Haberler

"Kadınlar Şiddete Maruz Kalmayı Onaylıyor"

İstanbul'da Yapılan Bir Araştırmada "Kadınların Bir Bölümünün Şiddete Maruz Kalmayı Onayladıklarını" Ortaya Koydu. Araştırmada, Şiddeti Haklı Görmeyi Gerektirebilecek Herhangi Bir Nedene "Evet" Diyenlerin Oranı Yüzde 78,1 Olarak Tespit Edildi.

İstanbul'da yapılan bir araştırmada "kadınların bir bölümünün şiddete maruz kalmayı onayladıklarını" ortaya koydu. Araştırmada, şiddeti haklı görmeyi gerektirebilecek herhangi bir nedene "evet" diyenlerin oranı yüzde 78,1 olarak tespit edildi.

Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Seyhan Hıdıroğlu, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Topuzoğlu, Öğretim Görevlisi Dr. Pınar Ay ve Prof. Dr. Melda Karavuş, İstanbul'da bir sağlık ocağı bölgesinde, kadın ve çocuklara karşı fiziksel şiddeti etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma gerçekleştirdi.

Yeni Symposium Dergisi'nde yer alan araştırma, sağlık ocağına başvuran ve yüzde 82,9'u hiç eğitim almamış veya ilkokul mezunu 146 kadınla yüz yüze görüşme yoluyla yapıldı.

Çalışma, katılımcıların yüzde 63,7'isinin ''çocuklukta anne-babası'', yüzde 40,4'ünün de ''kocası tarafından uygulanan'' fiziksel şiddete maruz kaldığını ortaya koydu. Bu duruma çocukların yüzde 26'sının ''tanıklık ettiği'', ayrıca kadınların yüzde 76,7'sinin de ''çocuklarına fiziksel şiddet uyguladığı'' belirlendi.

Araştırma, kadınların fiziksel şiddeti bazı durumlarda haklı bulduğunu da ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların yüzde 42,5'i ''çocuklarının bakımlarını ihmal etmeleri'', yüzde 41,8'i de ''kocalarına karşılık vermeleri'' halinde, yüzde 37'si de ''kadının parayı lüzumsuz yere harcaması'' durumunda ''kocanın şiddet uygulamakta haklı olduğu'' görüşünü savundu.

Araştırmada, kadınların şiddet davranışını onaylamasının ''Kendilerinin şiddet içeren davranışların olduğu aile içinde büyümesinden'' kaynaklandığı belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title