Haberler

İnternet Kullanıcıları Türkiye Profilinden Farklı

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer, İnternet Kullanıcılarının Profilinin Genel Türkiye Profilinden Çok Farklı Olduğunu Belirterek, 'Bu Durumda İnternetten Yapılan Kamuoyu Araştırmalarının Türkiye'yi Temsil Gücünü Düşünün...' Dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer, internet kullanıcılarının profilinin genel Türkiye profilinden çok farklı olduğunu belirterek, ''Bu durumda internetten yapılan kamuoyu araştırmalarının Türkiye'yi temsil gücünü düşünün...'' dedi.

Ekolay.net ile Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) desteğiyle yürütülen ''İnternet ve Bilişim Teknolojileri: Davranışlar, Tutumlar ve Değerler'' araştırmanın sonuçları toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.

Araştırmanın yürütücüsü olan Prof. Dr. Esmer, bilişim teknolojilerine yaklaşımın yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyiyle yakından ilgili olduğunu vurgulayarak, en yüksek cep telefonu sahipliğinin 18-25 yaş aralığında bulunduğunu, ileri yaşlarda bu oranın hızla düştüğünü belirtti.

Cep telefonu sahipliğinde kadınlarla erkekler arasında 20 puan fark olduğuna dikkat çeken Esmer, cep telefonuna sahip olup da borsa, ödeme ve banka, alışveriş işlevlerini hiç kullanmayanların oranının yüzde 97 olduğunu, buna karşın fotoğraf çekme, radyo-müzik dinleme, oyun oynama gibi görece daha fazla kullanılan işlevler bulunduğunu söyledi.

Yılmaz Esmer, evinde bilgisayar bulunanların yüzde 26 olduğunu ancak hepsinin internet bağlantısı bulunmadığını belirterek, yüzde 51'lik kesimin hanesinde internet kullanan en az bir kişi bulunmasının ve 15 yaş üzeri her 10 öğrenciden 9'unun bir kez de olsa internete girmiş olmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Esmer, internet kullanımı alanında da kadınlar ve erkekler arasında ciddi bir fark bulunduğuna işaret ederek, şimdiye kadar en az 1 kez internet kullanmış erkeklerin yüzde 47, kadınların ise yüzde 32 düzeyinde bulunduğunu dile getirdi.

Seyrek de olsa internete bağlanan kişilerin bir profilini çizen Esmer, bunların yüzde 60'ının erkek, yüzde 10'unun alt gelir grubundan, yüzde 81'inin kentsel kesimden, yüzde 11'inin 40 yaş üzerinde, yüzde 41'inin üniversite mezunu, yüzde 8'inin ev kadını olduğunu belirtti.

İnternet kullanımı ile hoşgörü arasında bir ilişki bulunduğunu da belirten Esmer'in verdiği bilgiye göre, başka dinden birisiyle komşu olmak istemeyenlerin oranı, internet kullanıcılarında yüzde 18 iken bu oran kullanmayanlarda yüzde 42'ye çıkıyor ve belirli bir din ismi verildiğinde oranlar daha da yükseliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title