistan ve İran’da bekar gençlerin evlilik öncesi cinsel beraberlikleri, Türk gençlerinden çok daha fazladır. Gizli tutulmasına rağmen aids hastalığı da yüksek oranlardadır. Tek kural, ne istersen yap ama gizli kapaklı bir şekilde. Ülkemizde örnek alınan ve uygulanmaya çalışılan yaşam biçimi bu mu acaba?"

Gençler siyasete alet edilmemeli

Kıyafetlerin çağdaş Türk gencini yansıtmadığını ifade eden Uzman Psikolojik Danışman Dr. Cem Keçe, "Gençler siyasete karıştırılmamalı ve Ulu Önder Atatürk’ün onlara hediye etmiş olduğu bu bayramı gönüllerince kutlamalıdırlar" dedi. Kostümlerin 19 Mayıs’ın aydın ve özgürlükçü ruhuna aykırı olduğuna dikkat çeken Keçe, şunları söyledi:

"Gençler kendi bayramlarında giyecekleri kostümler üzerinde tercih hakkına sahip olabilmelidirler. Birkaç kostüm arasından seçimi kendileri yaparlarsa, o kostümü daha mutlu ve keyifli bir şekilde taşırlar ve tercih hakkı kendilerine bırakıldığı için de kendilerini değerli ve özerk bir birey gibi hissederler. Bu nedenle bu tip müsamerelerde kostüm, müzik seçimi yapılırken gençlere de fikirlerinin sorulması, ruhsal gelişimlerinin sağlıklı olması açısından önemlidir.

Yakışmamış

KOSTÜMLERİ beğenmediğini ifade eden Başkentli Moda Tasarımcısı Ahmet Özceyhan ise şöyle konuştu:

"Renkler cumhuriyet çocuklarına hiç yakışmamış. Milli renklerimiz olan kırmızı beyaz kullanılabilirdi. İran milli kıyafetine benzeyen, tayt üzerine giydirilen tunikler hiç de Atatürk’ün kılık kıyafet inkılaplarına uymuyor. Saçların açık kalmasındansa kırmızı kurdelelerle bağlanması daha şık olurdu. Boyunlardaki burulmuş fularlar, gençlerimizi daha kısa boyunlu ve şişman göstermiş. Çağdaşlığın simgesi olan gençlerimiz 19 Mayıs gibi bir günde kısa kollu bluzlar, dizden biraz yukarda güzel şortlar, pantolonlar giyebilirdi. Gençliğin ve yazın simgesi olan lacivert, beyaz fularlar kullanılabilirdi."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Bakmadan Geçme

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #128680 28 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ferdi gidiyor mu? Ferdi Kadıoğlu hangi takıma gidiyor? Ankara'da yağmur saat kaça kadar sürecek? Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı!
Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title