Haberler

Hırsızlara Üzücü Haber

İlköğretim Okulu Öğrencileri, "Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması" İçin Geliştirdikleri "Özel Güvenlik Sistemleri" ile Hırsızlara Savaş Açtı.

İlköğretim okulu öğrencileri, "Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması" için geliştirdikleri "özel güvenlik sistemleri" ile hırsızlara savaş açtı.

İlköğretim okulu öğrencilerinin buluşu, "Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması" kapsamında İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu'nda açılan "Bu Benim Eserim İzmir Bölge Sergisi'nde beğeniye sunuldu.

Son yıllarda artan hırsızlık olaylarına çözüm bulmak amacıyla "özel güvenlik alarm sistemi" projesini geliştirdiğini belirten Manisa Özel Şehzade Mehmet İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Ümmügülsüm Bilekli, "Bizim ve akrabalarımın evlerine çok kere hırsız girdi ve artık yeter diyerek hırsızlara, bu projeyi geliştirdim" dedi. Projenin hazırlanma aşamalarını anlatan Bilekli, şunları söyledi: "50 cm boyunda 70 cm eninde bir kapı hazırladık. Kapıya öncelikle bu alarm sistemi ile ilgili elektronik kart yerleştirdik. Elektronik kartları kumanda edecek şekilde apart bıraktık. Kapı açıldığı zaman apartlar kumanda olarak elektronik kartın çalışmasını sağlıyor. Sonra zayıf akım kablolarını elektronik karta bağlayıp kapımıza yerleştirdiğimiz an sistemin ilk adımını atmış olduk. Daha sonra elektronik kartın çıkış uçlarına zayıf akım kabloları ile sensöre elektrik akımı göndermiş olduk. Bu akım sayesinde kapı önünde hareket eden kişiyi sensör ve kamera görüp sistemi devreye geçirir. Hafıza kartına sinyal ses kaydı yaptık ve ana hat bağlantısıyla iki cep numarası girdik. Kapıyı açtığımız an sistem devreye giriyor ve 25 saniye içinde cep telefonuna sinyal geliyor." Sistemin kamera bağlantısı, görüntülü cep telefonu ve internetten izlenebilme imkanı olması sebebiyle geliştirilebilir olduğunu belirten Bilekli, sözlerine şöyle devam etti: "Sinyal 8 tane, kameralı 3. nesil telefona iletilebiliyor. Radyo bağlantısı sensör kullanılarak hırsıza evde biri varmış izlenimi verilebilir. Sistem bina yapılırken seri bir şekilde evin her yerine döşenirse pencereden girmeye çalışan hırsız için de aynı şekilde sistem devreye girer. Sisteme lamba bağlantısı da yapılarak evde kimse yokken lambanın yanmasıyla evde biri varmış izlenimi verilebilir." Bilekli, proje sonucunda hedeflendiği gibi kapı açıldığında sistemin devreye girdiğini, 25 saniye içinde cep telefonuna sinyal geldiğini ve harekete duyarlı sensör yardımıyla radyonun bir dakika süreyle çalıştığını belirtti. Elektrik kesilse de sistem hafızasının kaybolmadığını ifade eden Bilekli, sistemin maliyetinin 120-150 YTL arasında olduğunu söyledi. İlk defa yarışmaya katıldığını belirten Bilekli, yarışmada dereceye girmeyi hedeflediğini ifade etti.

LAZER PENCERE SİSTEMİ Üstün yetenekli çocukların özel eğitim aldığı devlet kurumu Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören 8. sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Emre Özçoban ise hırsızlardan korunmak için "lazer pencere sistemi" icat etti. Projenin lazer ışınlarından yararlanılarak hırsızlara karşı güvenlik önlemlerini artırdığını belirten Özçoban, projesi hakkında şunları söyledi: "Lazer ışınları düzenekteki aynalar yardımıyla alıcıya ulaşıyor. Alıcıya ulaşan ışın kesildiğinde alarm sistemi devreye giriyor. Bu sistem demir korkulukların dezavantajlarını ortadan kaldırıyor. Deprem, yangın gibi doğal afetlerde dışarıyla irtibatı engellemiyor." Sistemin kapılarda da kullanılabileceğini belirten Emre Özçoban, maliyetinin 13 YTL olduğunu söyledi. Geçen yıl Eğitim Bilim Olimpiyatı'nda Türkiye 4.'sü olduğunu belirten Özçoban, bu yıl amacının finalist olarak Ankara'ya gitmek ve yarışmada iyi bir derece almak olduğunu sözlerine ekledi.

(EY-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title