Haberler

Kars'ta Sema Gösterisine Büyük İlgi

Mevlana Celaleddin Rumi'nin 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları Kapsamınsa Kültür Bakanlığı ve Kars Belediyesi Tarafından Düzenlenen Sema Gösterisi Büyük İlgi Gördü.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin 800. doğum yıldönümü kutlamaları kapsamınsa Kültür Bakanlığı ve Kars Belediyesi tarafından düzenlenen sema gösterisi büyük ilgi gördü.

Kars Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Vali Mehmet Ufuk Erden ve eşi Fatma Yeşim Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve eşi Ayşe Alibeyoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sinevizyon gösterisi eşliğinde Mevlana'nın hayat felsefesi, semanın tarihsel süreci anlatıldı. "Mevlana" konulu bir konferans veren Türk ve İslam Eserleri Müzesi Başkanı

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2007 yılını "Mevlana Yılı" ilan ettiğini hatırlatarak, "Sema, musiki nağmelerini dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmek anlamına gelir. Hz. Mevlana zamanında belli bir nizama bağlı kalmaksızın dini ve tasavvufi bir coşkunluk vesilesiyle icra edilen sema, Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi zamanına kadar tam bir disiplin içine almış, sıkı bir nizama bağlanmış, icrası öğrenilir ve öğretilir olmuştur. 15. yüzyılda son şeklini alan

sema törenine, daha sonra sadece 17. yüzyılda Nat-ı Şerif eklenmiştir. Sema sembolik olarak kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, yüce yaratıcıya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğu idrak edip insani kamile doğru yönelişini ifade eder. Mutrıb ve semazenlerin şeyh postunu selamlayıp semahanelerde yerlerini almalarından sonra şeyh efendi mutrıb ve semazenleri selamlayıp posta oturur. Mutrıbdaki saz grubu asıl olarak neylerden oluşur. Bulunduğu taktirde bu heyete rebab, kanun, tanbur gibi diğer

sazlarda ilave edilir. Neyzenlerin başında bir neyzenbaşı, ayinhanların başında da kudümzanbaşı vardır. Bütün mukabeleyi kudümzanbaşı yönetir. Ayinhanlar iki veya üç kudümle usul vurarak eseri okurlar. Ayrıca ayinhanlardan biri halile ile bir diğeri de zilsiz def ile usule eşlik eder" dedi.

Mevlana'nın eserlerinin tüm dünya bilginleri tarafından değerlendirildiğini söyleyen Kılıç, "Ne yazık ki mum dibine ışık vermiyor. Biz belki de o kadar zengin bir mirasa sahip olduğumuzun farkındalığında değiliz henüz. Farkına vardığımız zaman zaten birçok şey değişecek. Bastığımız topraklarda onlara sadece bir türbe olarak bakmayınız. Onlarda çok büyük bilgeler yatmakta. O bilgelerin belki bedenleri oralarda, ama eserleri halen dünya insanına ışık tutmakta" diye konuştu.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen sema gösterisini davetliler ilgiyle izledi.

(BA-İRT-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title