Haberler

İskender Pala'dan; OD

"Herkes şiirden sonraki Yunus'u anlatıyor ben o şiirleri yazan Yunus'u anlattım"

Eğitim ve kültür mağazacılığının adresi NT Mağazaları, Yazar Prof. Dr. İskender Pala'yı okurlarıyla buluşturdu. İskender Pala'nın Kapı Yayınları'ndan çıkan son kitabı OD ile diğer kitaplarını imzalatmaya gelen hayranları, Mecidiyeköy mağazasında uzun kuyruklar oluşturdu.

Yunus Emre'yi ve şiirlerini, şiire yer vermeden anlattığını söyleyen yazar İskender Pala, "Yunus Emre üzerine bugüne kadar pek çok bilimsel, kültürel kitap yayınlandı. Onların hepsi kısaca hayatı ve şiirlerini anlattı. Bense tüm şiirlerini kendiliğinden oluşan bir hikâye örgüsü içinde anlattım. OD'da, şiirlerini yazmadan önceki Yunus Emre var" dedi.

NT Mağazaları, "Divan Şiiri'ni Sevdiren Adam" olarak da tanınan yazar İskender Pala'yı okurlarıyla buluşturdu. Son romanı OD'u 10 Ekim'de Kapı Yayınları'ndan çıkaran İskender Pala, NT Mağazaları'nın Mecidiyeköy şubesinde okurlarıyla buluşarak Yunus Emre'yi anlattığı OD'u ve diğer kitaplarını imzaladı.

Mağaza içinde ve önünde uzun kuyruklar oluşturan hayranlarıyla buluşan İskender Pala, son romanında Yunus Emre'yi, anlattığını belirtti. Yunus Emre'nin şiirlerini, kitabın içinde şiire yer vermeden anlattığını söyleyen Pala, bu yönüyle OD'un diğer Yunus Emre kitaplarından ayrıştığını dile getirdi.

Son romanının daha önceki kitaplarından farklı bir yerde kabul gördüğünü ifade eden İskender Pala, "Daha önceki kitaplarıma olan ilgiye kıyasla OD ikiye katlandı. Bunun nedeni ise tamamen Yunus Emre. Yunus Emre'nin adı bunu getirecektir. Bugüne kadar Yunus Emre üzerine pek çok bilimsel, kültürel kitap yayınlandı. Onların hepsi kısa kısa hayatını ve şiirini veriyor. Ben Yunus Emre'nin tüm şiirlerini kendiliğinden oluşacak şekilde yazdım. Yunus'u anlatıp uygun şiiri koymadım. Şiir yazılmadan önceki Yunus'u anlattım. Romanda Yunus Emre şiirleri var aslında, ama şiir yok" diye konuştu.

Sırada bizim topraklarımızın fantastik hikâyesi var

OD'u yazarken bir yandan daha önce yazıp yarım bıraktığı başka bir kitabından da bahseden İskender Pala, bir sonraki romanıyla ilgili de şu ipuçlarını verdi: "O romanda Şey Galib'in Hüsn-ü Aşk'ını, fantastik bir kurguyla anlatıyorum. Biliyorsunuz, gençler fantastik hikâyelere, filmlere ilgi duyuyor. Vampir hikâyeleri son dönemde ilgilerini çekiyor. Bu da bizim tarihimizdeki fantastik bir hikâye olacak. Şu an devam etmiyorum ama yazıp tamamladığımda kendi tarihimizin fantastik hikâyesini göreceğiz. "

Divan şiirini sevdiren adam

1958, Uşak doğumlu olan İskender Pala, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni 1979'da bitirdi. Divan edebiyatı dalında doktor (1983), doçent (1993) ve profesör (1998) oldu. Divan edebiyatının halk kitlelerince yeniden sevilip anlaşılabilmesi için klasik şiirden ilham alan makaleler, denemeler, hikâyeler ve gazete yazıları yazdı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi.

"Divan Şiirini Sevdiren Adam" olarak da tanınan İskender Pala, Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü'nü (1989), AKDTYK Türk Dil Kurumu Ödülü'nü (1990), Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü'nü (1996) aldı. Hemşehrileri tarafından "Uşak Halk Kahramanı" seçildi. Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk, Katre-i Matem ve Şah&Sultan adlı romanlarının baskıları yüz binlere ulaştı, pek çok ödül aldı. Türk Patent Enstitüsü tarafından marka ödülüne layık görüldü ve adı tescillendi. Evli ve üç çocuk babası olan Pala, halen Uşak Üniversitesi öğretim üyesi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title