Haberler

"Kentsel Dönüşüm Devam Ediyor" Toplantısı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Bugün itibarıyla görüyorsunuz 4 şiddetinde deprem olduğunda gazetelere haber oluyor. 4 şiddetindek...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Bugün itibarıyla görüyorsunuz 4 şiddetinde deprem olduğunda gazetelere haber oluyor. 4 şiddetindeki depremin gazetelere haber olacak bir tarafı yok. Ama neden oluyor, çünkü biz binalarımıza güvenemiyoruz. Sayın bakanımızın bize ilk gösterdiği alanlardaki binaları görünce, hepimiz korkmuştuk. Üfleseniz yıkılacak haldeydi" dedi.

Gürgen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Erzurum'daki Palandöken Dağı'nda bir otelde düzenlenen "Kentsel Dönüşüm Devam Ediyor" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, dönüşüm projelerinin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, önümüzdeki yıllarda artık manşetlerde olacak projenin, ülkenin yeni vizyonunun kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.

Geçen yıl, belediye başkanlarının, bürokratların katılımıyla toplantı düzenleyerek, riskli alanların ilan edildiğini anlatan Gürgen, "O projeler müşavirlik aşamalarında devam ediyor. Bizim buradaki amacımız bakanlık olarak, Erzurumluyla temas kurabilmek. Bizim asıl problemimiz bu. Herhangi bir kanun çıkartıp, yönetmelik çıkartıp Ankara'da oturup, 'yönetmelik yazdım, genelge yazdım, duyuru yaptım, hadi bunu uygulayın demek, artık bunlar çok geçerli şeyler değil. Geçerliliğini yitirmiş durumda" diye konuştu.

Yeni kamu yönetimi anlayışı içerisinde vatandaşın ayağına kadar hizmet götürülmesi gerektiğinin altını çizen Gürgen, şunları kaydetti:

"Kendinizi, yapacağınız işi tanıtmak zorundasınız. İşte biz bakanlık teşkilatı olarak böyle bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Maksadımız bir ilişki kurabilmektir. İlişkileri kurabilelim ki iki gün sona sizden bir şey istemeye yüzümüz olsun. Biz sizden, Erzurum'un kısa sürede dönüşmesini isteriz. Siz bizden destek istersiniz. Biz bakanlık olarak geçen yıldan itibaren bu taahhütü bütün illerimize verdik. Bütün dönüşüm projelerini destekleme konusunda, gerek vatandaşımızın dönüşüm projelerini destekleme konusunda gerekse yerel yönetimlerin dönüşümlerini destekleme konusunda sınırsız bir desteğimiz var. Açık çek. Buyurun hep beraber dönüştürelim."

Dönüşümün sonunda nitelikli şehirlerde yaşanacağını ifade eden Gürgen, "Afetlerden korkmayan insanların, afetlerden korkmayan şehirlerde yaşayalım. Bugün itibarıyla görüyorsunuz 4 şiddetinde deprem olduğunda gazetelere haber oluyor. 4 şiddetindeki depremin gazetelere haber olacak bir tarafı yok. Ama neden oluyor, çünkü biz binalarımıza güvenemiyoruz. Sayın bakanımızın bize ilk gösterdiği alanlardaki binaları görünce, hepimiz korkmuştuk. Üfleseniz yıkılacak haldeydi. İnşallah onlar peyderpeyi dönüştürülecek" şeklinde konuştu.

- "Kentsel dönüşüm, Türkiye'de gerçekten bir devrimdir"

Erzurum'da riskli bina konusunda biraz ağır gidildiğini dile getiren Gürgen, şöyle devam etti:

"Rakamlar, istatistikler yalan söylemiyor. Bu konuda da bizim herhalde tanıtım ve teşvik konusunda biraz eksikliğimiz var. Bu algıları da ortadan kaldırıp, kendimizi tanıtıp, kanunu tanıtıp, vatandaşımızı, idaremizi biraz daha teşvik edeceğiz. Çünkü artık afetler illaki olacak ama bunlar afete dönüşmemesi için mevzuat hazırlanmış, kanunlar hazırlanmış. Bundan sonra asıl sorumlu olan öncelikle bizleriz. Bu kamunun içerisinde yönetici olarak görev alanlar. Belediyeler bu işlerin içerisinde sorumlu, afet olduğunda hiçkimseye yapacak bir şeyimiz yoktu diyemeyiz, mukadderat diyemeyiz. 'Önlemlerimizi niye almadık' diye sorarlar. 6306 sayılı kanun gerçekten güçlü bir kanun. Yaptırımları açısından güçlü bir kanun. Teşvikleri açısından güçlü bir kanun. Bu kanundan hepimiz yararlanmalıyız, ki yararlanmak da zorundayız."

Erzurum Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer de mekanları ne kadar güzelleştirilirse bunun mutluluğa olumlu yansıyacağını belirterek, "Kentsel dönüşüm Türkiye'de gerçekten bir devrimdir. Daha rahat daha mutlu daha ferah yaşamak için bir devrimdir. Tabii ülkemizin kentleri kurulurken, rahat kurulmamış. Düşünülmeden, fakirlikle, garibanlıkla, bir planlama yapmadan gerçekte çok riskli yaşanamaz mekanlar oluşturmuşuz. Yanlış şeyleri yapma, yıkma, baştan yapmaktan daha zor bir iş, iddialı bir iştir" dedi.

Görüntü dökümü:

1- Polat Otelden yapılan toplantıdan görüntü

2- Detaylar

3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen konuşması

4- Erzurum Vali Yardımcısının konuşması

5- Detay

Kaynak: AA / Güncel

Palandöken Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title